În vest, casele noi se ieftinesc de la o lună la alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răspunsul constructorilor la noua realitate este amânarea proiectelor anunţate în 2008. Singura variantă în care vânzările şi-ar putea reveni ar fi scăderea preţurilor. Constructorii preferă însă să amâne demararea lucrărilor decât să diminueze costul de vânzare.

„Pe piaţa rezidenţială lucrurile stau extrem de precar şi avem dezvoltatori care şi-au oprit proiectele din cauza scăderii vânzărilor şi a lipsei finanţării”,  a declarat recent Radu Lucianu, country manager al companiei de consultanţă CB Richard Ellis Eurisko.

Printre aceste companii se numără şi fondul britanic Fabian România care a anunţat, în raportul său trimestrial, întârzierea controlată a construcţiei proiectelor rezidenţiale din Timişoara, Oradea şi Satu Mare, pentru a le lansa în condiţii de piaţă mai favorabile. Ansamblurile în cauză totalizează peste 800 de locuinţe.

Reprezentanţii Fabian estimează că cele trei proiecte vor fi finalizate în perioada 2011-2012. „Strategia de dezvoltare a proiectelor rezidenţiale din vestul României a fost modificată, pentru a reduce riscurile operaţionale şi financiare”, se precizează în raportul citat.

Şi datele Institutului Naţional de Statistică indică o scădere a activităţii în regiunea de dezvoltare Vest, unde numărul de autorizaţii de construcţie eliberate în septembrie 2008 a fost cu 534 mai mic decât în perioada similară din 2007. O altă variantă luată în considerare de dezvoltatori pentru redresarea situaţiei este şi asocierea cu alte companii.

Astfel, numărul ofertelor de intrare în parteneriat sau de vânzare de terenuri a crescut considerabil în ultima perioadă, în condiţiile în care mulţi dezvoltatori au nevoie de susţinere pentru a continua proiectele.

„Avem zeci de oferte atât de achiziţii de terenuri, cât şi de intrare în parteneriate cu dezvoltatori. Pentru noi acesta este un moment bun deoarece aceleaşi oferte de anul trecut le regăsim acum cu preţuri mult mai realiste”, a declarat Simona Gheorghe, reprezentantul în România al Azora Europe, firmă spaniolă de private equity în domeniul imobiliar.

Scăderi în vest, creşteri în est

Ardealul şi Banatul s-au remarcat în ultima lună şi prin diminuarea preţurilor, nu numai prin scăderea numărului de autorizaţii. În Timişoara, de pildă, preţul garsonierelor a scăzut cu 10.000 de euro faţă de luna octombrie, la 45.000 de euro. Şi în Târgu Mureş s-au înregistrat diminuări ale costurilor. Astfel, dacă în urmă cu o lună un apartament nou-construit de două camere costa în medie 70.500 de euro, astăzi, pe aceeaşi unitate locativă se cere un preţ de 67.500 de euro.

Singurele creşteri de luna trecută s-au înregistrat la Suceava şi Iaşi. „A crescut uşor cererea la garsonierele noi. Motivul acestei tendinţe este orientarea clienţilor care doreau să achiziţioneze apartamente cu două camere spre suprafeţe mai mici. Ei nu îşi mai permit locuinţe mai mari, dar nici nu vor să cumpere în blocurile construite înainte de 1989.

Lumea doreşte confortul ansamblurilor rezidenţiale noi, dar preţurile sunt prohibitive şi acest lucru se reflectă în numărul de tranzacţii extrem de scăzut din ultima perioadă. Putem spune că, practic, nu se mai vinde nimic în acest moment”, spune Mihai Olimpiu, administrator al agenţiei imobiliare sucevene Imostar.

La Galaţi, piaţa e blocată

Situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare în unele oraşe din ţară, în care piaţa pur şi simplu s-a blocat.  „Majoritatea cumpărătorilor, începând cu lunile mai – iunie, au intrat într-un proces de expectativă în privinţa pieţei imobiliare, alegând mai degrabă piaţa închirierilor pe termen scurt şi mediu,până la o stabilizare a preţurilor la un nivel real. Acest comportament de expectativă a determinat scăderea cererii pe piaţa rezidenţială, în mod drastic, cu 15% - 20 %.

În aceste condiţii, în această perioadă preţurile pe piaţa rezidenţială s-au stabilizat, deşi ar fi trebuit să scadă cu cel puţin 10-15%”, opinează Tiberiu Rus, real estate manager la Centru de Investiţii Imobiliare Galaţi.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite