În aşteptarea investitorilor, oraşele din România se transformă în zone metropolitane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşele reşedinţă de judeţ se vor transforma în zone metropolitane, vizând atât realizarea unei infrastructuri între acestea şi localităţi mai mici, cât şi atragerea de investiţii

Oraşele reşedinţă de judeţ se vor transforma în zone metropolitane, vizând atât realizarea unei infrastructuri între acestea şi localităţi mai mici, cât şi atragerea de investiţii către zone până acum mai puţin interesante. Propriu-zis, municipiul îşi extinde "aria de influenţă" asupra zonei din jur, localităţile aflate în acest perimetru păstrându-şi totuşi independenţa administrativă.

În conformitate cu prevederile Legii 286/2006 pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, zona metropolitană este "asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I şi unităţile administrativ-teritoriale aflate în zona imediată", conform NewsIn. Potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 286 din 6.07.2006, metropolele vor fi conduse de un consiliu de administraţie compus din reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale componente. Membrii consiliului vor fi propuşi de primar sau de preşedintele consiliului judeţean şi desemnaţi de consiliul local sau de cel judeţean.

Consiliul îşi va desemna dintre membri un preşedinte, care va fi ales prin votul majorităţii, iar pentru realizarea obiectivelor proprii, consiliul poate înfiinţa un aparat tehnic, care va fi finanţat din resursele asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Primele zone vizate sunt, bineînţeles, Bucureşti, dar şi Constanţa, Arad, Deva-Hunedoara-Simeria, Iaşi, Craiova, Brăila-Galaţi. Potrivit primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, Bucureştiul va deveni zonă metropolitană în adevăratul sens al cuvântului în 10-12 ani de zile, întrucât trebuie făcute mai multe studii, iar trei-patru ani sunt necesari pentru consultări publice. Videanu a dat drept exemplu Parisul, care are deja o zonă metropolitană, formată din 1.938 de comune, cu aproximativ 14 milioane de locuitori. Viitoarea Zonă Metropolitană Bucureşti (ZMB) ar include 94 de unităţi administrativ-teritoriale (84 de comune, opt oraşe şi municipiile Bucureşti şi Olteniţa).

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Planificare Urbană şi Metropolitană din cadrul Primăriei Capitalei, viitoarea metropolă ar urma să se întindă pe 5.046,1 kilometri pătraţi. Proiectul "Marelui Bucureşti" prevede ca acesta să aibă ca limite comunele Butimanu (judeţul Dâmboviţa), Periş, Ciolpani, Gruiu, Nuci (judeţul Ilfov), în nord, comunele Grădiştea şi Petrichioaia (judeţul Ilfov), Sineşti şi Belciugatele (judeţul Ialomiţa), Fundulea şi Ileana (judeţul Călăraşi) în nord-est, 15 comune din Giurgiu în vest şi de alte patru comune din judeţul Călăraşi. În sud, Zona Metropolitană Bucureşti ar urma să se întindă până la Dunăre.

Primarul Devei, Mircia Muntean, subliniază avantajele unei astfel de mişcări pentru un oraş de provincie - acesta susţine că o zonă metropolitană este excelentă şi ar aduce mai multe şi mai importante investiţii. "Atunci nu ar mai fi probleme că investitorii nu vin în această zonă. La Deva suferim de pe urma catalogării de oraş mic. Dacă ne unim forţele însă, problema este rezolvată", a declarat acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite