Prima Casă din Baia Mare este mobilată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Apartamentele noi de trei camere din oraşul maramureşean se vând cu maximum 70.000 de euro, cu mobilier modern inclus şi sunt utilate şi finisate. Datorită faptului că tinerii băimăreni care muncesc în străinătate cumpără proprietăţi în oraşul natal, piaţa din municipiu nu a stagnat complet.

În Baia Mare, piaţa imobiliară se „mişcă", dar lent. Totuşi, oraşul are avantajul poziţionării, lucru care a permis multor locuitori, în special tinerilor, să plece la muncă în străinătate. Şi cum cele mai rentabile investiţii continuă să fie, chiar şi în vreme de criză, proprietăţile imobiliare, mulţi dintre aceştia continuă să cumpere pământ şi case în zonă, deşi într-un ritm mult mai puţin accelerat decât cel înregistrat în anii precedenţi.

Potrivit statisticilor locale, ponderea cea mai mare în rândul tranzacţiilor încheiate în ultimele luni au avut-o apartamentele cu două şi trei camere, cuprinse în plaja de preţ 25.000 - 60.000 de euro. Criza a lovit şi aici, astfel că un apartament cu două camere în cartierul Sărar, care era evaluat în 2008 undeva la 55.000 de euro, poate fi achiziţionat, în aceasta perioadă, cu mai puţin de 30.000 de euro, în timp ce în zona Vasile Alecsandri diferenţele apărute sunt şi mai mari.

„Dacă vorbim de zona ansamblurilor rezidenţiale, în prezent aici există 13 proiecte aflate în plină dezvoltare, dintre care putem aminti Toamnei Residence, Mărăşeşti Residence sau Progresului. Fiecare dintre acestea cuprinde câteva sute de apartamente noi", spune Virginia Herţa, administrator al agenţiei imobiliare GMG IMO. Mai mult, spre deosebire de situaţia din Bucureşti, spre exemplu, aici nu există niciun proiect sistat, chiar dacă majoritatea lor sunt construite prin credite contractate de dezvoltatori.

Interes pentru „Prima Casă"

Există, în Baia Mare, un interes deosebit pentru acest program guvernamental, astfel că numai agenţia reprezentată de Virginia Herţa a intermediat achiziţionarea a şapte apartamente noi prin acest tip de credit. În general, tinerii care optează pentru „Prima Casă" se orientează către apartamente cu trei camere, care costă de la 45.000 de euro, într-un bloc mai vechi, nemobilat şi cu finisaje medii, până la 60.000-70.000 de euro, în bloc nou, utilat, finisat şi chiar mobilat modern.

Cât despre segmentul locuinţelor cu două camere, aici preţurile sunt cuprinse între 30.000 de euro pentru un apartament în bloc vechi, cu suprafaţa cuprinsă între 46 şi 50 de metri pătraţi, şi 35.000 de euro, pentru o locuinţă de peste 50 de metri pătraţi, aflată în bloc nou.
Cele mai multe locuinţe scoase la vânzare în ultimul an au fost achiziţionate de tineri care muncesc în străinătate. Potrivit Virginiei Herţa, aceştia cumpără apartamente în oraş pe care ulterior le închiriază.

Astfel, ei reuşesc să acopere din chirie o parte din rata aferentă creditului. Pe de altă parte, în timp ce cuplurile tinere preferă apartamentele la bloc, zona caselor şi a vilelor este căutată de persoanele cu vârstă medie.

Foto: Arhiva Adevărul

Profilul micului investitor

Adrian şi Ioana Herea sunt doi tineri căsătoriţi din Baia Mare care lucrează împreună în Austria de aproape zece ani. Până în prezent, din banii câştigaţi în străinătate, au achiziţionat două case şi trei apartamente în oraş, dar şi câteva parcele de teren în comunele limitrofe.

„Majoritatea achiziţiilor le-am făcut înainte de anul 2003, astfel că, deşi preţurile au scăzut în ultimul an, dacă am decide să vindem ceva, tot am ieşi în câştig", precizează Adrian. Motivaţia care a stat la baza deciziei lor de a investi în imobiliare este una simplă şi clară: pământul nu este un bun degradabil.

Scenariul imaginat de cei doi pentru viitor este la fel de simplu, astfel că, după încă doi-trei ani lucraţi în străinătate şi, de ce nu, încă o proprietate achiziţionată, ar dori să se retragă în Baia Mare, să locuiască într-una dintre case, în timp ce celelalte proprietăţi vor asigura, familiei, din chirii, un venit lunar decent.

A crescut cererea pe piaţa chiriilor

Dacă zona tranzacţiilor a cunoscut, în ultimul an, o descreştere accentuată, nu acelaşi lucru se poate spune despre piaţa chiriilor, unde, potrivit agenţilor imobiliari din oraş, cererea este în continuă creştere. „Şi aici, tot tinerii sunt cei mai activi. Ei închiriază locuinţe pe termen mediu, între un an şi patru ani", precizează Virginia Herţa.

Preţurile chiriilor pornesc de la 80-150 de euro pentru o garsonieră şi ajung la 110-250 de euro pentru un apartament cu două camere sau chiar 300-400 de euro în cazul unei locuinţe cu trei camere.

Din punct de vedere al tipului de casă, mai mult de jumătate dintre locuitorii din Baia Mare care au achiziţionat în ultimul an locuinţe s-au orientat către case din carămidă. „Băimărenii manifestă reticenţă faţă de casele din prefabricate, din lemn sau care au mulţi pereţi interiori din rigips", explică Virginia Herţa. Totuşi, există interes şi pentru locuinţele noi, realizate din materiale uşoare, clienţii care optează pentru acestea fiind, în mare parte, tineri.

Infrastructura se îmbunătăţeşte

În oraş se lucrează intens, multe dintre zonele cu acces dificil fiind în prezent în curs de pietruire sau asfaltare, cum este cazul străzilor Vasile Lucaciu, Brânduşelor, Turbinei şi Spicului. De asemenea, administraţia locală a decis înlocuirea reţelelor de gaz vechi şi cu risc mare de deterioare accelerată.

Mai mult, se doreşte dezvoltarea reţelelor de transport public, prin introducerea unor noi linii de troleibuz care să acopere zone precum Bulevardul Republicii şi Bulevardul Unirii, dar şi străzile Mihai Eminescu şi Grănicerilor.

Alecsandri va suferi „operaţii estetice"

Dacă în prezent cartierul amintit este un fel de „răţuşca cea urâtă" a oraşului, se pare că viitorul apropiat va aduce îmbunătăţiri consistente ale confortului locuitorilor din zonă. Municipalitatea, potrivit anunţurilor din ultima vreme, are în plan, în acest cartier, amenajarea de parcuri şi grădini, alei şi locuri de joacă pentru copii, dar şi îmbunătăţirea reţelelor de transport urban care tranzitează zona.

Concret, din a doua jumătate a anului viitor, locuitorii cartierului Vasile Alecsandri din Baia Mare ar putea călători cu troleibuzele până la piaţa Izvoarele ori până la hypermarketurile situate pe bulevardul Bucureşti.
Mai mult, autorităţile au în vedere gazonarea unei suprafeţe de135.000 de metri pătraţi în zona arterelor bulevardul Republicii, str. Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Grănicerilor, Păltinişului, Mărăşeşti, Aleea Mărăşti, str. Lupului, Macului, Păşunii, Melodiei, Rapsodiei şi Banatului.

În prezent, un apartament cu trei camere, situat pe strada Vasile Alecsandri, într-un bloc construit în 1987, se închiriează cu 140 de euro pe lună, în timp ce preţul de tranzacţionare nu depăşeşte 35.000 de euro, sumă care poate fi negociată.

Povestea cartierului tău

Oraşul Baia Mare este reşedinţa judeţului Maramureş şi cel mai important centru urban din nord-vestul României, situat la poalele Carpaţilor Orientali.

Este situat la 70 de kilometri de graniţa româno-ungară şi la 50 de kilometri de cea română-ucraineană. Potrivit recensământului din 2002, municipiul are o populaţie de 137.921 locuitori. Zona unde este localizat oraşul a fost locuită încă din epoca bronzului de triburi trace, fiind intergrată în regatul dac condus de Burebista. Din acea vreme datează primele exploatări miniere din zonă.

Oraşul a fost atestat documentar în anul 1329 şi s-a dezvoltat ca un centru aurifer în secolele XIV-XV.

În anul 1446, oraşul devine roprietatea familiei lui

Iancu de Hunedoara, iar în 1469, sub conducerea regelui maghiar Matei Corvin , fiul lui Iancu de Hunedoara, oraşul este fortificat.

Din punct de vedere ale structurării etnice, românii deţin o pondere în populaţia municipiului Baia Mare de 82.85%, în creştere cu 2.62% faţă de 1992, chiar dacă numărul lor a scăzut cu 5.401 persoane, respectiv cu 4.5%.

O scădere semnificativă s-a produs în rândul populaţiei de etnie maghiară de la 17.39% la 14.79% (-5536 persoane); de etnie germană de la 0.64% la 0.35% (-481 persoane) şi de etnie evreiască de la 0.06% la 0.04% (-34 persoane).

Acces: Oraşul este situat pe drumul european E58, respectiv DN1C. De aici porneşte drumul naţional DN18 spre municipiul Sighetul Marmaţiei. Este planificat drumul expres Baia Mare-Vaja, care va fi racordat la autostrada M3 a Ungariei.

Tipuri de locuinţe: garsoniere, apartamente cu două, trei şi patru camere, case şi vile

Centre comerciale: Billa, Penny Market, Kaufland, Carrefour, Profi, Metro, Real, Plus, Jysk, mall Maramureş şi mall Gold Plaza.

Transport: două linii de troleibuz şi nouă linii de autobuz

Unităţi de învăţământ: 34 grădiniţe, 23 şcoli generale, 18 licee, patru instituţii de învăţământ superior

Sănătate: Spitalul Judeţean, spitalul privat EuroMedica, clinica MedCenter etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite