Păcurari, la concurenţă strânsă cu centrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile apartamentelor din cartierul ieşean au ajuns la cote maxime. Tranzacţiile sunt însă la nivelul zero.Chiriile au rămas cel mai dinamic sector din acest cartier. Avantajul cel mai mare al zonei îl constituie apropierea faţă de Universitate şi Parcul Copou.

Cartierul Păcurari a fost mult timp, înainte de al doilea Război Mondial, considerat unul dedicat persoanelor cu „dare de mână“. Odată cu instaurarea comunismului, aici s-au dezvoltat multe blocuri accesibile unei categorii mai mari de persoane. Calitatea bună a construcţiilor de aici, în marea lor majoritate dezvoltate după 1980, le-a făcut foarte atractive pentru clienţi, odată cu existenţa pieţei libere.

Cartierul Păcurari este învecinat cu zona parcului Copou, una specific studenţească. În ultimii trei ani, după perioada de boom imobiliar, în Păcurari preţurile apartamentelor au cunoscut cele mai mari creşteri. Tradiţional, zona presupunea preţuri cu 10-15% mai mici comparativ cu „buricul târgului“. Anul trecut însă, multe oferte au ajuns la un maximum la nivel de oraş, potrivit lui Emil Ştefănoaia, agentTerra Imobiliare.

Constructorii dezvoltă imobile oriunde

Unul dintre principalele proiecte imobiliare din Păcurari este reprezentat de către cartierul Dream Village. Proiectul, dezvoltat de firma israeliană ERG, a fost conceput în aşa fel încât să conţină 14 blocuri. Până acum, din 2006, s-a lucrat doar la cinci clădiri. Două au fost date deja în folosinţă.

Localizarea proiectului denotă, însă, agitaţia imobiliară din zonă. Complexul a fost dezvoltat exact lângă calea ferată, pe o rută circulată. Blocurile au 11 etaje. Aici ar trebui să apară în timp aproximativ 800 de apartamente. Un alt  bloc nou, început la sfârşitul anului 2007, este edificat lângă Kaufland. Are două scări şi aproximativ 40 de apartamente cu două camere.
Locuinţe relativ noi mai sunt blocurile ANL, date în folosinţă în perioada 2005-2006.

Este vorba despre două blocuri de zece etaje, fiecare cu câte două scări, explică Violeta Pricop, agent imobiliar Activ Casa. Cele mai multe construcţii noi sunt localizate, însă, imediat la ieşirea din oraş. Este vorba despre mai multe proiecte de vile. „Zona Popas-Păcurari cuprinde un număr de aproximativ 800 de case, toate dezvoltate aici în ultimii opt ani. Accesul la utilităţi a fost foarte facil în această zonă, element care a atras investitorii“, spune Ştefănoaia.

Un proiect recent de vile de aici este Green Hill, dezvoltat de compania Terra Imobiliare împreună cu un investitor englez. Prima parte a proiectului, care cuprinde 43 de case a fost vândută în totalitate.

Acum se lucrează la o a doua etapă a acestui concept, care ar urma să cuprindă 30 de case. Aceste dezvoltări au făcut să nu mai existe o linie clară de demarcaţie între  Iaşi şi satul Valea Lupului. În cadrul unui alt proiect din zonă, vilele din partea dreaptă sunt trecute în intravilanul din Iaşi, iar cele din stânga aparţin comunei Valea Lupului, potrivit agentului Activ Casa.

Preţuri prea mari, piaţă îngheţată

image

Dream Village se doreşte a fi cel mai mare proiect imobiliar din Moldova  Foto: Dan Luca



În Păcurari au fost dezvoltate multe construcţii noi, foarte atractive înainte de declanşarea crizei financiare. Acum apartamentele de aici se mai vând doar sporadic . „În ultimii trei-patru ani acest cartier a făcut obiectul unei adevărate specule imobiliare. Aici au fost înregistrate în timp cele mai mari creşteri de preţuri. Locuinţele au ajuns în acest moment la valori foarte mari. În 2008 apartamentele cu trei camere se tranzacţionau cu 120.000 de euro, ori la acest preţ puteai găsi ceva similar şi în centru“, explică Ştefănoaia.

Aşteptările proprietarilor din zonă sunt în general foarte mari, deoarece au cumpărat la preţuri mari. Chiar dacă în Păcurari oferta este mare atât pe segmentul imobilelor noi cât şi al celor vechi, cererea este apropiată de nivelul zero. Preţurile cerute sunt prea mari în condiţiile actuale de piaţă. Pentru apartamente construite între 1980 şi 1990 preţul pentru două camere variază între 45.000 şi 68.000 de euro. Proprietarii nu vor să cedeze deloc din preţ.

Locuinţele noi se vând cu valori între 62.900 şi 73.500 pentru apartamente cu suprafeţe între 46 şi 70 de metri pătraţi. Preţul apartamentelor cu trei camere variază între 73.500 şi 95.500 de euro. „Noi am avut în ofertă un apartament scos la vânzare în toamna anului trecut, cu o suprafaţă de 62 de metri pătraţi. Când a fost scos pe piaţă se cerea 85.000 de euro pe el şi s-a vândut de-abia în luna mai după ce proprietarul a acceptat să-l cedeze pentru 56.000 de euro“, povesteşte Violeta Pricop. Pentru a vinde în această perioadă trebuie să vii cu oferte mult sub valoarea cerută în urmă cucâteva luni.

Raiul chiriilor

Din Păcurari până la Universitate faci pe jos maximum 15 minute. Dezvoltările comerciale din zonă cresc şi ele atractivitatea cartierului. Aici sunt centre Plus,Carrefour, Kaufland sauMetro. Toate aceste elemente contribuie la o cerere mare pentru chirii. Valoarea acestora este superioară celei din alte cartiere.În Iaşi, apartamentele cu două camere în alte cartiere decât zona centrală se închiriază cu 200 de euro pe lună. În Păcurari nu găseşti nimic sub 250-300 de euro. În centru sunt apartamente cu dotări de lux care se închiriază şi pentru 400 de euro.

„În Păcurari, cum apare un apartament spre închiriere se şi găseşte un client“, punctează Emil Ştefănoaia. Pricop îl contrazice însă. Studenţii asigură aici mare parte din cerere. Pe segmentul de garsoniere, potrivit datelor Activ Casa, chiriile variază între 130 şi 180 de euro. Găseşti în piaţă şi oferte la 250 de euro, dar acestea sunt mai rare. Apartamentele cu două camere se închiriază cu sume cuprinse între 150 şi 350 de euro, în funcţie de dotări, iar cele cu trei camere sunt disponibile pentru 250-300 de euro. Scăderea de preţ faţă de anul trecut este de 30%. „Anul trecut dacă scoteai pe piaţă o garsonieră la 200 de euro, o închiriai foarte rapid. Acum, noi stăm cu o garsonieră la 600 de lei de trei luni şi nu găsim niciun client“, spune Pricop.

Tipuri de locuinţe: apartamente în blocuri vechi şi noi, vile.

Centre comerciale: Plus, Kaufland, Carrefour, Bila, Metro.

Transport: patru linii de autobuz.

Unităţi de învăţământ: Liceul Negruzzi, două şcoli generale, în apropiere Universitatea Ioan Cuza şi Universitatea Gheorghe Asachi.

Clinici şi spitale: Centrul Medical Medimar, Policlinica Salva Vit, cabinete, farmacii.

Parcuri:În apropiere Parcul Copou, spaţii verzi.

Grad de poluare: factorii poluatori nu depăşesc limitele normale admise de legislaţia în vigoare.

Povestea cartierului tău

Cartierul a fost înfiinţat în perioada Unirii Principatelor, potrivit publicistului Ioan Mitican. Sunt două posibile explicaţii legate de numele acestuia. Prima constă în faptul că aici locuiau mulţi crescători de oi, numiţi şi păcurari în acea perioadă.

O altă variantă, mai plauzibilă, o constituie aceea că pe aici veneau în oraş furnizorii de păcură dinspre Moineşti.

În perioada martie-august 1944, cartierul este bombardat, aici fiind linia întâi a frontului. Imediat după instaurarea comunismului se construiesc primele blocuri în locul vechilor case.

Păcura era folosită pentru ungerea roţilor de la căruţe, principalul mijloc de transport în acea perioadă. Unii dintre aceşti păcurari locuiau aici şi aveau diverse magazine.

În timp, aici s-a dezvoltat pe deal un cartier mai retras, înconjurat de arbori bătrâni. Aici au venit şi au locuit persoanele mai simandicoase ale vremii.

În perioada 1955-1959, în capătul cartierului apare prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming. La acea dată, compania purta numele de Fabrica Chimică numărul 2 Iaşi.

Patru ani mai târziu, intră în funcţiune secţia de fabricaţie a streptomicinei şi începea producţia de unguente, creme şi supozitoare. Actuala companie Antibiotice Iaşi este unul dintre principalii producători farmaceutici autohtoni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite