Ghencea, campioana vânzărilor din vestul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe segmentul rezidenţial nou au rămas nevândute doar locuinţele mari, care reprezintă 20%-30% din volumul total. În urma tranzacţiilor realizate, stocul de locuinţe s-a redus. Piaţa rezidenţială din cartierul bucureştean se îndreaptă spre echilibru.

Directorii de vânzări ai principalelelor ansambluri rezidenţiale dezvoltate în Prelungirea Ghencea sunt foarte greu de prins în această perioadă. Şi asta pentru că ori sunt ocupaţi cu semnarea contractelor de vânzare-cumpărare la notar, ori sunt la vizualizări de locuinţe.

De unde vine toată această efervescenţă imobiliară în cartierul bucureştean, într-o perioadă economică încă dificilă ? „Zona este considerată una bună, iar preţurile practicate până acum au fost unele potrivite cu bugetele cumpărătorilor“, spune Magda Puşcaşu, broker în cadrul Premium Imobiliare.

Cele mai multe ansambluri rezidenţiale cuprind apartamente cu preţuri mai mici de 60.000 de euro. Astfel, achiziţia prin programul „Prima casă“ a devenit o adevărată modă în cartierul bucureştean.


„Prima Casă“ e la modă

„Majoritatea tranzacţiilor s-au efectuat prin programul guvernamental. Dezvoltatorii care aveau apartamente de două camere la 65.000 sau 68.000 au redus din preţ pentru a profita de moment“, spune Magda Puşcaşu. În acest moment mai sunt puţine apartamente de vânzare, maximum 20%-30% din oferta iniţială. Au rămas însă libere doar locuinţele cu suprafeţe mai mari, care au şi un preţ neatrăgător pentru clienţii care vor casă în Ghencea.

Ieftiniri de 10%-15%

Posibilitatea achiziţionării imobilelor cu rate direct la dezvoltator a reprezentat o altă soluţie care a dat roade, potrivit Magdei Puşcaşu.Astfel, scăderile la nivel de tranzacţii nu au fost atâ de dramatice, comparativ cu alte zone. De aceea, preţurile au scăzut cu doar 10%-15%, cu unele excepţii.

Una dintre acestea este Cartierul Latin, ansamblu în care metrul pătrat construit s-a ieftinit cu 50%, de la 1.200 de euro plus TVA de 19% anul trecut la 750 de euro plus TVA 5% în 2009. „S-au vândut în două luni jumătate aproximativ 100 de apartamente. Suntem mulţumiţi de această evoluţie“, spune Ionuţ Gâscă, manager de proiect. În total, complexul cuprinde 4.000 de apartemente. Din acestea, mai sunt de vânzare 600 de unităţi.

Un alt  ansamblu de mari dimensiuni este Primăvara. Complexul este la stadiul de finsiaje interioare şi este vândut în proporţie de 87%. Ansamblul are trei blocuri, care cuprind 483 de unităţi locative. În acest moment mai sunt disponibile 65 de apartamente în cadrul acestui complex.

„Pentru că este un proiect pentru cei cu venituri medii, anul acesta a fost mult mai greu, din cauza dificultăţilor întâmpinate de clienţi în a obtine finanţare“, spune Raluca Oprescu, director vânzări Primăvara. Preţurile fără TVA pe metru pătrat au scăzut, de la valori iniţiale de peste 1.000 de euro, până la 797 de euro. Nu toţi dezvoltatorii au reuşit însă să-şi vândă locuinţele.

Cei care au mizat pe case au pierdut pariul. Şi asta pentru că au plătit foarte mult pe terenuri şi nu au putut reduce mult din preţuri. Dezvoltatorii de mare anavergură, care anunţaseră anul trecut proiecte de mii de apartamente în Ghencea, au redus volumul lucrărilor la minimum. Dimri Ghencea, proiect anunţat anul trecut, va avea 3.600 de apartamente. În prima fază ar fi trebuit să fie construite 332 de unităţi locative.

La Dimri se lucrează la ralanti

Proiectul va avea întârzieri însă. „Acum realizăm nişte studii legate de piaţa din România. În cadrul proiectului din Ghencea încă se mai lucrează, dar în volume mici. Nu dorim să părăsim România. Cred că într-un an sau doi economia mondială va fi mai bună decât în acest moment. Cu siguranţă şi situaţia din România se va îmbunătăţi“, a declarat, pentru „Adevărul“, Amos Dabush, Director de Marketing Dimri.

În schimb, dezvoltatorii de complexuri rezidenţiale mai mici şi care se bazează pe finanţare proprie sunt încurajaţi de tendinţa crescătoare a vânzărilor. „Noi plănuim să construim 400 de apartamente“, spune Ştefan Unchiaşu, manager general Avangarde Imob House, companie care a dat recent startul unor noi construcţii. Edificarea primei faze a proiectului, care presupune 200 de apartamente distribuite în 24 imobile de trei etaje, a demarat în luna august.

Primele 40 de apartamente vor fi recepţionate pâna la sfârşitul anului 2009, iar restul de 160 de apartamente se vor finaliza în perioada martie - august 2010, potrivit dezvoltatorului. „Am mizat pe preţuri mici, respectiv 599 de euro pe metru pătrat, cu TVA inclus, în cazul în care plata se face cu banii jos şi  720 de euro pentru achiziţiile prin credit ipotecar“, explică Unchiaşu.

Decizia de achiziţie, după patru luni

image

Soft Construct Consulting este un alt dezvoltator de dimensiune medie. Compania are în lucru două proiecte de mici dimensiuni: Topaz Green Residence, o clădire de două etaje cu 32 de apartamente şi Family Residencia, o vilă cu două etaje şi şase apartamente.

În Topaz Green s-au construit trei apartamente cu trei camere, 15 cu două camere şi 14 garsoniere. Dezvoltatorul mai are disponibile în acest moment 14 unităţi locative. În cadrul Family Residencia mai sunt disponibile un apartament cu două camere si o garsonieră.

Eforturile pentru a vinde au fost unele mult mai mari comparativ cu alţi ani. „Anul acesta au fost tranzacţii, destul de multe, doar că pentru a semna un contract a trebuit să dublăm sau chiar sa triplăm resursele pe care le-am investit“, spune Daniel Nentu, director comercial Soft Construct Consulting.

Anul trecut, o vânzare se făcea după tatonări de maximum 20 de zile, pe când anul acesta clienţii au deliberat în medie între trei săptămâni şi patru luni până să ia decizia de achiziţie, potrivit reprezentantului companiei.La reuşita tranzacţiilor au contribuit decisiv şi reducerile de preţ. Acestea au fost posibile pentru că şi materialele de construcţii s-au ieftinit, potrivit lui Nentu.

Infrastuctură precară

Acesta crede că prelungirea Ghencea reprezintă un pariu câştigător pe termen mediu. „Cunoaştem foarte bine zona, avem şi alte investiţii aici. Inspirându-ne din dezvoltarea urbană din alte ţări, am observat că astfel de zone ajung să fie cele mai căutate, după ce infrastructura se dezvoltă puţin, deci am dorit să facem un pas înaintea celorlalţi dezvoltatori“, explică Nentu. Până la împlinirea dezideratului legat de infrastuctură va mai curge însă ceva apă pe Dâmboviţa.

„La multe blocuri de aici intrarea se face prin noroi. Aceasta are la bază şi faptul că aici se lucrează. Constructorii au tot intrat în zonă cu utilaje grele. Primăria s-a ocupat de asfaltarea unor porţiuni, dar lucrările nu s-au putut menţine în aceste condiţii“, spune  Magda
Puşcaşu.

image

Astfel de zone ajung să fie cele mai căutate, după ce infrastructura se dezvoltă puţin.

image


Daniel Nentu
Director comercial Soft Construct
Consulting

Povestea cartierului tău

  • Zona Ghencea face parte, administrativ, din cartierul Drumul Taberei şi este situată în sectorul 6 al Capitalei, în partea de sud-vest a Municipiului Bucureşti. Construcţia primelor blocuri a început în anii 1950, iar noi giganţi de beton cu 10 etaje au continuat să apară până după 1980.
  • În anii ‘60 în Ghencea a fost construită fabrica de confecţii Tricodava, care era la vremea respectivă cea mai mare unitate de profil din Capitală.
  • După revoluţia din 1989, fabrica a dus-o din ce în ce mai rău. În 2007, fabrica a fost cumpărată de firma spaniolă Gran Via pentru suma de 42 de milioane de euro. Spaniolii au dărâmat clădirile pentru a construi apartamente.
  • Tot în Ghencea se află şi fabrica de materiale plastice Munplast, care a fost înfiinţată în 1967.
  • În această zonă se află şi Complexul Sportiv „Steaua“. Secţia de fotbal a acestui club a fost înfiinţată în anul 1947 de Mihail Lascăr, general în armata regală, stadionul din Ghencea a fost inaugurat abia în 1974 printr-un meci Steaua-OFK Belgrad.
  • Mai târziu, în 1996 arena a fost modernizată. Capacitatea oficială a stadionului a fost iniţial de 30.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.000.
  • Stadionul a fost renovat în 1996 şi apoi din nou în 2006 (gazon nou, tribune, vestiare), fiind pregătit pentru a găzdui meciuri de UEFA Champions League.
  • Nocturna a fost inaugurată în 1991 la un meci Steaua-FCM Bacău(scor 4-1). Tabela a fost inaugurată la meciul Steaua-Dinamo din primăvara anului 2007. Aceasta tabelă poate afişa rezultatul, marcatorii, reluările, meciul în direct sau imagini de pe banca tehnică.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite