42.000 de euro, preţul mediu al garsonierei noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiile locative nou-construite cu o singură cameră costă, în medie, cu 10% mai puţin decât în mai 2008. Meteorologii anunţă o vară fără precipitaţii. În privinţa tranzacţiilor cu locuinţe noi, seceta s-a instalat deja, în ciuda „dansului care aduce ploaia“ executat de către dezvoltatori.

În mai 2008, specialiştii din piaţa imobiliară şi bancară estimau o scădere a preţurilor apartamentelor noi, coroborată cu o încetinire a ritmului creditării.

„Preţurile de pornire cerute de către dezvoltatori sunt un pic nerealiste faţă de puterea de cumpărare a românilor. Este important ca dezvoltatorul să aibă o politică de preţuri rezonabilă“, spunea, în urmă cu un an, Ricardo Alcaine Uriarte, managing partner în cadrul GIS Group.

Între timp, developerii au redus preţurile, şi încă drastic! În Arad de pildă, oraş în care s-a construit destul de mult în ultimii ani, o garsonieră nouă poate fi achiziţionată astăzi la preţul mediu de 17.500 de euro, adică cu 50% mai puţin decât în mai 2008.

Asta în condiţiile în care preţurile la apartamentele vechi, „concurentele“ locuinţelor nou-construite, nu au crescut foarte mult de-a lungul timpului, comparativ cu Timişoara, de exemplu.

„Dezvoltatorii arădeni trebuie să vină cu oferte extrem de competitive, ca urmare a acestui fapt“, explică Daniel Crainic, marketing manager în cadrul imobiliare.ro.

Preţul pe metru pătrat, în scădere

Arad, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Bucureşti sunt oraşele în care costul pe metru pătrat de locuinţă nouă a scăzut faţă de luna trecută, potrivit imobiliare.ro.  Cele mai mari diminuări din acest punct de vedere s-au înregistrat în Capitală, unde un metru pătrat costă, în medie, 1.978 de euro, cu 142 de euro mai puţin decât în aprilie. „În Bucureşti, tendinţa actuală de scădere s-a manifestat mult mai repede decât în celelalte oraşe ale ţării“, spune Crainic.

Pe locul doi în acest top se situează Aradul, unde preţul pe metru pătrat a scăzut cu 131 de euro faţă de aprilie, ajungând la nivelul de 729 de euro. Alte costuri pe metru pătrat: Braşov – 994 de euro, Cluj – 912 euro, Constanţa – 858 de euro, Iaşi – 1.044 euro, Timişoara – 1.017 euro.

Dezvoltatorii asigură paza şantierelor

În pofida acestor scăderi, vânzările tot nu merg. Aparent calmi, managerii de proiecte dezvăluie adevăratul impas prin care trec în momentul în care sunt dispuşi să negocieze atât preţul, cât şi modalităţile de plată, în ideea în care orice avans primit reprezintă o gură de aer binevenită.

„Am discutat cu un dezvoltator local, care mi-a împărtăşit că de luni bune nu a mai purtat o discuţie cu un client serios, iar gradul de contractrare al proiectului este de aproximativ 20%. Un alt dezvoltator, care îşi propusese a selecta clientela, a renunţat la acest capriciu şi, chiar în astfel de condiţii, proiectul e ocupat în procent de 50%“, afirmă Marian Chiosa-Rotaru, managing-partner în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare Galaţi.

În prezent, majoritatea dezvoltatorilor din oraşul de pe Dunăre nu continuă lucrările decât pentru ansamblurile care sunt achitate parţial sau integral. În unele cazuri, lucrările sunt sistate în totalitate, iar întregul şantier este redus la unul-doi oameni angajaţi pentru paza obiectivului, potrivit lui Chiosa-Rotaru.

Nici în Baia Mare clădirile de locuinţe noi deja edificate nu sunt vândute în totalitate. „Ansamblurile deja finalizate sunt vândute în proporţie de 60-80%. Pentru ansamblurile în stadiu de proiect, deşi sunt oferte spectaculoase, nu există interes deosebit“, spune Virginia Herţa, manager al agenţiei băimărene GMG Imo.

Top 5 scăderi faţă de mai 2008

Arad – 50%
Timişoara – 42%
Iaşi – 31%
Oradea – 34%
Bacău – 29%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite