Piatra Arsă - Beverly Hills de Buşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piatra Arsă - Beverly Hills de Buşteni
Piatra Arsă - Beverly Hills de Buşteni

Terenurile ieftine de la ieşirea din oraş, dinspre Sinaia, au atras toată protipendada Capitalei. Casele nu respectă prea multe reguli urbanistice. Tot ce contează pentru proprietar este ca locuinţa să iasă cât mai mult în evidenţă.

În centrul oraşului Buşteni găseşti rar construcţii noi. Aceleaşi blocuri care v-au tăiat ani la rând drumul de la gară înspre traseele montane. Afli uşor că, dacă faci parte din acea categorie de oameni venită la Buşteni să vadă case, neluând în seamă muntele, ar trebui să mergi spre Piatra Arsă. 

E la maximum cinci, zece minute înspre Sinaia. Cum mergi spre Sinaia, pe partea stângă, sunt uşor observabile pâlcurile de vile pretenţioase. Par să nu aibă mai mult de cinci ani. Unele sunt mai vechi, dar s-au pierdut în mulţime. Cartierul Zamora a fost mult timp principala ţintă a investiţiilor imobiliare la nivel local. Acum, cu greu mai găseşti aici teren pe care să poţi planta un pom, darămite să construieşti o casă. Aşadar, mai e de mers până la vestitul El Dorado imobiliar.

Nu mult. Imediat după linia ferată, casele sunt ceva mai rare, cocoţate fiecare pe unde s-a putut. Spaţii mari stau tolănite haotic între ele. Îţi dai cu greu seama ce ai mai putea dezvolta aici. Unele vile sunt imense, altele sunt modeste. Tineri îmbogăţiţi sau bogaţi cu ştate vechi. E loc pentru fiecare aici.

Mergi acasă cu tractorul!

Cartierul Piatra Arsă arată ca un sat populat doar de bătrâni. Un sat în care tineretul investeşte de undeva din Italia sau Spania în case, într-un autentic concurs de fast. Drumurile nu prea există. Sunt mai degrabă urme lăsate de tractoarele care au cărat aici materialele de construcţii.

Pe lângă porţi, pe ici pe colo, câte o maşină puternică de teren. Taximetristul cu care mergem se mândreşte cu Dacia lui capabilă să înfrunte aceste obstacole. Ne înşiră zeci de nume de vedete TV, directori de mari companii, politicieni actuali sau retraşi. Toţi au venit aici „să-şi umfle muşchii“.

„S-a construit mult în această zonă pentru că terenurile au fost foarte ieftine. Cea mai mare parte au fost achiziţionate cu 200-300 de euro pe metru pătrat“, spune Aura Turea,  agent imobiliar House Consulting. Ciudate sunt spaţiile mari lăsate libere între case. Pe suprafeţe de teren similare ca dimensiuni apar, pe loturi apropiate, ba o vilă uriaşă, ba un mic complex de trei-şase case. Noroc cu priveliştea oferită de munte care reuşeşte să corecteze toate aceste discrepanţe arhitectonice.

Muncă în gol

Cei care au construit aici au fost norocoşi. Au plătit puţin pe teren, iar acum, având criza cazată în camera cea mai bună, au avut de unde să mai taie din preţ. Nu se vor mai putea mândri cu investiţii tip „tun“, dar nici în pierdere nu pot ieşi. Acum sunt vândute în special case de aproximativ 200 de metri pătraţi. Preţul mediu cerut este de 1.000 de euro pe metru pătrat.

 „Chiar şi aşa, tranzacţiile sunt rare. Au fost clienţi care au venit şi s-au interesat, dar e o perioadă în care preferă să caute mai mult. Puţini au banii necesari cash, iar băncile s-au arătat doar rareori dispuse să finanţeze astfel de achiziţii“, spune Turea. Unde au fost totuşi semnate contracte, preţurile au fost unele mărunte comparativ cu situaţia din anii precedenţi.

Cumpărate cu toate actele în regulă au fost doar imobilele situate într-o marjă de preţ cuprinsă între 50.000 şi 70.000 de euro. Piatra Arsă promite să rămână mult timp un reper în zonă. „În alte locuri nu mai sunt spaţii de construcţii. Nici în Zamora, nici în Valea Albă nu poţi demara niciun proiect. Anul acesta am muncit la fel ca în anii precedenţi, doar că acum munca nu a avut niciun rezultat. S-a alergat, dar nu s-a semnat mai nimic“, explică agentul House Consulting.

Ea spune că până anul acesta zona era vizată de speculatori. Acum aceştia sunt plecaţi în vacanţe în ţări mai calde şi mai lipsite de crize. Au rămas doar cei ce-şi doresc casa doar pentru ei şi pentru nepoţii nepoţilor lor. Or, această categorie e foarte atentă pe ce dă banii şi ia decizii foarte greu.

image


„Cine cumpără acum teren, de exemplu, construieşte imediat. Înainte, terenul mai trecea prin două mâni până ajungea la utilizatorul propriu-zis“. Cei care sunt îndrgostiţi de munte indiferent de starea de sănătate a economiei mondiale au început anul acesta să fie interesaţi şi de vilele vechi. „Preţul imobilului joacă un rol foarte important“, explică Turea.

Campioni la vile

În Buşteni pot fi cumpărate case în aproximativ şapte proiecte imobiliare. Cele mai multe imobile scoase pe tarabă sunt vilele, respectiv 99 de unităţi în oferta agenţiei imobiliare Mervani. În ceea ce priveşte apartamentele, în medie, agenţia imobiliară oferă în mare parte imobile cu trei camere la un preţ de aproximativ 77.000 de euro. Printre complexurile noi identificate aici de Mervani şi unde poţi cumpăra o casă se numără Brumărelelor, Central, Complexul Florilor, Alpina, Valea Albă,  Mountain View şi Caraiman View.

Preţul pe metru pătrat variază între 982 şi 1.797 de euro. Cel mai scump complex este Central, iar cel mai ieftin Brumărelelor. Suprafaţa imobilelor este cuprinsă între 48 şi 86 de metri pătraţi.

Apartamentele în vile sunt oferite spre vânzare, în medie, cu 1.234 de euro pe metru pătrat. Vilele disponibile spre vânzare au, în general, şase camere şi costă peste 330.000 de euro. Buşteniul are cea mai mare ofertă la acest capitol de pe toată Valea Prahovei. O pondere importantă a ofertei pe segmentul rezidenţial nou este deţinută de casele de vacanţă.

Acestea au suprafeţe destul de mari. Complexul Mountain View cuprinde, de exemplu, două vile dezvoltate pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. În fiecare dintre aceste vile sunt 21 de apartamente. Caraiman View este practic o vilă cu două etaje şi mansardă care cuprinde şase apartamente. Colina Brazilor oferă şapte vile de vacanţă cu administraţie proprie. Complexul Piatra Arsă este format din patru vile cu apartamente de vacanţă, cu o suprafaţă de 110 metri pătraţi şi un preţ de 110.000 de euro.

O soluţie pentru cine doreşte o casă în Buşteni poate fi şi achiziţionarea de teren pe care să construiască ulterior. Terenurile intravilane care pot fi cumpărate au în medie 1.600 de metri pătraţi şi un preţ de 194 de euro pe metru pătrat.

Povestea cartierului tău

În oraş se află casa scriitorului Cezar Petrescu, construită în 1918. Scriitorul s-a stabilit aici după 1937 pentru tot restul vieţii, trăind aici 24 de ani. Muzeul cuprinde şi biblioteca scriitorului, alcătuită din 10.304 de volume, majoritatea în limba franceză, obiecte personale, fotografii, lucrări tipărite şi manuscrise, piese de artă, printre care trei sculpturi realizate de Oscar Han.

Tot aici se află Castelul Cantacuzino, construit în 1910 de Gheorghe Cantacuzino, zis Nababu datorită averii sale impresionante. Se spunea că ar fi putut pava întreaga curte aferentă castelului cu monedele sale de aur. Castelul este înconjurat de cascade, grote şi fântâni arteziene şi este în topul primelor castele din România din punct de vedere architectural. În prezent, castelul funcţionează ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne.  După finisarea noului sediu al sanatoriului, castelul va fi repus în circuitul turistic.

Crucea Eroilor Neamului este un monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2.291 de metri, pentru a cinsti memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. La baza vârfului Caraiman se află oraşul Buşteni. 

Crucea este unică în Europa în ceea ce priveşte dimensiunile, respectiv o înălţime de 28 de metri şi două braţe de câte şapte metri fiecare. Unele legende povestesc că acest monument s-a realizat în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria.

Principalele obiective turistice sunt Cascada Urlătoarea, parcul Bucegi, pârtii de schi, statuia Ultima Grenadă şi Rezervaţia de Arhitectură Industrială şi Orăşenească.

Tipuri de locuinţe: vile, case, apartamente de vacanţă, locuinţe vechi de una până la patru camere
Centre comerciale: magazine de cartier
Transport: taxiuri
Unităţi de învăţământ: un liceu, două şcoli generale şi două grădiniţe
Clinici şi spitale: Sanatoriul Balneoclimateric de Copii
Parcuri: spaţii verzi, pârtia de schi Kalinderu
Grad de poluare: agenţii poluatori nu au depăşit normele în vigoare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite