Apartamente în Tîrgu Mureş, mai ieftine cu 25%
0Specialiştii imobiliari estimează că preţul unei locuinţe „comuniste”de două camere va coborî în scurt timp sub pragul de 50.000 de euro. Paradoxal, unele apartamente situate în blocuri nou-construite s-au scumpit în ultimele câteva luni. Pe segmentul vilelor însă, se înregistrează scăderi ce ating şi 15%.
Tîrgu Mureşul contemporan nu a scăpat de „sistematizarea” comunistă. Cartierul Tudor, alcătuit în proporţie de 98% din blocurile caracteristice epocii, este un exemplu edificator în acest sens. Cu toate acestea, o anume ordine urbanistică s-a păstrat. Astfel, blocurile nou-construite au fost ridicate în interiorul oraşului, în cartiere rezervate acestui tip de clădire. Vilele unifamiliale, grupate în ansambluri sau de sine stătătoare, au apărut în număr mare în jurul oraşului şi în localităţi precum Livezeni, Sâncraiu de Mureş, Sântana, Sângeorgiu de Mureş sau Voiniceni.
Una dintre cele mai cunoscute companii de construcţii din oraş este cea deţinută de familia Benţa. Cel mai mare proiect al companiei este Benţa Towers, un ansamblu compus din patru clădiri dintre care două cu trei niveluri de subsol, parter şi zece etaje şi două cu două subsoluri, două demisoluri parter şi 15 etaje.
Cerere pentru apartamente nefinisate
Blocurile cuprind un total de 286 de apartamente, distribuite astfel: 72 de unităţi cu o cameră, 100 de apartamente cu două camere, 74 de spaţii cu trei camere, 28 de locuinţe cu patru camere şi 12 duplex-uri situate la ultimul nivel al fiecărei clădiri. Suprafeţele variază între 48 şi 139 metri pătraţi. Potrivit reprezentanţilor companiei, până în prezent s-au contractat toate apartamentele finisate complet. Noua ofertă de preţuri, aflată în acest moment în lucru, va conţine şi variante de apartamente semifinisate, în urma numeroaselor solicitări în acest sens din partea clienţilor potenţiali.
Printre facilităţile oferite de Benţa Towers se numără spaţii comerciale la baza complexului, sală de fitness, cabinet medical, restaurant, spaţii verzi şi de joacă pentru copii. Termenul de finalizare pentru întregul proiect este iunie 2011, iar primele două corpuri vor fi gata în septembrie 2009. Compania din Tîrgu Mureş mai are în ofertă şi vile în mai multe ansambluri situate în jurul oraşului.
Cartierul Orizont conţine 205 de case individuale, dintre care 27 de locuinţe mai sunt disponibile spre contractare. În cartierul Belvedere mai sunt disponbile 20 de vile din totalul de 295 de unităţi. Vilele din aceste ansambluri se vor livra complet finisate şi costă între 95.000 şi 185.000 de euro, plus TVA. Termenul de finalizare pentru vile variază între o lună şi 12 luni, în funcţie de stadiul actual al construcţiei.
O altă companie ce activează în Tîrgu Mureş este Romur SA, dezvoltator al ansamblului rezidenţial Acta, situat pe un amplasament de peste 7.800 de metri pătraţi. Complexul va conţine patru blocuri cu demisol, parter şi şapte etaje, care vor beneficia de 81 de parcări acoperite fără plată. Acta Residence va conţine în octombrie 2010, data finalizării, 165 de apartamente cu una – cinci camere, predate la stadiul semifinisat.
Suprafeţele sunt cuprinse între 45 şi 167 de metri pătraţi, iar preţurile, inclusiv TVA, variază între 42.900 şi 180.000 de euro. Toate locuinţele au terase de 12 metri pătraţi, iar cele de cinci camere au terase de 108 metri pătraţi. Garajele şi boxele se vând la preţuri de 12.000, respectiv 2.000 de euro. „Complexul va beneficia de zone verzi şi miniparcuri, locuri de joacă, farmacie, magazin alimentar, staţie de autobuz – cap de linie, pază şi administraţie proprie”, spune Paul Ciobanu, director administrativ Romur SA. Vânzarea se face în formula 25% avans şi diferenţa în trei rate egale. Blocurile de locuinţe noi deja ridicate şi finalizate par să nu fie afectate de scăderile de preţuri.
Profit pe timp de criză
Dimpotrivă, în unele cazuri, tranzacţiile se fac chiar la preţuri mai mari decât la contractare. Un bun exemplu în acest sens este un bloc nou de cinci etaje, situat chiar la intrarea în campusul Universităţii Dimitrie Cantemir, pe strada Muntenia, predat la stadiul nefinisat anul trecut. Clădirea are un total de 80 de apartamente, dintre care 62 de unităţi cu o cameră, 10 cu două camere şi opt spaţii cu trei camere.

Preţul promoţional al primei vânzări, de la constructor spre primul proprietar, pentru un apartament cu o cameră, în suprafaţă utilă de 38 de metri pătraţi, a fost de 38.000 de euro. Preţul maxim de cumpărare direct de la constructor a fost 42.900, iar cele mai multe astfel de apartamente s-au vândut la 41.000 de euro. „În perioada contractării, cinci proprietari au renunţat la antecontractele pe care le semnaseră şi au revândut locuinţele. Ei au obţinut banii pe care îi dăduseră avans, plus încă o sumă de bani, cifrată între 2.500 şi 5.000 de euro. Am avut şi câteva vânzări la 45.000 de euro, adică un profit de 4.000 de euro pentru vânzători”, afirmă Octavian Ispas, director al agenţiei imobiliare locale Euro Imobil.
Lucrurile nu stau la fel de bine pe segmentul vilelor nou-construite. Mulţi dintre constructorii mici sau persoanele fizice care nu mai pot duce lucrările la bun sfârşit scot acum la vânzare în stadiul „la roşu”. Preţurile variază, în funcţie de suprafaţă şi amplasamentul terenului, între 40.000 şi 50.000 de euro.
Scădere de preţ la casele noi
Costurile caselor noi au scăzut, în 2008, cu 5% - 15%. De pildă, o casă nou-construită din zona Unirii, în suprafaţă de 130 – 150 de metri pătraţi costă acum circa 100.000 de euro, inclusiv TVA. Casele mai mari, de aproximativ 200 de metri pătraţi costă între 120.000 şi 140.000 de euro. Preţul include finisaje şi 500 de metri pătraţi de teren.
Costul unui metru pătrat de teren potrivit construcţiei variază între 25 de euro în comunele limitrofe, fără acces la utilităţi şi 200 de euro în zona centrală a oraşului. Cele mai căutate loturi se află pe bulevardele Gheorghe Doja, 1 decembrie, 22 decembrie şi Republicii. Preţurile la apartamentele vechi au scăzut, în medie, cu 25%, iar volumul de tranzacţii din 2008 a fost cu 60% mai mic decât cel din 2007.
„Există o categorie de proprietari, „moştenitorii”, care vând mult sub preţul pieţei. Este vorba despre persoane care moştenesc aceste proprietăţi şi vor să le vândă repede. Ei cer 42.000 de euro pentru apartamente de 50.000 de euro. Oricum, în curând preţurile de tranzacţionare la două camere vechi vor începe cu cifra 4, asta în condiţiile în care la începutul lui 2008 începeau cu cifra 6. Apartamentele cu o cameră costau 41.000 – 43.000 de euro, acum rar se mai fac tranzacţii la peste 33.000 de euro. La trei camere, preţurile au scăzut de la 80.000 de euro la maximum 62.000 de euro”, spune Octavian Ispas.
40% dintre locuitori, în cartierul Tudor
Cele mai multe blocuri vechi se află în cartierul Tudor. Aici locuiesc aproximativ 60.000 de oameni, ceea ce reprezintă circa 40% din populaţia din Tîrgu Mureş. Cu excepţia câtorva clădiri, toate sunt „comuniste”, construite în anii `70, cu patru sau zece etaje. Pe bulevardul Pandurilor mai sunt şi blocuri cu şapte sau opt etaje. În aceste clădiri există toate tipurile de apartamente, de la garsoniere la patru camere. Suprafeţele variază de la 28 de metri pătraţi la apartamentele cu o cameră la 72 de metri pătraţi la locuinţele cu patru camere.
Tipuri de locuinţe: apartamente cu una – cinci camere şi vile în ansambluri rezidenţiale noi, case ridicate în regie proprie
Centre comerciale: Metro, Selgros, Plus, Mureş Mall, magazine de cartier
Transport în comun: 25 de linii de autobus, trei trasee de maxi-taxi
Unităţi de învăţământ: 18 grădiniţe, 13 şcoli generale, trei licee, opt, grupuri şcolare, cinci colegii specializate, trei universităţi
Clinici şi spitale: 18 unităţi medicale/spitale, şapte farmacii
Parcuri: Complexul Week-End
Grad de poluare:Sursele de emisie în atmosferă cu potenţial poluatpr semnificativ sunt amplasate în Tîrgu Mureş, Iernut şi Târnăveni
Povestea cartierului tău
Firmele de construcţii sunt o adevărată tradiţie în oraş. Primele asemenea antreprize au apărut încă din secolul al XIX-lea. “Dezvoltarea industriei capitaliste din Tîrgu Mureş a determinat crearea unei adevărate industrii a materialelor de construcţie şi înfiinţarea unor întreprinderi de construcţii locale”, se arată în lucrarea “Tîrgu Mureş, oraş al artelor”, editată de Primăria locală.
Primele au fost fabricile de materiale ceramice (cărămidă şi ţiglă), urmate de unităţile de prelucrare a lemnului necesar construcţiilor. Una dintre primele antreprize de construcţii a fost constituită în anul 1874 şi aparţinea lui Bustya Ludovic. Compania avea un număr de angajaţi cuprins între 100 şi 200 de angajaţi, în funcţie de sezon.
Obţinerea unei autorizaţii de construcţie nu era un lucru uşor în Tîrgu Mureşul secolului al XIX-lea. „Subliniem că amplasarea construcţiilor se putea face numai după obţinerea prealabilă a acordului de edificare.(...)Menţionăm noul turn şi pronaos al bisericii minoriţilor. Acordul de edificare este dat la 8 martie 1893, la solicitarea din anul 1885 al Ordinului Minoriţilor”, scrie Ioan Eugen Man în lucrarea menţionată.

Vilele nou construite sunt ridicate în general la periferia oraşului, departe de cartierele de blocuri Foto: Lucian Muntean