Preţurile proprietăţilor s-au prăbuşit la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul de pe Someşul Mic este unul dintre cele mai afectate de criza instaurată pe piaţa imobiliară
Oraşul de pe Someşul Mic este unul dintre cele mai afectate de criza instaurată pe piaţa imobiliară

Scăderea dramatică, cu aproximativ 50%, a valorii terenurilor şi locuinţelor, face din Cluj-Napoca o piaţă ideală pentru persoanele care dispun de lichidităţi pentru investiţii imobiliare. Deşi în ultimii ani s-a investit masiv în zonă, piaţa imobiliară a anului 2009 a direcţionat oraşul pe trendul scăderii vertiginoase a cererii şi a preţurilor proprietăţilor.

În ultimul an, numărul tranzacţiilor cu terenuri a scăzut în mod dramatic la Cluj-Napoca. „Dacă în urmă cu doi-trei ani motivul tranzacţiilor cu terenuri era specula imobiliară sau construirea de blocuri de locuinţe, în prezent situaţia din municipiu se află la polul opus", susţine Camelia Pârvan, director al agenţiei imobiliare Activ Imob.

Ea mai spune că, în momentul de faţă, terenurile sunt tranzacţionate, în marea lor majoritate, pentru a servi construcţiei de case individuale şi nu pentru dezvoltarea de afaceri.

De asemenea, având în vedere dezechilibrul de anul acesta dintre oferta mare şi cererea scăzută, cumpărătorii au devenit foarte pretenţioşi, mai ales că şi bugetele alocate achiziţiilor şi construcţiilor au scăzut semnificativ faţă de disponibilităţile din anii precedenţi.

Terenurile,cu 50% mai ieftine

„Preţurile proprietăţilor au scăzut la nivelul întregului municipiu şi există chiar zone unde terenurile sunt cu 50% mai ieftine decât în 2007. Mai mult, chiar şi preţul afişat se poate negocia, ajungându-se, în final, la un preţ de tranzacţionare cu 60-70%% mai mic comparativ cu situaţia din urmă cu doi ani", adaugă expertul clujean.

Potrivit unei analize realizate de compania imobiliară clujeană Grup de Lux, diferenţele între preţul cerut şi cel oferit, în cazul terenurilor, sunt semnificative. Spre exemplu, în cartierul Europa, proprietarii solicită între 150 şi 200 de euro pe metru pătrat, în timp ce clienţii sunt dispuşi să ofere un preţ situat între 90 şi 120 de euro.

Aceeaşi situaţie există şi în cartierul Andrei Mureşanu, unde oferta este situată între 400 şi 600 de euro pe metru pătrat, în timp ce potenţialii clienţi nu doresc să achite mai mult de 300 de euro pe metru pătrat.

În altă ordine de idei, dat fiind faptul că, în Cluj-Napoca, există un număr destul de mare de proprietăţi ipotecate, există posibilitatea ca, în viitor, din cauza incapacităţii de plată a ratelor, acestea să fie executate silit.

În această situaţie, preţul de tranzacţionare va fi unul cu mult sub media pieţei, lucru care îi va avantaja pe clienţii oportunişti care dispun de lichidităţi, precizează Camelia Pârvan.

„Această situaţie este una dintre consecinţele exploziei preţurilor de vânzare a terenurilor în anii trecuţi. În aceste momente, este mai mult decât evident că preţurile solicitate în perioada de avânt din 2007-2008 nu aveau o fundamentare reală, concordată la puterea de cumpărare", crede Victor Lazăr, manager departament terenuri al Grup de Lux.

Piaţa chiriilor,scăderi cu 40-50%

Nici piaţa chiriilor nu a fost ocolită de efectele crizei economice, astfel că, în prezent, specialiştii locali vorbesc despre o scădere de aproape jumătate pe acest segment. Şi aici tot decalajul dintre cerere şi ofertă reprezintă principala problemă.

Cauza principală a creşterii ofertei e dată de migrarea apartamentelor achiziţionate anii trecuţi în scop speculativ, din categoria de vânzare la categoria de închiriat.

„În plus, odată cu reducerea locurilor de muncă, un număr deloc neglijabil de chiriaşi au renunţat la locuinţele închiriate la preţurile mari de până acum, generând astfel o creştere semnificativă a stocului de locuinţe pentru închiriere", explică Victor Lazăr.

În prezent, la Cluj, o garsonieră se poate închiria cu 200-280 de euro pe lună, un apartament cu două camere cu 250-350 de euro pe lună, în timp ce pentru un apartament cu trei camere chiriaşii scot din buzunar între 300 şi 450 de euro lunar.

Potrivit statisticilor realizate de Grup de Lux, apartamentele cu patru camere din municipiul Cluj-Napoca se pot închiria cu preţuri care încep de la 400 de euro şi care pot ajunge până la 600 de euro pe lună.

Şi în zona chiriilor clienţii şi-au schimbat strategia, astfel că aceştia studiază cu mare atenţie piaţa înainte de a proceda la încheierea unui contract.

„Mai mult, cei care deja au contracte în derulare solicită proprietarilor renegocierea chiriei invocând criza şi, implicit, un buget mai mic disponibil pentru plăţile lunare", precizează Camelia Pârvan.

Trecut şi viitor în Mănăştur

În perioada 1965-1989 casele din Mănăştur au fost demolate, iar pe teritoriul satului a fost dezvoltat de către un grup de arhitecţi nord-coreeni cartierul cu acelaşi nume.

Blocurile construite aici au reprezentat locuinţe funcţionale pentru muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu Cluj-Napoca.

Pentru popularea sa au fost aduşi oameni de la sate din întregul judeţ. Locuitorii şi-au păstrat şi acum spiritul rural, în faţa blocurilor existând de multe ori bănci de lemn pe care oamenii stau şi povestesc sau joacă cărţi.

În prezent este cel mai populat cartier al municipiului Cluj-Napoca, cu aproximativ 120.000 de locuitori.

Aici, la Mănăştur, s-a investit masiv în ultimii ani, dovadă în acest sens stau o serie de ansambluri rezidenţiale. Dintre ele, amintim Mănăştur Vest Panoramic, compus din şapte blocuri, cu un total de 219 de apartamente, complexul Tower Park , care va curpinde un număr de 475 de apartamente, dar şi proiecte mai mici precum Mănăştur Mos sau Negoiu.

Preţurile medii ale locuinţelor din cartierul clujean pornesc de la 50.000-55.000 de euro pentru un apartament cu două camere în bloc nou, cu suprafaţa cuprinsă între 56 şi 72 de metri pătraţi şi 60.000-80.000 de euro, pentru o locuinţă cu trei camere cu suprafeţe cuprinse între 65 şi 96 de metri pătraţi.

În aceeaşi zonă, pentru o garsonieră, cumpărătorul scoate din buzunar aproximativ 30.000 de euro.

"Există situaţii în care proprietăţile, terenuri, apartamente sau case, se tranzacţionează chiar şi cu 70% mai ieftin decât în anul 2007."
Camelia Pârvan
director Activ Imob

"Mulţi dintre chiriaşii actuali solicită renegocierea chiriei, invocând scăderea bugetului lunar disponibil în acest sens."
Camelia Pârvan
director Activ Imob

"Preţurile solicitate de proprietarii din Cluj-Napoca în perioada 2007-2008 nu aveau o fundamentare reală."
Victor Lazăr
reprezentant Grup de Lux

Povestea cartierului tău

Sătucul Mănăştur a început să se înfiripe în secolul al IX-lea, în jurul ridicăturii de pământ pe care ulterior, în secolul al XI-lea, s-a ridicat mănăstirea benedictină care a funţionat aici. Mănăşturul a fost atestat documentar încă din anul 1063. Din perioada colonizării germane a Clujului, aici începe să se formeze un grup de ţărani liberi care deserveau abaţia. Pe lângă aceştia se vor aduna şi mulţi români, care nu aveau drept de a se aşeza în cetatea Clujului.

La Mănăştur existau, în perioada interbelică, două parohii, una greco-catolică, deservită de călugării din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, care avea drept lăcaş de cult Biserica Calvaria, şi una romano-catolică, deservită de iezuiţi.



În anul 1895, satul devine parte componentă a oraşului Cluj. Conform datelor ultimului recensământ separat pentru Mănăştur, din anul 1890, din totalul de 3.099 de locuitori, 1.569 s-au declarat maghiari, 1.489 români, 16 germani şi cinci slovaci.

În timpul administraţiei maghiare din anii 1940-1944, Mănăşturul s-a aflat la o distanţă de un kilometru de frontiera cu Regatul Român, situată pe Dealul Feleacului, între Mănăştur şi Feleac.

Ca buni cunoscători ai locului, unii dintre mănăştureni s-au ocupat în perioada respectivă cu acţiuni de contrabandă şi de trafic de persoane, în urma cărora au fost salvate vieţile unor evrei.

Tipuri de locuinţe: garsoniere, apartamente cu două-patru camere, penthouse-uri, vile, case.

Centre comerciale: Polus Center, Sigma Center, Atrium Center, Central, Sora Shopping Center, Iulius Mall.

Transport public: 36 de linii de troleibuz şi de autobuz, trei linii de tramvai.

Acces: drumuri naţionale, drumuri europene, aeroport internaţional.

Unităţi de învăţământ: opt universităţi, grădiniţe private şi de stat, şcoli generale, licee de stat şi particulare.

Clinici şi spitale
: 30 de spitale şi numeroase clinici private.

No title
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite