O locuinţă nouă la o mie de medieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2009, în Mediaş au fost înregistrate 50 de tranzacţii cu apartamente noi. Populaţia oraşului numără aproximativ 50.000 de locuitori. Preţurile proprietăţilor din oraş au scăzut cu 20-50% în ultimul an. Cele mai afectate de diminuări au fost vilele situate în zona hotelului BinderBubi.

Hotelul BinderBubi domină Mediaşul de la înălţimea dealului pe care este situat. Clădirea, care aparţine şefului Dafora, Gheorghe Călburean, îşi trage numele de la un baron care a trăit în zonă în urmă cu mulţi ani.

Hotelul cu nume de nobil a fost, de la lansarea sa, un adevărat pol de atracţie. Mulţi din şefii companiilor de gaz locale au vrut să aibă vile respectabile alături de hotel. Cei care şi-au dorit case alături de aristocraţii gazului nu au întârziat să apară. Asta însă a fost odată.

În Mediaş s-au construit, în ultimii doi ani, aproximativ 140 de apartamente noi şi circa 100 de case. Mai mult de jumătate dintre noile apartamente au fost vândute anul trecut, înainte de a începe criza. Restul, anul acesta.

Case cu 50% mai ieftine

Mare parte dintre case au fost construite în regie proprie. Celelalte au putut fi cumpărate anul acesta la preţuri de maximum 70.000 de euro.
Firma locală Granit a profitat de notorietatea zonei şi a dezvoltat aici aproximativ 20 de case, care au fost vândute în cele din urmă, dar mult sub preţul visat.

Fiecare parcelă pe care sunt amplasate casele are cel puţin 450 de metri pătraţi. Casele au 140 de metri pătraţi utili. Cu tot cu terase suprafaţa totalizează 200 de metri pătraţi.

Valoarea de piaţă a caselor, la nivelul anului trecut, când piaţa era la apogeu, era de aproximativ 140.000 de euro. Anul acesta, ele au fost vândute cu un preţ mediu de 70.000 de euro.

„S-a construit foarte mult în oraş, iar firmele care au dezvoltat aici locuinţe au fost nevoite să renunţe la pretenţiile iniţiale. Preţul s-a redus considerabil", explică Ştefi Muller, director al agenţiei imobiliare Helios.

Aproximativ 80% dintre tranzacţii au fost realizate de către localnici. Restul a implicat diverse persoane din afara ţării, în special germani.

Un german atipic

Se spune că germanii sunt persoane de încredere, care, dacă încep o treabă, poţi fi sigur că o duc până la capăt. Administratorul societăţii AS Werner, cetăţean german, pare să fie excepţia care confirmă regula.

A dat lovitura în Floreşti, judeţul Cluj. A venit şi în Mediaş cu aceeaşi reţetă. A demarat în urmă cu patru ani construcţia a 42 de case, dar nu a finalizat lucrările nici până astăzi.

Unii dintre cei care au plătit mare parte din preţul acestor locuinţe încearcă acum să le vândă la un preţ mai mic, în stadiul „la roşu". Antrepenorul german a vândut practic toate casele de aici, a încasat o parte din bani şi a plecat la Cluj.

Proprietarii imobilelor de pe dealul din apropierea barajului dinspre Igheş vor să-şi facă acum o asociaţie prin care să poată lămuri situaţia. Preţul imobilelor de aici a fost de 50.000-60.000 de euro, la nivelul anului 2005.Fiecare casă dispune de un teren de 250-300 de metri pătraţi, iar amprenta la sol este de 80 de metri pătraţi.

Compania Granit a mai construit în zona Vasia două blocuri care totalizează aproximativ 100 de apartamente. Trei sferturi dintre acestea au fost vândute anul trecut, restul anul acesta. S-au vândut practic apartamentele de la mansarde şi cele de la parter.

Etajele intermediare au fost vândute înainte de criză. Apartamentele de două camere au suprafeţe de 96 de metri pătraţi la care se adaugă şi balconul. Preţul mediu la care au fost vândute cele localizate la parter a fost cuprins între 35.000 şi 40.000 de euro. Locuinţele situate  la etajele intermediare au fost vândute şi cu 51.000 de euro.

În aceeaşi zonă a mai fost dezvoltat un bloc cu 12 apartamente, de către o companie locală. Anul acesta aici au fost vândute şase imobile.

În spatele spitalului au mai fost construite alte două blocuri. Nu au fost realizate vânzări aici în 2009. Compania locală Compet a dezvoltat un bloc de locuinţe pe fosta clădire de birouri a fabricii Vitrometan. Aici sunt 33 de apartamente. Anul acesta s-au tranzacţionat jumătate dintre ele.

„Au fost vândute în totalitate apartamentele cu două camere. Preţul mediu pentru acest tip de locuinţă camere a fost de 27.500 de euro, iar pentru trei camere 36.000 de euro", spune Muller.

Anul acesta au fost vândute în Mediaş 50 de apartamente noi şi 15 case, incluzându-le şi pe cele tranzacţionate la roşu.

„Am avut cazuri în care am vândut acelaşi apartament de trei ori, în decurs de numai câteva luni. Iniţial, acesta a fost cumpărat de către un investitor, care l-a revândut. Noul proprietar l-a înstrăinat şi el, la fel şi al treilea", povesteşte Muller. Sistemul a fost folosit şi de alţi clienţi, care au cumpărat în unele blocuri întreaga mansardă, pentru că au obţinut preţuri bune, şi apoi au revândut.

28.000 de euro pentru două camere

Tranzacţiile realizate anul acesta se împart în mod egal între locuinţele vechi şi noi. Pe segmentul proprietăţilor construite înainte de 1989, cele mai vândute au fost apartamentele cu două şi trei camere. Media de preţ pentru un apartament vechi de două camere  confort 1 este de 28.000 de euro.

Au fost însă şi tranzacţii la valori de 40.000 de euro pentru acest tip de locuinţe. Pentru apartamente de trei camere media de tranzacţionare a fost de 35.000 de euro. Case vechi au fost vândute foarte puţine în oraş, sub cinci imobile.

„Statistic preţurile au scăzut între 20 şi 30%, chiar şi 50% acolo unde proprietarii au fost presaţi", declară Marius Urdă, director Gold House Imobiliare. Avantajaţi de actuala situaţie imobiliară au fost străinii şi cei care iau salariile în euro.

Băncile au dat credite în oraş, fiind vorba de valori mai mici, de până în 20.000 de euro. Sistemul de plată cu banii jos a fost însă cel mai des întâlnit anul acesta. „Mulţi din cei care au cumpărat au fost tineri cu vârste de până la 30 de ani. Unii dintre aceştia au folosit ca avans banii de nuntă", spune Muller.

Terenurile, piaţă moartă

Volumul de tranzacţii a scăzut însă şi în Mediaş, ca în tot restul ţării. În oraş a existat un picaj de aproximativ 80% în ceea ce priveşte vânzarea şi cumpărarea terenurilor.  „Noi am mers mai mult pe închirieri anul acesta. Ca vânzări, încheiem unul-două contracte pe lună. Suntem undeva la jumătate din activitatea de anul trecut", spune Urdă.

Tipuri de locuinţe: case noi şi vechi, apartamente vechi şi noi de una până la patru camere.

Centre comerciale: Lidl, Trident, Billa.

Transport: zece trasee de transport în comun

Unităţi de învăţământ: 13 grădiniţe, 10 şcoli generale, cinci licee, un colegiu universitar.

Clinici şi spitale: Spitalul Municipal Mediaş, Policlinica Dobsi, Centrul Medical Doctor Vlăduţiu, Policlinica Arodental.

Parcuri: parcul central, spaţii verzi.

Grad de poluare:anul acesta nu au fost depăşite limitele prevăzute de lege în privinţa agenţilor poluatori.

Povestea cartierului tău

În paginile romanului „Dracula", scriitorul irlandez Bram Stoker menţionează că, la nunta contelui valah, vinul a fost „cel auriu de Mediaş". Oraşul şi împrejurimile lui sunt şi azi cunoscute, dată fiind faima vinurilor vechi de Târnave, simbol al stemei oraşului. De altfel, zona era supranumită în vechime „Ţara Vinului" sau „Weinland", aşa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus

Biserica fortificată Sfânta Margareta, construită în anul 1488 în stil gotic, este a doua clădire pe plan global cu turn înclinat, alături de Turnul din Pisa. Turnul bisericii, construit în 1460, este înclinat din cauza structurii solului. Turnul a fost supraînălţat cu trei niveluri în 1550, iar în 1551 a atins înălţimea de 68,5 metri, şi a mai primit patru turnuleţe, ca semn că oraşul avea judecătorie.

Turnul constituia un punct ideal de observaţie al împrejurimilor. În acele vremuri nesigure, trâmbiţasul oraşului avea misiunea de a da alarma cu trompeta în caz de pericol. Erorile acestuia erau aspru sancţionate, mergând până la aruncarea sa din turn în cazul punerii în pericol a întregului oraş. De aici provine numele de Turnul Trompetiştilor. În acest turn a fost reţinut Vlad Ţepeş în anul 1476.

Dupa 1900, începe în zonă procesul de extracţie a gazului metan. Îndată după începuturile exploatării gazeifere apar şi primele mari unităţi industriale de consum şi prelucrare. Primele documente care furnizează date despre fotbalul medieşean sunt din 1934, când Vitrometan se clasa pe locul şapte din zece echipe în  divizia B. La scurt timp, a apărut o nouă echipă în oraş, sub numele de Sparta Mediaş. În sezonul 2007 - 2008, Gaz Metan Mediaş obţine iar promovarea din Liga II în Liga I plasându-se pe locul doi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite