Nufărul, floarea tranzacţiilor imobiliare din Oradea
0
Cele mai căutate proprietăţi în cartierul orădean sunt apartamentele cu două camere. Promoţiile oferite de către dezvoltatorii imobiliari locali au reuşit se dezgheţe vânzările.
Cartierul cel mai dezvoltat din Oradea a fost mult timp, şi a rămas şi astăzi, Nufărul. Unul dintre avantajele acestuia constă în numărul mare de supermarketuri din zonă.
Acest element a permis concretizarea unei investiţii imobiliare care îşi propune să ducă la apariţia a peste 700 de apartamente noi.
Cartierul situat de o parte şi de alta a străzii Nufărul reprezintă regiunea din oraş în care tranzacţiile imobiliare au reuşit să se menţină la un nivel satisfăcător chiar şi pe timp de criză. Oferta este bogată pe fiecare segment imobiliar.
Apartamentele noi au preţuri care încep de la 25.000 de euro şi ajung până la 100.000. Cuantumul tranzacţiilor din oraş are la bază şi lansarea proaspătului program guvernamental.
Salarii mici, preţuri pe măsură
Situaţia este însă puţin diferită faţă de cea din alte localităţi. Ce s-a vândut aici prin „Prima Casă” au fost imobile la preţuri foarte mici. În topul tranzacţiilor au fost apartamentele cu două camere, urmate de cele cu trei camere.
„Practic, toate ofertele de vânzare cu valori de până la 40.000 de euro, maximum 45.000 de euro, au fost atractive. Pe acest segment de preţ au existat tranzacţii”, spune Delia Szabo, manager al agenţiei locale Cardell Imobiliare.
Motivul acestei tendinţe este nivelul salariilor din Oradea. „Oameni câştigă mai puţin şi este mai greu să accesezi credite mai mari”, adaugă aceasta. Pentru a permite existenţa tranzacţiilor, dezvoltatorii imobiliari au luat în calcul toate variantele posibile.
Cel mai scurt drum spre un credit
Una dintre oferte vine din partea unui dezvoltator local care şi-a denumit proiectul chiar... Prima Casă. Acesta a sesizat că una dintre piedicile din calea celor care mergeau la bancă pentru a obţine un apartament prin programul guvernamental o constituia necesitatea de a a plăti avansul de 5%.
„Noi susţinem acest program şi plătim în locul clienţilor noştri avansul iniţial, care este necesar în cadrul acestuia. Sunt multe familii de tineri care au venituri, dar nu dispun de acel avans de 5%”, spune Monica Doboş, director de vânzări Prima Casă. În cazul apartamentelor mai scumpe, care nu se încadrează în programul guvernamental, dezvoltatorul asigură 5% din avasnsul solicitat de către bancă.
„Îi îndrumăm la bănci care le acordă credite cu dobânzi mai mici, de exemplu 5,5% pentru sume contractate pe o perioadă de maximum 30 de ani”, adaugă Doboş. Cadourile dezvoltatorilor presaţi de criză în Oradea nu se opresc aici.
„Pentru a contracara efectele crizei, o primă măsură, zicem noi, inspirată, a fost acordarea ratelor direct la dezvoltator pe o perioadă de maximum 15 ani chiar şi cu avans zero, pentru uşurarea achiziţionării apartamentelor”, adaugă reprezentantul companiei.
Această măsură s-a dovedit eficientă în condiţiile în care mulţi clienţi au preferat să nu se mai încurce cu o bancă. În ultimele luni, compania a plusat în continuare pentru bihorenii care au rămas reci la cele oferite până acum.
„Momentan avem o campanie numită Promoţiile Toamnei, prin care vindem clienţilor apartamentele cu o cameră cu preţuri începând de la la 25.800 de euro, cele cu două camere de la 34.500 de euro şi cele cu trei camere cu valori începând de la 49.500 de euro”, spune Doboş.
700 de euro pe metru pătrat
Potrivit Deliei Szabo, în prima parte a acestui an apartamentele de două camere din complexul Prima Casă costau 45.000 de euro, suprafaţa utilă fiind de 50 de metri pătraţi. Pe lângă apartament se oferea şi mobilierul gratuit.
Apartamente de două camere mai mari, cu o suprafaţă utilă de 60 de metri pătraţi, mobilate, aveau un preţ de 68.000 de euro. Suprafaţa construită este de 90 de metri pătraţi în acest caz. Cele de patru camere ajungeau şi la preţuri de 100.000 de euro, dar aceste imobile sunt la ultimul nivel şi dispun şi de terase.

Preţul parcării este de 2.500 de euro, dar sunt oferte în care şi aceasta poate fi obţinută gratuit. Apartamentele sunt semifinisate, iar compania de construcţii le finisează după gustul clienţăilor. Pentru locuinţele incluse în oferta specială, finisajele se plătesc de către client.
Toate aceste oferte disponibile în cadrul complexului Prima Casă au avut ecou în rândul clienţilor. Astfel, compania a reuşit să vândă de la începutul acestui an un număr de 47 de apartamente.
Proiectul cuprinde un total de 720 apartamente din care peste 300 sunt deja date în folosinţă. Alte 230 vor fi finalizate în următoarele două luni. La ieşirea spre Băile Felix a mai fost construit un bloc nou cu şapte etaje şi apartamente foarte spaţioase.
Acesta este considerat un proiect exclusivist. Preţurile mai mari pe unitate sunt date de suprafeţele mai mari.
Pe metru pătrat, costul – 700 de euro – nu este mai mare decât în alte ansambluri. În prezent, aici sunt vândute aproximativ jumătate dintre apartamente.
În zonă a fost dezvoltat şi un cartier de vile, cu mai mult de o sută de unităţi noi. „Nu este vorba despre un proiect închegat, ci mai degrabă despre parcele de pământ cumpărate în timp de diverşi investitori pe care s-a construit acum. Sunt practic mulţi proprietari individuali acolo”, spune Delia Szabo. Aceste vile au maximum două etaje şi mansardă.
Tranzacţiile au stagnat anul acesta în Oradea, per ansamblu. Apartamentele noi s-au vândut, în medie, cu preţuri mai mici cu 25-30% decât anul trecut. „În zonele limitrofe ale oraşului s-a ajuns ca preţul unei case să ajungă la 35.000 de euro, faţă de 60.000 de euro anul trecut”, spune Szabo.
Ieftiniri de 30%
Proprietarii de locuinţe vechi cereau în prima jumătate din 2008 – momentul de vârf pe piaţa orădeană –55.000 de euro pentru un apartament cu două camere. Acum, costul este de circa 40.000-42.000 de euro.
„Ieftinirile au fost în medie de 30%. Cu toate acestea, s-au vândut foarte puţine locuinţe”, adaugă Delia Szabo. Piaţa a fost relativ activă pe segmentul chiriilor. Nu se poate însă vorbi despre o cerere foarte mare nici în acest domeniu.
„Apartamentele de trei camere se închiriază cu preţuri cuprinse între 200 şi 250 de euro, iar pentru două camere se cere de la 150 până la 250 de euro, în funcţie de dotări“, precizează agentul Cardell.
- Tipuri de locuinţe: apartamente noi şi vechi de una până la patru camere, vile, case.
- Centre comerciale: Selgros, Penny, Praktiker şi Real.
- Transport: În Nufărul îşi are sediul singura companie locală de transport în comun, majoritatea liniilor de tramvai având capăt de linie în acest cartier.
- Unităţi de învăţământ: Şcoli generale, grădiniţe, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Institutul Teologic Baptist.
- Clinici şi spitale: Clinica Pelican, farmacii.
- Parcuri: spaţii verzi.
- Grad de poluare: agenţii poluatori nu au depăşit normele în vigoare.
Povestea cartierului tău
- Cartierul este poziţionat în sudul oraşului Oradea, la doar câţiva kilometri de localitatea Sânmartin. Numele Nufărul a fost dat acestui cartier deoarece este localizat la ieşirea spre Băile Felix, unde se află o rezervaţie naturală de nuferi.
- Nufărul a fost construit pe locul unui alt cartier, Seleuş, renumit ca o zonă a legumicultorilor şi tăbăcarilor.
- Staţiunile balneare Băile Felix şi Băile 1 Mai se află la o distanţă de opt kilometri. Aici se găseşte şi Craterul de la Betfia, un vulcan stins, precum şi pârâul termal Peţa, cu o vegetaţie tropicală unică în Europa.
- Oradea, în latină Varadinum, este menţionată pentru prima dată la 1113. Cetatea Oradei, ale cărei vestigii se pot vedea şi astăzi, este menţionată întâia oară în 1241.
- Ziua oraşului este pe 12 octombrie. De la jumătatea lunii septembrie până la această dată, aici s-a sărbătorit Toamna Orădeană, un festival local. Prima ediţie a acestui festival a avut loc în 1991. Tradiţional, festivalul începe cu „Alaiul Toamnei”, o defilare tematică. Tot în prima zi a festivalului se ţin teatre de stradă, expoziţii fotografice şi concerte în aer liber.Alte manifestări importante: Festivalul Berii, Festivalul Vinului, Târgul Pălincarilor, Expo Varadinum, diverse întreceri sportive dotate cu Cupa Toamna Orădeană.
- Vara sunt sărbătorite Zilele Cetăţii. Timp de două zile au loc concerte de muzică clasică, populară, ecumenică şi medievală, spectacole de teatru medieval, expoziţii de artă plastică, concursuri sportive medievale şi concerte de muzică uşoară.