UPDATE: Ieftiniri-record la apartamentele noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE: Ieftiniri-record la apartamentele noi
UPDATE: Ieftiniri-record la apartamentele noi

În august, Constanţa este campioana scăderilor de preţ pe segmentul ansamblurilor rezidenţiale. Fluctuaţiile din ultimele luni au adus preţurile locuinţelor din ansamblurile rezidenţiale la cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

UPDATE: Pe strategia preţurilor mici pariază şi dezvoltatorii constănţeni de pe segmentul high-class. La preţul de 50.000 de euro, un apartament de lux situat la malul mării se anunţă a fi „vedeta” Târgului Imobiliar Project Expo, ce va avea loc între 18 şi 20 septembrie la Palatul Copiilor din Bucureşti. Este vorba de o locuinţă cu două camere în prima clădire a ansamblului rezidenţial Olympus Holiday Residence, dezvoltat de Grup Construcţii Vestsi. Complexul este format din apartamente cu două şi trei camere, cu suprafeţe cuprinse între 47 şi 98 de metri pătraţi. Preţurile apartamentelor cu două camere variază între 50.000 şi 56.000 de euro, în vreme ce locuinţele cu trei camere costă între 78.000 şi 97.500 de euro.

Ultima lună a fost caracterizată de accentuarea trendului ieftinirii apartamentelor noi. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, apartamentele cu două camere au înregistrat scăderi ale preţurilor de strigare în toate cele cinci oraşe luate în considerare: Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov şi Constanţa.

Cea mai mare reducere, în valoare de 10.000 de euro, a fost consemnată în oraşul de la malul mării. Aici, un apartament cu două camere costă 57.000 de euro. Acesta este cel mai mic nivel înregistrat de la începutul lui 2008 încoace. Spre comparaţie, în martie anul trecut un apartament cu două camere într-un ansamblu rezidenţial din Constanţa costa 92.500 de euro.

Tendinţa de ieftinire din ultima lună a fost preponderentă şi pe segmentul apartamentelor cu trei camere. S‑au înregistrat însă şi două excepţii: Iaşi şi Constanţa. Aici, acest tip de locuinţe sunt mai scumpe cu 3.000 de euro, respectiv 4.000 de euro. „Piaţa imobiliară din România este în continuare incertă, ceea ce explică de ce preţurile nu au o direcţie precisă: perioadele de scădere alternează cu perioadele de stagnare sau chiar creştere“, explică Daniel Crainic, director de marketing al imobiliare.ro, evoluţia preţurilor locuinţelor noi din ultimele luni. Acesta estimează că, până la sfârşitul anului, tendinţa generală va fi una de ieftinire, însă vor exista şi perioade de uşoară revenire.

Preferinţă pentru locuinţe vechi

Care este reacţia potenţialilor cumpărători la reducerile de preţuri aplicate de către developeri? Crainic spune că numărul clienţilor care îşi doresc să-şi cumpere o locuinţă nouă este în creştere. Cel puţin „la nivel declarativ“.

„Interesul este crescut, dar, în mare parte, nu se transformă în tranzacţii realizate, populaţia fiind în general reticentă la a accesa credite, în lipsa altor surse financiare pentru achiziţia de locuinţe“, spune Doru Lupeanu, partner&senior consultant în cadrul firmei clujene Fix Up Marketing. Acesta recunoaşte că numărul tranzacţiilor din Cluj a crescut comparativ cu perioada ianuarie-iunie. Nivelul actual este însă în continuare unul scăzut raportat la anul 2007 şi începutul lui 2008.

Piaţa clujeană se află deocamdată într-o stare de aşteptare, în speranţa unei apropiate reveniri. Impactul programului Prima Casă asupra pieţei locale a apartamentelor noi este deocamdată unul redus – dintre cele aproape 110 de locuinţe tranzacţionate, cea mai mare parte au fost vechi, apreciază Lupeanu. Pentru moment, preţurile practicate de către dezvoltatorii clujeni se înscriu pe o plajă destul de largă, între 600 şi 1.400 de euro pe metru pătrat. „Totul depinde de necesităţile de lichidităţi ale dezvoltatorilor şi de cât de mult sunt dispuşi să negocieze pentru a-şi vinde produsele“, spune reprezentantul Fix Up Marketing.

Braşovul, la pragul de stabilizare

În Braşov, preţurile apartamentelor noi par a fi atins deja un prag de stabilizare. Cel puţin aceasta este părerea lui Gabriel Tiba, project manager al agenţiei locale General L.M.C.. Acesta dă exemplul unor dezvoltatori locali ce pun cu succes în practică o strategie a preţurilor foarte scăzute. „S-au vândut în Braşov o mulţime de apartamente de două camere, la preţul de 37.000 de euro“, subliniază Tiba. În momentul de faţă, deşi este departe de a funcţiona la parametri din anii trecuţi, nu se poate spune că piaţa rezidenţială locală este îngheţată.

Interesul de a cumpăra există, dar acesta este orientat către un preţ cât mai mic. „Nu e vorba doar de apartamente noi. În general, dacă vrei să vinzi ceva – fie teren, fie apartament vechi -, trebuie să fie cât mai ieftin“, explică reprezentantul General L.M.C. Limita de preţ la care se cumpără un apartament cu două camere este de 40.000 de ­euro, maximum 45.000 de euro, în funcţie şi de tipul locuinţei.





Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.A creştere u scădere  stagnare 2

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite