Oraşe-magnet pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
785 este numărul cel mai mare de apartamente noi vândute în ţară, la Arad
785 este numărul cel mai mare de apartamente noi vândute în ţară, la Arad

Dezvoltatorii imobiliari s-au orientat în ultimii doi ani, în special, spre oraşe din Ardeal. La capitolul imobiliar, Clujul se mândreşte nu doar cu localitatea cu cea mai mare densitate de locuinţe noi din ţară, respectiv Floreştiul, ci şi cu cel mai căutat cartier de către investitori.

Acum doi ani, când criza imobiliară era la mii de kilometri depărtare de ţara noastră, dezvoltatorii cu activităţi pe piaţa locală erau încrezători. O dovadă în acest sens este volumul mare de autorizaţii de construcţie emise în acel an.

Clujul, campionul locuinţelor noi

Judeţul Cluj a excelat la nivel de ţară în ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară din ultimii ani. Aici au fost emise în 2008 cele mai multe autroizaţii de construcţie, şi anume 6.258, potrivit datelor furnizate ziarului „Adevărul" de Institutul Naţional de Statistică. Investitorii au mizat în special pe două localităţi din judeţ: Cluj Napoca şi Floreşti. În 2008, în Cluj fuseseră finalizate 7.192 de locuinţe.

Dintre acestea, 4.175 de unităţi fuseseră construite în comuna Floreşti, potrivit datelor strânse de Doru Lupeanu, partner & senior consultant Fix Up Marketing. Restul imobilelor au fost dezvoltate în oraşul Cluj Napoca. „Cea mai dezvoltată zonă din oraş rămâne zona de sud, incluzând cartierele Bună Ziua, Zorilor Sud şi Mănăştur Sud, toate acestea cartiere apărute în ultimii cinci ani", afirmă Lupeanu.

Proiectul cel mai ambiţios din oraş este localizat în cartierul Bună Ziua. Este vorba despre ansamblul Bonjour Residence, dezvoltat de companiile Elite Grup şi Mao Imobiliare. Aici ar trebui să apară în viitorul apropiat 1.500 apartamente. Până acum au fost construite 250 de apartamente şi mai mult de jumătate dintre acestea intabulate.

„În curs de excuţie sunt alte 150 de unităţi. Pentru restul imobilelor aşteptăm autorizaţiile necesare. Din ce am construit până acum mai mult de jumătate sunt vândute", declară Georgiana Man, directorul de marketing al agenţiei Nobila Casa, cea care se ocupă de vânzarea acestor unităţi. Numărul total de unităţi noi care urmează să apară în cartierul Bună Ziua din Cluj este de aproximativ 2.000. Acestea se vând, însă, destul de slab, având în vedere preţurile mari cerute de dezvoltatori. Metrul pătrat util în acest cartier costă între 900 şi 1.200 de euro, faţă de 500 de euro, tarif practicat în alte cartiere.

Turiştii, salvarea Constanţei

În oraşul de la malul mării s-a construit mult în partea de nord. Constanţa este pe locul doi în topul autorizaţiilor emise acum doi ani, cu 4.669 de asemenea acte. Cartierul care a explodat la acest capitol este Palazu Mare. În această zonă este situat şi cel mai mare proiect imobiliar local, Tomis Plus. „În ultimii doi ani, dezvoltatorii s-au orientat spre zona din apropierea staţiunii Mamaia. În nordul oraşului au fost dezvoltate cele mai multe ansambluri rezidenţiale", afirmă Ioan Ududec, directorul agenţiei Elion.

Acesta spune că locuitorii din oraş au o putere de cumpărare mare raportată la alte zone din ţară. În plus, o parte din tranzacţii vizează achiziţia unor apartamente sau case de vacanţă. „În nord se închiriază bine pentru turişti", adaugă Ududec. Complexul Tomis Plus, dezvoltat de Tomis Develepoment, ar urma să cuprindă la data finalizării sale 1.200 de apartamente. Până acum au fostridicate 467 de locuinţe, dintre care 47 de vile şi 420 de apartamente, ditribuite în 11 blocuri. Au fost vândute până acum 275 de apartamente dintre cele finalizate.

Preţurile acestora variază între 38.800 de euro pentru o garsonieră de 42 de metri pătraţi şi 87.500 de euro pentru un apartament de trei camere. „Pot fi cumpărate apartamente şi la 900 de euro pe metru pătrat construit în stadiul semifinisat, dar şi la 1.000 de euro, apartamente la cheie", spune Suzane Marinescu, directoarea departamentului de marketing din cadrul acestui proiect. Multe din vânzările de aici au fost realizate prin programul „Prima Casă". Un mare avantaj l-a constituit posibilitatea de a plăti imobilul achiziţionat pe o perioadă de 20 de ani cu rate la dezvoltator.

Oraşe-magnet

Braşov, multe apartamente pe hârtie

În oraşul de sub Tâmpa, mulţi dezvoltatori s-au arătat încrezători, dovadă fiind cele 3.467 de autorizaţii de construire emise acum doi ani. Mulţi dezvoltatori au renunţat însă la ideea de a mai dezvolta ceva după unul, maximum două blocuri finalizate. „Sunt multe apartamente pe hârtie aici, dar foarte puţine în care să se fi mutat practic cineva", spune Gabriel Tiba, project manager în cadrul companiei imobiliare General L.M.C.

Practic, trei proiecte dintre cele anunţate au avansat în ritmul preconizat, cele mai importante fiind Avantgarden din cartierul Bartolomeu şi Tâmpa Garden din Răcădău. Cartierul Bartolomeu, unul plin până de curând de blocuri construite înainte de 1989, se transformă pe zi ce trece. Acum are drumuri de acces şi multe blocuri noi. Dezvoltatorii ansamblului Avantgarden, firma Maurer&Kasper, au prevăzut aici construcţia a aproximativ 2.400 de apartamente. Proiectul este dezvoltat în trei etape. Până acum au fost finalizate 600.

În prima etapă au fost dezvoltate aproximativ 350 de apartamente şi mai sunt la vânzare doar 25. În a doua fază a proiectului au fost finalizate 184 de apartamente. S-au vândut 80% dintre acestea. Ultima etapă, Avatgarden 3 urmează să conţină 1.800 de apartamente. Cartea pe care s-a mizat în acest caz a constituit-o preţul.

„Cele mai ieftine sunt garsonierele care pot fi achiziţionate pentru 27.000 de euro, suprafaţa utilă a acestora fiind de 39 de metri pătraţi", spune Dana Stamate, directoare de marketing în cadrul ansamblului. Un apartament de două camere de 51 de metri pătraţi utili costă 36.000 de euro, iar cele de trei camere au aproximativ 72 de metri pătraţi utili şi preţuri de 52.500 de euro.

Un singur proiect mare în Arad

În oraşul de pe Mureş au fost emise în 2008 aproape 3.000 de autorizaţii de construire. Cu toate acestea, Aradul stă într-un singur mare proiect în ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară. S-a construit mult în zona Micălaca, dar proiectele au fost unele de mici dimensiuni. Aici au fost patru companii care au dezvoltat şase blocuri cu un total de 120 de apartamente. La acestea se adaugă şi o clădire ANL. În rest, investitorii au mizat pe zone diferite.

Unii au avut bani să termine ce au început, alţii, nu. „Multe dintre locuinţele noi au fost stopate între timp în diverse stadii de construcţie, iar la vânzare au mers oricum destul de prost", spune Monica Platon, directoare a agenţiei Euromon.

Cartierul UTA este de departe cel mai dezvoltat în ceea ce priveşte numărul imobilelor noi. Aici, principalul dezvoltator este compania ARED care a lansat un proiect ambiţios. Ei vor să construiască 1.500 de apartamente. Până acum au fost finalizate şi livrate 650 de locuinţe. S-au vândut, însă, mai multe, respectiv 785, fiind încheiate şi multe contracte off-plan. „Am finalizat opt blocuri, se lucrează la alte patru şi vor mai urma patru în perioada următoare", declară Florin Moş, director de marketing UTA Arad Real Estate Development. Blocurie au între patru şi opt nivele. Preţul pe metru pătrat este de 590 de euro, fără TVA.

„Preţul şi posibilitatea de a plăti în rate de până la şapte ani s-au dovedit soluţii atractive. De asemenea, nu cerem adeverinţe de venit. Fiecare garantează cu propriul apartament", adaugă Moş. Ansamblul este dezvoltat şi într-o zonă bună a oraşului, cu acces facil la o serie de obiective de interes public.

Oraşe-magnet

Nordul Timişoarei, preferat de investitori

În oraşul de pe Bega au fost emise în 2008 peste 2.800 de autorizaţii de construire.Zona de nord a fost preferată de către dezvoltatorii imobiliari. Chiar dacă anul trecut aici nu au apărut multe construcţii noi, zona dintre străzile Aradului şi Torontalului este înţesată de blocuri dezvoltate recent cu o ofertă care mai de care mai atractivă. Printre companiile care au dezvoltat aici noi imobile se numărăr Sinergy Est, ItalRom, Timcon şi Sedako. Un proiect în lucru în această perioadă este dezvoltat de compania Banu Construct.

Ansamblul Câmpina 1 urmează să conţină 215 apartamente. La acesta se mai adaugă şi Câmpina 2 care va totaliza 165 de apartamente. „Preţul a contat foarte mult în zona de nord a oraşului. Mulţi dezvoltatori au mai redus din tarife acum pentru a se încadra în programul «Prima Casă» şi acest aspect i-a ajutat în ceea ce priveşte vânzările", declară Cristian Chiş de la Corales Real Estate Consulting.

Ajutaţi de „prima casă"

Sinergy Est a construit ansamblul Palazzo Europa care conţine patru blocuri şi 230 de apartamente. Dintre acestea sunt vândute 80%. Compania dezvoltă în prezent n alt proiect de 96 de apartamente, Palazzo Europa 2. Prin „Prima Casă" au fost vândute doar cinci apartamente aici. Timişorenii au fost mai degrabă atraşi de posibilitatea de a plăti în rate la dezvoltator. Sedako este o agenţie imobiliară care s-a implicat intens în dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale, fiind cea mai activă companie de acest tip din oraş.

Au dezvoltat clădiri atât în nord cât şi în sud. Proiectele din nord, Iris 1 şi 2, totalizează un număr de 102 de locuinţe. Primul proiect a fost finalizat în noiembrie 2008 şi vândut până în decembrie 2009. „Fiind agenţie imobiliară, am ştiut ce caută clienţii de pe plan local." se mândreşte George Mierluţ, reprezentantul companiei pe sectorul rezidenţial. Apartamentele de două camere costă 62.000 de euro. Preţul pe metru pătrat util este de 950 de euro cu tot cu TVA. În acest caz, „Prima Casă" s-a dovedit binevenită. Din primul bloc, o treime dintre apartamente au fost vândute prin acest program.

4.175 Locuinţe. Reprezintă numărul cel mai mare de imobile finalizate în 2008 într-un singur oraş, respectiv Floreşti.

590 Euro. Acesta este preţul cel mai mic pe metru pătrat construit în noile ansambluri rezidenţiale

6.258 Autorizaţii. Este cel mai mare număr de acte emise într-un singur oraş, la nivel de ţară, în 2008 în provincie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite