37.000 de euro, cel mai mic preţ la trei camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
37.000 de euro, cel mai mic preţ la trei camere
37.000 de euro, cel mai mic preţ la trei camere

Proprietarii au scăzut costurile cerute pentru locuinţele vechi de acest tip cu 6.300 de euro, în medie. Lipsa tranzacţiilor şi programul „Prima Casă“ au adus costurile locuinţelor de trei camere la sub 60.000 de euro în majoritatea oraşelor mari din ţară.

Preţurile cerute de proprietari pentru apartamentele construite înainte de 1989 s-au diminuat, faţă de începutul anului, în 14 dintre cele 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori şi au stagnat în şapte dintre acestea. Doar în trei dintre aceste localităţi, costurile au crescut. 

Preţul mediu cerut de către proprietari pentru apartamentele vechi cu trei camere era, în ianuarie 2009, 68.000 de euro. În august, această valoare a ajuns la 61.700 de euro. În perioada ianuarie-iulie 2009, cea mai mare scădere a preţurilor apartamentelor vechi cu trei camere s-a înregistrat în Constanţa, unde deprecierea a fost de 22.000 de euro.

Pe următorul loc se situează Clujul şi Piteştiul, cu un minus de 15.000 de euro, urmate îndeaproape de Galaţi, cu o scădere de 14.000 de euro. Locul patru este ocupat de Drobeta Turnu-Severin, cu un regres de 13.000 de euro, iar pe cinci se situează Timişoara, cu o diminuare de 9.000 de euro.

Trei camere la preţ de două

Motivele pentru aceste scăderi semnificative sunt multiple. În primul rând, acestea vin pe fondul reducerii drastice a volumului de tranzacţii. „Cauza directă a acestei diminuări a fost îngrădirea accesului persoanelor la creditele ipotecare şi imobiliare“, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partner în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare din Galaţi. În al doilea rând, evoluţiile descendente ale costurilor pe segmentul apartamentelor vechi cu trei camere sunt cauzate de programul Prima Casă.

„Există scăderi de preţ pe anumite zone, dar unii proprietari au şi crescut preţurile. Ambele tendinţe sunt cauzate de programul Prima Casă, în sensul că proprietarii şi-au adaptat pretenţiile pentru a veni în întâmpinarea nivelului de preţ de 60.000 de euro“, explică Cristian Daniel Clenciu, general manager al companiei craiovene CDC Imobiliare Grup.

Astfel, în cartiere precum Craioviţa Nouă, Valea Roşie, Gării sau zona Bulevardului Decebal, preţurile la apartamentele de trei camere au scăzut, din jurul valorii de 65.000 de euro, până la circa 60.000 de euro. În acelaşi timp, locuinţele vechi cu două camere din zona Căii Bucureşti s-au scumpit până la această valoare.

Tranzacţiile se lasă aşteptate

Chiar dacă volumul vânzărilor a crescut în cazul unora dintre agenţiile craiovene, încă nu se poate vorbi de o tendinţă în acest sens, potrivit lui Clenciu.

Situaţia vânzărilor nu s-a îmbunătăţit nici la Galaţi. „Volumul de tranzacţionare s-a redus de la începutul anului şi până în prezent cu 60-70%, fapt confirmat atât la nivelul agenţiilor imobiliare, cât şi la nivelul birourilor notariale“, afirmă Chiosa-Rotaru.

Şi în Suceava programul Prima Casă a influenţat în mod negativ evoluţia preţurilor. „Apartamentele de trei camere sunt cele mai potrivite pentru Prima Casă“, crede Mihai Olimpiu, administrator al companiei sucevene Imostar.

Cea mai bună zonă din Suceava pentru acest tip de locuinţă este cartierul Obcini, unde există blocuri finalizate după 1990, potrivit lui Olimpiu. Preţurile variază aici între 50.000 de euro, pentru o locuinţă care necesită renovare şi 65.000 de euro, pentru una în care te poţi muta imediat. „Tranzacţiile au crescut, faţă de ianuarie, cu 50% la noi în agenţie, dar trebuie menţionat că este vorba despre  operaţiuni în derulare, care încă nu s-au finalizat“, spune Mihai Olimpiu.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

image

creştere

image

scădere   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite