Prima Casă creşte numărul tranzacţiilor ­în­ Tîrgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ritmul de lucru de pe şantiere a fost unul susţinut în ultima parte a anului
Ritmul de lucru de pe şantiere a fost unul susţinut în ultima parte a anului

Încurajaţi de această tendinţă, constructorii din oraşul ardelean au reluat lucrările la ansamblurile rezidenţiale. Unii dezvoltatori au ţinut „la păstrare“ apartamentele aflate în diverse stadii de execuţie. Ei intenţionează să le scoată din nou pe piaţă în februarie 2010.

Fostele lanuri de porumb de la intrarea în Tîrgu Mureş dinspre Sighişoara îşi etalează acum recolta de case. Vile de toate mărimile şi modelele te anunţă că intri într-o urbe în care imobiliarul a avut perioada sa de glorie. Oraşul este într-adevăr unul plin de proiecte noi.

Agenţii imobiliari locali răsuflă uşuraţi anul acesta, în ciuda situaţiei slabe a vânzărilor. „E bine pentru piaţa de aici că a venit criza. Gata cu derbedeii. Participam de multe ori la tranzacţionarea aceluiaşi teren. Achiziţiile se făceau doar pentru speculă, iar pe piaţă intraseră şi persoane certate cu legea", spune Octavian Ispas, directorul agenţiei locale Euro Imobil.

Clădirile dezvoltate de omul de afaceri Remus Aurel Benţa, devenit celebru prin producţia de vopsele, nu sunt tocmai în stadiul la care acesta s-ar fi aşteptat.

Proiecte întârziate

Este vorba despre două proiecte, localizate la mică distanţă unul de celălalt. La unul, Benţa Towers, s-a lucrat pe tot parcursul acestui an. Unul dintre blocurile de aici a fost finalizat în proporţie de 90%. Urmează să fie dat în folosinţă în prima parte a anului viitor. Alt bloc din acest ansamblu este la stadiul de „roşu". Schelele sunt pline de muncitori grăbiţi să se încadreze în teremenele impuse de investitor. Acum la această clădire se fac lucrări la exterior. Reprezentanţii companiei estimează că acesta va fi finalizat în vara sau toamna anului viitor.

Un alt bloc este acum la cota zero. În prima parte a anului viitor se va lua o decizie legat de viitorul acestei clădiri în sensul schimbării sau nu a proiectului iniţial. De jumătate de an, compania Benţa Imobiliare a luat decizia de a nu mai contracta apartamente în acest ansamblu. În luna februarie a anului viitor aceste imobile vor reveni în piaţă. După ce treci de pod, un drum frumos asfaltat te poartă la celălalt proiect al dezvoltatorului, Belvedere. Şi aici se lucrează din greu, dar doar de câteva luni.

Casele de pe deal

Proiectul e situat pe un deal. Ai o vedere panormaică asupra întregului oraş. Pe alt deal stau stinghere case sărăcăcioase locuite de nişte familii de romi, subliniind contrastul între două clase care şi-au dat întâlnire la ore diferite cu norocul. În Belvedere sunt scoase la vânzare acum circa 30 de case. S-a lucrat intens în ultimul timp la finalizarea a 20 de clădiri pentru a putea fi scoase la vânzare la cheie. În a doua parte a acestui an s-au mai vândut aici câteva imobile.

Au fost clienţi care au cumpărat şi în faza de proiect în plină criză. Aceştia au fost chiar majoritari. Casele s-au ieftinit în vară cu peste 20%. Iarna menţine acest ritm. În luna decembrie va fi aplicată a doua tranşă de ieftiniri, în acelaşi ritm. Acum poţi cumpăra un imobil aici cu preţuri cuprinse între 96.000 şi 150.000 de euro cu teren inclus. Primăria urmează să mai îmbunătăţească şi căile de acces din cartier.

Locuinţele vechi, cu 10-15% mai ieftine

Dana Nicoleta este proprietara unui apartament vechi în oraş. Vrea să scape de el şi să se mute la casă. „Am găsit case finisate construite chiar anul acesta, dar şi unele de doi-trei ani, la preţuri de 75.000-80.000 de euro.

Luăm în considerare şi varianta de a cumpăra un teren, iar ulterior să angajăm o firmă care probabil în jumătate de an ne-ar putea construi o casă", declară aceasta. Deocamdată aşteaptă să vândă apartamentul să fie sigură că poate asigura finanţarea viitoarei achiziţii din fonduri proprii. „Nu reuşim să vindem apartamentul nostru de patru camere din cartierul Tudor, cu îmbunătăţiri. Iniţial am cerut 70.000 de euro", spune Dana.
Apartamentul e scos la vânzare de trei săptămâni. Acum, proprietara a mai lăsat 5.000 de euro din preţ după ce s-a izbit de câţiva posibil clienţi care au considerat că e prea mult.

Negocieri la sânge

Cazul Danei este elocvent pentru piaţa imobiliară din Tîrgu Mureş. Octavian Ispas spune că negocierile la tranzacţii imobiliare s-au schimbat în mod semnificativ faţă de anul precedent. „Marja de negociere anul acesta la o tranzacţie a crescut foarte mult. Azi poţi obţine reduceri de 10-15% din preţul cerut, faţă de maximum trei procente cât puteai obţine în anii precedenţi", afirmă el.

image

Acum mureşenii negociază între 4.000 şi 7.000 de euro la o tranzacţie, iar anul trecut de-abia obţineau reduceri de 150 de euro. „Şi noi, ca agenţi, negociem cu cei care vor să vândă. Le spunem care sunt valorile din piaţă. Îi aducem cu picioarele pe pământ, le spunem care sunt preţurile realiste, dar ei mai lasă chiar şi din acestea", explică Ispas. În ultimii doi ani, în oraş au fost date în folosinţă mai multe blocuri noi. Unele dintre acestea se pare că au respectat principiul „fost-am frumoasă cât am fost mireasă".

Cei care au cumpărat aceste apartamente acum cu greu pot să afirme cu tărie că stau într-o clădire nouă. Pe strada Sălciilor şi în Gara Mică sunt două astfel de imobile. Tencuiala e neagră şi pătată, după doar un an de la construcţie. Chiar dacă au foste renumite la lansare pentru frumuseţea lor, acum au ajuns exemple pentru cei prea grăbiţi în momentul în care aleg un apartament nou.

Ieftiniri limitate

La vânzările de apartamente noi, reducerile de preţ au atins şi 35%. Anul trecut, metrul pătrat într-un apartament nou costa peste 1.000 de euro. Acum a ajuns la valori de aproximativ 800 de euro. Dezvoltatorii speră să nu lase mai mult de atât. „Marea majoritate a celor care au dezvoltat aici imobile noi sunt companii care dispun de bani şi au avut finanţare proprie, deci nu sunt presaţi prea tare de bănci", explică Ispas. Preţurile caselor sunt, în medie, mai mici cu 25-30% comparativ cu 2008. Astfel, locuinţe unifamiliale cu teren de 400-500 de metri pătraţi şi cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi ajung să coste între 80.000 şi 85.000 de euro. Cele mai mari, de 150-180 de metri pătraţi costă între 100.000 şi 110.000 de euro, iar în unele zone ajung şi la 140.000 de euro.

Vânzările de apartamente sau de case vechi au mers mai bine în oraş, mai ales în zona centrală. Cele mai multe tranzacţii au fost realizate cu apartamente de două camere. Apartamentele mari, cu patru camere au fost vândute doar accidental. Faptul că agenţii imobiliari au mai avut de lucru şi nu şi-au luat concedii anul acesta ţine de programul „Prima Casă".

„Perioada cea mai proastă în ce priveşte vânzările a fost cea din lunile aprilie-iunie. Atunci doar chiriile mai mergeau. În iulie, 85% din ce vindeam se făcea prin programul guvernamental", mărturiseşte Ispas.

Garsonierele vândute prin „Prima Casă" s-au tranzacţionat la valori cuprinse între 22.000 şi 26.000 de euro, faţă de 40.000 de euro cât costau aceste imobile anul trecut. Apartamentele de două camere vechi au avut preţuri cuprinse între 34.000 şi 40.000 de euro. Valoarea la care se făceau tranzacţii de acest tip cu un an în urmă a fost de aproximativ 65.000 de euro. Cumpărătorii au vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, sunt căsătoriţi şi au locuri de muncă bine plătite în domenii ca IT, farmaceutic sau sunt bugetari.

- Tipuri de locuinţe: apar­tamente vechi şi noi de una până la patru camere, vile, case
- Centre comerciale: Real, Auchan, Kaufland, Mureş Mall, Interex
- Transport: 22 de linii de transport asigurate de compania privată Siletina
- Unităţi de învăţământ: zece grădiniţe, 22 de şcoli, trei şcoli postliceale, o şcoală socială, 17 licee, Colegiul Universitar Petru Maior, Universitatea de Medicină şi Framacie, Universitatea de Artă Teatrală, Universitatea Ecologică „Dimitrie Cantemir"
- Clinici şi spitale: Spitalul Clinic Judeţean, Dispensar Policlinic Militar, Dispensar Policlinic Studenţesc, Topmed, Euromed, Medcris, Coramed,Policlinica Atlas, Diasan, Policlinica Stomatologică
- Parcuri: Parcul Eroilor, Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul", cunoscut pe plan local şi sub denumirea de „Week - End", Pracul Diamant, Parc Casa Tineretului, Grădina Zoologică
- Grad de poluare: În una octombrie 2009 nu se constată depăşiri ale valorilor limită pentru protecţia sănătăţii umane.

Povestea cartierului tău

În prima atestare documentară, datând din anul 1300, localitatea apare cu numele de Forum Siculorum, Târg al Secuilor, iar apoi în 1332 sub denumirea de Novum Forum Siculorum, Târg Nou al Secuilor. Secuii aveau obligaţia de a apăra graniţele regatului ungar.

Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei, a ridicat aşezarea la rangul de oraş liber regal, schimbându-i totodată şi denumirea oficială în cea de Marosvasarhely (loc de târg pe Mureş, în limba maghiară). Oraşul era cunoscut sub diverse nume, în funcţie de naţionalitatea negustorilor care se refereau la el. Astfel, românii îl numeau Tîrgu-Mureş, maghiarii - Marosvasarhely,germanii - Neumarkt am Mieresch, iar grecii -Agropolis (târgul cerealelor).

Între anii 1605 - 1652, la iniţiativa judelui Borsos Tamas, care mai târziu a devenit şi un cronicar de seamă a vremii, a fost construită cetatea şi ulterior alte clădiri de valoare arhitecturală şi culturală deosebită. Încă din secolul al XVI-lea oraşul se remarcă drept un important centru cultural şi şcolar, prima şcoală fiind atestată din 1492.

Întemeietorul oraşului modern a fost primarul Bernady Gyorgy

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite