Parcul Carol, magnet pentru constructorii de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblurile de case noi sunt concurate serios, din punctul de vedere al preţurilor, de vilele din anii `40. Fosta mlaştină din secolul al XIX-lea s-a transformat, în ultimul veac, într-o zonă rezidenţială căutată. Schimbarea a început odată cu apariţia Parcului Carol I, în 1906.

Dezvoltatorii care au demarat proiecte în zona Parcului Carol scot în evidenţă, în materialele de promovare, apropierea de „plămânul verde” al sudului Capitalei de odinioară. Puţini ştiu însă că, la sfârşitul secolului al XIX –lea, câmpia de la poalele colinei Filaret era o „cocioacă”, adică o fostă albie a unei gârle, pe atunci în curs de colmatare.

În 1906, amplasamentul actualului parc devenea un imens şantier, prilejuit de Expoziţia Generală Română, manifestare de propagandă destinată sensibilizării opiniei publice în problema unirii tuturor românilor. Lucrările au fost rapide şi de calitate. „Într-un timp record, astăzi incredibil, dacă ţinem seama de dotarea tehnică – lopata şi roaba – s-a petrecut metamorfoza de la ceea ce proiectaseră pe planşetă arhitecţii – proiectanţi ai planului devenit peste noapte, ca-n poveste, realitate”, scrie profesorul Virgiliu Z. Teodorescu în lucrarea sa „Un parc centenar – Parcul Carol I”. 

Peste 500 de apartamente noi

Lucrările au fost demarate într-o perioadă în care Bucureştiul avea doar 300.000 de locuitori, iar traficul de astăzi nu exista decât, poate, în coşmarurile edililor timpului. Cu toate acestea, autorităţile au impus restricţii de circulaţie importante pentru ca lucrările să nu fie afectate.

Astăzi în construcţii nu se mai lucrează doar cu lopata şi roaba, ci şi cu excavatorul şi basculanta.

Utilajele moderne muncesc fără încetare în şantierele din jurul parcului. Astfel, până în 2010 urmează a fi predate aici peste 500 de apartamente noi. Serena Apartments va conţine la data finalizării, primul trimestru din 2010, 215 locuinţe (garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere), distribuite în două clădiri cu regim de înălţime parter şi şase etaje.

Preţul pe metru pătrat construit începe de la 1.960 de euro, TVA inclus, conform reprezentanţilor Mediacity. Aria unei garsoniere este de 40 de metri pătraţi, pe jumătate cât cea a unui apartament de două camere. Clientul poate alege prin serviciul Electa finisajul dorit din mai multe variante. Complexul oferă 250 de locuri de parcare subterane, simple şi duble şi 18 spaţii de garare exterioare. Preţul unui loc de parcare este de 17.850 de euro.

Regim de înălţime de maximum şase etaje

În Vivando Unirii sunt 110 apartamente (un studio şi apartamente cu două-patru camere). Complexul are un regim de înălţime mic, de trei etaje, nivel retras şi mansardă. Termenul de finalizare este septembrie – octombrie 2009. Preţurile includ TVA şi variază între 126.600 de euro pentru un studio în suprafaţa de 55 metri pătraţi şi 364.000 de euro la apartamentele de trei camere şi 163 de metri pătraţi.

Locurile de parcare subterane, în număr de 115, au un preţ pe bucată de 21.420 de euro. La nivelul subteran al clădirii sunt amenajate spaţiile de recreere dedicate petrecerii timpului liber, care includ o sală de fitness dotată cu duşuri, vestiare şi grupuri sanitare, un club special amenajat pentru amatorii de biliard şi ping-pong şi o sală de joacă pentru copii.

Carol Park Residence este alcătuit din patru blocuri de apartamente care vor adăposti 160 de familii. În prezent sunt disponibile spre vânzare apartamente cu trei şi patru camere, la preţuri cuprinse între 308.805 şi 490.800 euro, TVA inclus, la suprafeţe maxime de 260 metri pătraţi.

Complexul va avea mai multe magazine proprii. Şi compania Eurometropola comercializează apartamente de două şi trei camere în imobile finalizate în acest an, la preţuri pe metru pătrat cuprinse între 2.560 şi 2.781 euro,.

Mod de contractare

La Serena Apartaments sunt disponibile patru variante de plată, de la „clasicul” 25% avans şi 75% la predare până la 100%, caz în care se acordă un discount de 3%. „Există două variante standard, însă ele pot fi adaptate în funcţie de situaţia fiecărui client”, spun reprezentanţii Coldwell Banker, agenţie ce se ocupă de vânzarea proiectului Vivando Unirii. La Carol Park, modalitatea de plată standard este 25% avans, 75% la finalizare. Amenajarea Parcului Carol din primul deceniu al secolului trecut nu a rămas fără urmări imobiliare şi pe versanţii Filaretului au apărut reşedinţe somptuoase.

Preţuri în scădere

Strada Xenofon, una dintre căile de acces din strada Constantin Istrati spre vârful colinei Filaret, poate trece neobservată de călătorul grăbit şi apăsat de grijile zilnice. Să urci treptele care alcătuiesc această stradă este însă o experienţă interesantă, pentru că ai ocazia să admiri construcţiile de pe colină, vile în adevăratul sens al cuvântului.

 O astfel de casă, construită în 1940 pe o suprafaţă de teren de 782 de metri pătraţi, costă astăzi 1.250.000 de euro. Vila nu are îmbunătăţiri, are 12 camere şi este împărţită în prezent în patru garsoniere, două apartamente de două camere, un apartament de trei camere şi ateliere de producţie.

Prima clădire ridicată de autorităţile comuniste îm cartier nu a fost un bloc de locuinţe, ci mausoleul din parc. „S-a dorit un mausoleu pentru «eroii clasei muncitoare». Prin alegerea locului din parcul redenumit după 1948 „Libertăţii”, comuniştii scăpau de moştenirea evocatoare a epocii regelui Carol I”, scrie profesorul Teodorescu.

Primele blocuri au apărut pe bulevardele Mărăşeşti şi Dimitrie Cantemir, în 1977. O garsonieră de 27 de metri pătraţi costă 75.000 de euro, iar un apartament de trei camere şi 69 de metri pătraţi are preţul de 150.000 de euro. Clădiri mai noi, cu anul de construcţie 1985, se află pe Calea Şerban Vodă.

Apartamentele de patru camere decomandate, în arie de 90 de metri pătraţi, costă 160.000 de euro. „Preţurile, în special la apartamente, sunt acum în scădere”, spune Constantin Ciupitu, consilier imobiliar în cadrul agenţiei Rasig Group.

Povestea cartierului tău

La jumătatea secolului al XIX-lea, cărările costişe de sub platoul Filaretului conduceau direct la hanurile situate pe drumul Beilicului spre Giurigiu, Calea Şerban Vodă de astăzi. Pe una dintre cărările din apropierea cociocului de la 1870, Gheorghe Fr. Cantacuzino-Nababul, primar al Capitalei, a dispus să fie realizată o monumentală cişmea pentru care recaptase mai multe izvoare.

Duminica, în această grădină se făcea horă, se bea bragă, se mâncau bigibigi şi rahat cu apă rece de la cişmele. Aici se afla şi vestita grădină Trocadero, cu un salon unde se dădeau baluri de diferite societăţi, scrie profesorul Teodorescu.

Ideea realizării Expoziţiei Generale Române, care a dus la apariţia parcului, i-a aparţinut lui Take Ionescu. Opoziţia, prin Ioan I.C. Brătianu, s-a exprimat dur, considerând ca inoportună o asemenea realizare, în condiţiile create de anii de recesiune determinaţi de calamităţi, de lucrările de anvergură declanşate sau în curs de imediată lansare. Socialiştii au elaborat chiar un manifest referitor la această idee, denumit „Patruzeci de ani de sărăcie, de ruşine şi de robie”.

Vara, câmpia Libertăţii, teritoriul pe care astăzi se întinde Parcul Carol I, era înţesată de lucrătoare, fete şi neveste, care limpezeau testemelurile (podoabe capilare femeieşti) în fântână, după ce mai întâi fixau culorile muindu-le în piatră acră, apoi le întindeau la soare pe iarbă cântând doinele noastre, scrie Colonel Popescu-Lumină în cartea „Bucureştii din trecut şi de astăzi”.

 Localizare: zona centrală a Bucureştiului, delimitat de Calea Şerban Vodă, şoseaua Viilor, străzile Fabrica de Chibrituri, Mitropolitul Filaret, Gramont şi 11 iunie şi bulevardul Mărăşeşti

Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente cu două-patru camere în ansambluri rezidenţiale noi şi blocuri construite înainte de 1989, vile noi şi construite în perioada interbelică

Centre Comerciale:
magazine de cartier, în apropiere Unirea Shopping Center, Carrefour

Transport în comun: trei linii de tramvai, patru trasee de autobuz

Unităţi de învăţământ
: 10 grădiniţe, trei şcoli şi nouă licee

Clinici şi spitale: Institutul Naţional de Pneumologie, Spitalul Clinic Dermatovenerologie, Policlinica 11 iunie

Parcuri: Parcul Carol, în apropiere Parcul Tineretului

Grad de poluare: nu există în zonă o staţie de monitorizare a poluării

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite