Garsonierele din Lacul Tei, mai ieftine cu 42%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garsonierele din Lacul Tei, mai ieftine cu 42%
Garsonierele din Lacul Tei, mai ieftine cu 42%

Preţul imobilelor din cartier a intrat în picaj, iar tranzacţiile se apropie de un nivel minim. Proiectele noi au avut drept ţintă clienţii din categorii superioare celei medii. Cele mai ieftine apartamente au costuri minime pe metru pătrat de 1.500 de euro.

Mai citeşte şi:
Oferta de locuinţe a scăzut cu 40%

Garsonierele, înapoi la 27.000 de euro

Pe lângă o panoramă de invidiat, unul dintre avantajele cartierului Lacul Tei îl constituie spaţiul mare al apartamentelor. Cele mai multe unităţi locative din zonă au fost construite în perioada 1985-1989.

Asta şi prezenţa unui număr mare de centre de retail în zonă face proprietarii să ţină cu dinţii de preţ. „Din punct de vedere imobiliar aici sunt câteva zone distincte.

De la Maica Domnului până la Circ găsim apartamente foarte căutate, dar şi cele mai scumpe. Între Teiul Doamnei şi Doamna Ghica, însă, preţurile sunt sensibil mai mici“, explică Nicolae Chirilă, agent în cadrul companiei Ambient Imobiliare.

Preţ mai mic cu 60.000 de euro

Lacul Tei face parte dintre cartierele scumpe ale Capitalei. Pentru a fi activ din punct de vedere imobiliar şi anul acesta, au fost însă necesare corecţii serioase de preţ. Cuantumul acestor reduceri depinde de suprafaţa proprietăţilor tranzacţionate.

Conform calculelor portalului magazinuldecase.ro, garsonierele au avut cel mai mult de suferit. Anul trecut, în această perioadă, preţul mediu de vânzare al unui astfel de imobil vechi era de peste 78.000 de euro. Acum, aceeaşi proprietate poate fi achiziţionată doar pentru 45.000 de euro, în medie.

Apartamentele cu patru camere au fost mai puţin afectate. Ieftinirile au atins un nivel de aproximativ 32%. Acestea pot fi achiziţionate acum cu 126.000 de euro, faţă de 186.000 anul trecut. În cazul locuinţelor din proiectele noi, dezvoltatorii nu au apelat la ieftiniri,  în schimb au devenit mai flexibili în ceea ce priveşte avansul şi tranşele de plată. „Chiar dacă proprietarii ţin la preţ, e clar că nu vor mai vinde acum cu 2.000 de euro pe metru pătrat.

image

Apartamentele vechi sunt cele mai afectate de scăderile de preţ Foto: Petrică Tănase



Tranzacţiile sunt posibile doar la valori cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro pe metru pătrat“, spune Chirilă. Verdeaţa şi liniştea din cartier fac zona atractivă pentru investitorii pretenţioşi. Toţi dezvoltatorii de aici se adresează tocmai acestei categorii. Majoritatea blocurilor noi sunt unele de lux.

Dacă unele apaţin unor mari companii din domeniu, sunt aici prezente şi multe proiecte mai mici, care cuprind un singur bloc. De pildă, vizavi de Parcul Circului va fi dezvoltată până la jumătatea anului viitor o clădire care va cuprinde 27 de apartamente.

Tipuri de locuinţe: apartamente de două-cinci camere, penthouse-uri, apartamente vechi şi vile

Centre comerciale: Billa, Kaufland, magazine de cartier

Transport: trei trasee de autobuz, trei linii de tramvai

Unităţi de învăţământ: trei grădiniţe de stat, două școli generale, un colegiu tehnic, Universitatea Tehnică de Construcţii București

Clinici şi spitale:
Prof. Dr. Alfred Rusescu (spital de copii), Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Colentina”, Spitalul Clinic Prof. Dr. N. Gh.Lupu , Spitalul de Pneumoftiziologie

Parcuri:Parcul Tei, Parcul Tonola (Circului), în apropiere, Parcul Plumbuita

Grad de poluare:
potrivit rapoartelor staţiei de monitorizare a poluării de lângă Liceul Iulia Hașdeu, anul trecut au fost depăşite concentraţiile admise de monoxid de carbon. Sursa depăşirilor o constituie exclusiv traficul rutier

Indicat pentru proiecte de lux

Acesta este doar unul dintre proiectele de acest tip. Preţurile sunt unele pe măsură. „Nu am apelat la un adaos mare. Preţul este apropiat de cel de construcţie, dar costurile au fost unele superioare“, spune un reprezentant al dezvoltatorului BTL Real. Cel mai ieftin apartament este unul de două camere, pentru care preţul cerut este de 149.000 de euro.

Sunt oferite reduceri de până la 10%. Până acum au fost ofertate doar trei apartamente. „Oamenii vin, discută, dar amână luarea unei decizii“, spune reprezentantul BTL Real.

Proiect de proporţii pe malul lacului

Unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale noi este Emerald Residence, pe malul lacului. Aici au fost construite 279 de apartamente, cele mai multe, respectiv 111, de trei camere. Dezvoltatorul este compania Brooklyn Investment. Preţul mediu de vânzare a fost iniţial de 1.900 de  euro pe metru pătrat. Vânzările au început cu un preţ de 1.500 de euro pe metru pătrat, iar  in momentul de faţă se tranzacţionează cu 1.950 de euro pe metru pătrat.

Preţurile nu conţin TVA. Costul parcării nu a fost inclus, iar clienţii au avut posibilitatea fie să nu achiziţioneze nici un loc de parcare, fie să cumpere maximum patru locuri. Preţul este de 20.000 euro pentru un astfel de spaţiu în subteran.  Există mai multe posibilităţi de plată. Pentru achiziţia direct de la dezvoltator se oferă posibilitatea plăţii în rate fără dobândă dacă apartamentul se achită în maximum trei ani.

Pentru mai mult de trei ani, dezvoltatorul oferă dobânzi sub cele ale băncilor. Apartamentele pot fi contractate şi prin credit bancar şi se poate garanta cu imobilul. „Faţă de anul trecut, numărul tranzacţiilor este mult mai mic. Apartamentele nu au beneficiat însă de ieftiniri“, spune Monica Neamţu, general manager Brooklyn Investment.

Suprafeţe generoase

Apartamentele noi au dimensiuni relativ mari faţă de tot ceea ce oferă imobilele construite înainte de 1989. Estia Residence este un proiect care cuprinde 79 de unităţi locative. Cele mai mici sunt apartamentele de două camere, care au minimum  95 de metri pătraţi. Preţul mediu la care sunt vândute este de 1.600 de euro pe metru pătrat şi include în această valoare şi locul de paracare, boxa şi mobila de bucătărie.

„Oferta a devenit mai flexibilă datorită condiţiilor actuale de piaţă“, spun reprezentanţii CBRE Eurisko. Laguna Residence, dezvoltat de Gea Prasa, este un alt proiect de amploare din acest cartier. El cuprinde 252 de apartamente, din acestea 100 fiind locuinţe cu trei camere.

Cele mai mici apartamente au o suprafaţă de 116 metri pătraţi, fiind vorba despre locuinţe cu două camere. Cele cu cinci camere ajung la o suprafaţă construită de 242 de metri pătraţi. Complexul Laguna Residence va oferi săli de fitness, cafenea, magazin, spaţii comerciale,terenuri de sport, piscină, suprafeţe vitrate mari, 930 locuri de parcare, atât subterane cât şi exterioare. 

Locul de parcare nu este inclus în preţul apartamentului şi variază între 10.000 şi 15.000 de euro. Proiectul urmează a fi finalizat la sfârşitul acestui an. Preţul mediu de vânzare este de 1.600 de euro pe metru pătrat.

image



Povestea cartierului tău

Palatul Ghica-Tei este cel mai reprezentativ monument de arhitectură neoclasică italiană din Bucureşti, fiind construit în 1822. Biserica Ghica-Tei a fost paraclis al palatului.

A fost construit de către domnitorul Grigore Ghica al IV-lea pe locul unei mai vechi case aparţinând banului Dumitrache Ghica.

Multă vreme a funcţionat ca reşedinţă de vară a domnitorului.Palatul Ghica Tei este legat de Mănăstirea Plumbuita printr-un tunel de refugiu lung de aproape un kilometru, semn al timpurilor tulburi în care a fost clădit.

A fost restaurat şi transformat în restaurant de epocă (Restaurantul Tei), ce foloseşte vara terasa dinspre lac cu 450 de locuri la mese. În interior există şi o sală muzeu unde sunt expuse obiecte ce reflectă istoria acestui monument.

Parcul Lacul Tei a fost amenjat în 1948 şi avea la înfiinţare o suprafaţă de nouă hectare. A fost reabilitat în 2002 de Primăria Sectorului 2, operaţiune care a costat peste 9,6 miliarde lei.

Parcul Circului de Stat a fost amenajat în 1961 pe o suprafaţă de 26 de hectare, după planurile arhitectului Valentin Donose. În mijlocul parcului se află „Lacul cu izvoare naturale“ pe malul căruia cresc lotuşi egipteni.

Circul de Stat a fost construit în 1960 după planurile arhitecţilor Nicolae Porumbescu, Nicolae Pruncu şi Constantin Rulea. Primele spectacole de circ din Bucuresti au avut loc în 1877-1878, la Circul Sidoli, instalat într-un local pe cheiul Dâmbovitei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite