Aradului, polul rezidenţialului timişorean
0În zona de est a cartierului sunt în diverse faze de execuţie peste cinci ansambluri de locuinţe. Doritorii de casă nouă au şi opţiunea achiziţionării unui lot de teren cu infrastuctură şi utilităţi, la ieşirea spre Arad. Peste 600 de apartamente vor fi gata până în 2010. Locuinţele care se construiesc acum reprezintă a doua fază de extindere imobiliară a zonei.
Cartierul Aradului este unul din polii dezvoltării timişorene. Primele au fost blocurile de pe strada Felix, ridicate în urmă cu câţiva ani. Astăzi, străzile Câmpina şi Armoniei concentrează cel mai mare număr de apartamente noi din zonă.
Ansamblul Câmpina 2 este ridicat de Banu Construct în apropiere de un alt complex al companiei, Câmpina 1, care este deja finalizat.
Blocurile sunt structurate pe trei tronsoane cu patru scări şi au regim de înălţime combinat, de la P+5+M până la P+8.Ansamblul conţine un total de 165 de apartamente cu una – patru camere şi dispune de un parc privat. Preţurile variază în funcţie de suprafaţă şi numărul de camere, dar şi de termenul de finalizare. Cele mai mari costuri se înregistrează la scara patru a celui de-al treilea tronson, care va fi gata de predare în iulie 2009.
Astfel, un apartament cu o cameră costă între 72.000 şi 74.000 de euro, la două camere preţurile variază între 95.000 şi 104.000 de euro, iar locuinţele cu trei şi patru camere ajung la 142.000, respectiv 169.900 de euro. În scara a treia a ultimului tronson, cu termen de finalizare iunie 2009, preţurile variază între 70.000 de euro pentru un apartament cu o cameră şi 185.000 de euro pentru o locuinţă cu patru camere şi o terasă de 36 metri pătraţi.
Complexul Citadinia conţine două blocuri, dintre care primul, cu termen de finalizare iunie – iulie 2009, are 100 de apartamente cu una şi două camere. Clădirea va avea un regim de înălţime de cinci etaje şi un etaj retras. Cele două niveluri-subsol vor avea 77 de locuri de parcare precum, şi un vas-tampon de 3.000 de litri de apă, din care se vor alimenta apartamentele în cazul unei
Eventuale întreruperi de la reţeaua oraşului.
Preţul locuinţelor şi al locurilor de parcare variază în funcţie de modalitatea de plată aleasă. Sunt disponibile locuinţe cu una şi două camere, costurile se înscriu în intervalul 62.900 – 105.900 euro, iar preţul mediu pe metrul pătrat este 1.000 de euro. Locurile de parcare la subsol costă 9.900 de euro, iar cele exterioare 5.100 de euro.
Toate preţurile includ TVA. Ansamblul Sedako, cu termen de finalizare noiembrie 2008, conţine două scări de bloc cu câte 34, respectiv 27 de unităţi locative. Preţurile variază între 56.000 de euro pentru un apartament cu o cameră şi 129.500 de euro la penthouse-uri.
Complexul beneficiază de un număr total de 75 de locuri de parcare, dintre care 49 subterane şi 26 supraterane. Spaţiile de garare nu sunt incluse în costul apartamentului şi costă 7.000 de euro bucata, cele de la subsol şi 4.000 de euro fiecare, cele de la suprafaţă.
Potenţialul rezidenţial al zonei este departe de a fi exploatat la maximum, iar dezvoltatorii continuă să demareze proiecte aici. Compania Bega Group, controlată de fraţii Emil şi Marius Cristescu, va începe anul viitor construcţia unui ansamblu de 250 de apartamente, cu o valoare totală a investiţiei de circa 12,5 milioane de euro.
„Ansamblul va fi ridicat pe un teren de 1,8 hectare în zona străzii Armoniei. Vor fi construite şase blocuri, care vor totaliza 250 de apartamente de una - trei camere, cu suprafeţe cuprinse între 40 şi 120 metri pătraţi. Complexul va fi închis, va avea piscină şi parcare proprie”, declara Marius Cristescu, preşedintele Bega Group, la momentul anunţării proiectului.
Mod de contractare
Plata la ansamblul Câmpina 2 se face în lei la cursul BNR din ziua respectivă, însă nu mai jos de 3,5 lei pentru un euro. Printre condiţiile de plată se numără şi posibilitatea achitării unui avans de 25% şi a restului de bani la predare, caz în care preţul total creşte cu 3%.
Preţurile menţionate la ansamblul Citadinia sunt valabile pentru modalitatea de plati cu 15% avans. Dezvoltatorul oferă diverse discounturi, ce pot atinge şi 8% din suma totală, dacă clientul achită 90% din bani şi este între primii 10 cumpărători. Şi în varianta de plată cu avans de 25%, trei rate eşalonate de 20% şi o tranşă finală de 15% se acordă un discount de 3%.
Ce mai poţi alege?
Preţul locuinţelor vechi variază între 50.000 şi 130.000 de euro. În cartier sunt disponibile spre vânzare şi locuri de casă, la periferia oraşului, la fel ca în multe alte oraşe din ţară. Diferenţa este că aici infrastuctura este deja realizată şi utilităţile sunt prezente.
În zona cunoscută drept „Cora”, în apropierea viitorului centru auto Ţiriac, există o suprafaţă de teren sistematizată. „Aceasta este printre primele zone din Timişoara în care au fost aduse utilităţile şi infrastructura”, spune Anca Vlad, director general al agenţiei imobiliare timişorene Imoserv Group.
Aceste locuinţe sunt construite de proprietari pentru uz propriu. Primele parcele s-au vândut în anul 2000 la preţul de 10 mărci germane pe metru pătrat. Astăzi, după aducerea utilităţilor, aceeaşi unitate de măsură se comercializează cu 100 de euro.
Localizare: nordul Timişoarei, delimitat de calea Torontalului şi cale Sever Bocu
Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente cu una – patru camere în blocuri construite înainte de 1989 şi ansambluri rezidenţiale noi
Centre Comerciale: Selgros, Real, Metro la ieşirea prin calea Torontalului, magazine de cartier
Transport în comun: trei linii de tramvai, două trasee de autobuz, o linie de troleibuz
Unităţi de învăţământ: două grădiniţe, o şcoală generală, un grup şcolar agricol, Universitatea de Ştiinţe Agricole, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării
Clinici şi spitale: Institutul de Boli Cardio-Vasculare, trei policlinici
Parcuri: nu există
Grad de poluare: În luna iulie, staţia de monitorizare de pe calea Aradului a înregistrat o depăşire cu 15,53% a concentraţiei maxime admise la pulberile sedimentabile
Povestea cartierului tău
Cartierul Aradului nu are o istorie bogată, pentru că oraşul a fost extins în această parte în timpul administraţiei comuniste. Numele provine de la principala sa arteră, Calea Aradului, care reprezintă ieşirea spre oraşul omonim.
Calea Aradului ajunge aproape de centru, mai precis de cartierul Cetate, denumit astfel după construcţiile medievale timpurii şi moderne existente aici. Una dintre porţile vechi ale cetăţi se numea în vremea huniazilor Poarta Arad. Călătorii care mergeau spre oraşul de pe Mureş treceau cu siguranţă prin locurile unde astăzi se află cartierul Aradului.
Timişoara a avut o cetate veche, din anii 1000 şi una modernă, construită pe la 1700, ale cărei ruine se mai văd şi azi. Prima cetate a oraşului a fost dorită de toţi sultanii. Circula chiar şi o zicală: „Cine cucereşte Buda cucereşte un oraş, cine cucereşte Timişoara cucereşte o ţară”.
Revoluţia din 1989 a pornit de la Timişoara. Oraşul nu se afla însă la prima revoltă anticomunistă din istoria sa. Studenţii timişoreni s-au revoltat în octombrie-noiembrie 1956, pe fondul unei stări de spirit ostile ocupaţiei sovietice.
Oraşul a cunoscut o mare dezvoltare în timpul contelui Claudius Florimund Mercy, guvernator al Timişoarei începând cu 1 noiembrie 1716. „Guvernatorul Mercy s-a ocupat imediat după numirea sa şi de organizarea administraţiei, aşa a luat fiinţă sfatul orăşenesc, s-a format societatea de construcţii”, se arată în documentele Primăriei Timişoara.