Ieftiniri-record la apartamentele noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieftiniri-record la apartamentele noi
Ieftiniri-record la apartamentele noi

În august, Constanţa este campioana scăderilor de preţ pe segmentul ansamblurilor rezidenţiale. Fluctuaţiile din ultimele luni au adus preţurile locuinţelor din ansamblurile rezidenţiale la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Citiţi mai multe despre acest subiect în suplimentul "Expert Imobiliar" distribuit mâine împreună cu ziarul "Adevărul".

Ultima lună a fost caracterizată de accentuarea trendului ieftinirii apartamentelor noi. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, apartamentele cu două camere au înregistrat scăderi ale preţurilor de strigare în toate cele cinci oraşe luate în considerare: Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov şi Constanţa.

Citeşte şi:



Cea mai mare reducere, în valoare de 10.000 de euro, a fost consemnată în oraşul de la malul mării. Aici, un apartament cu două camere costă 57.000 de euro. Acesta este cel mai mic nivel înregistrat de la începutul lui 2008 încoace. Spre comparaţie, în martie anul trecut un apartament cu două camere într-un ansamblu rezidenţial din Constanţa costa 92.500 de euro.

Tendinţa de ieftinire din ultima lună a fost preponderentă şi pe segmentul apartamentelor cu trei camere. S‑au înregistrat însă şi două excepţii: Iaşi şi Constanţa. Aici, acest tip de locuinţe sunt mai scumpe cu 3.000 de euro, respectiv 4.000 de euro. „Piaţa imobiliară din România este în continuare incertă, ceea ce explică de ce preţurile nu au o direcţie precisă: perioadele de scădere alternează cu perioadele de stagnare sau chiar creştere“, explică Daniel Crainic, director de marketing al imobiliare.ro, evoluţia preţurilor locuinţelor noi din ultimele luni. Acesta estimează că, până la sfârşitul anului, tendinţa generală va fi una de ieftinire, însă vor exista şi perioade de uşoară revenire.

Preferinţă pentru locuinţe vechi

Care este reacţia potenţialilor cumpărători la reducerile de preţuri aplicate de către developeri? Crainic spune că numărul clienţilor care îşi doresc să-şi cumpere o locuinţă nouă este în creştere. Cel puţin „la nivel declarativ“.

„Interesul este crescut, dar, în mare parte, nu se transformă în tranzacţii realizate, populaţia fiind în general reticentă la a accesa credite, în lipsa altor surse financiare pentru achiziţia de locuinţe“, spune Doru Lupeanu, partner&senior consultant în cadrul firmei clujene Fix Up Marketing. Acesta recunoaşte că numărul tranzacţiilor din Cluj a crescut comparativ cu perioada ianuarie-iunie. Nivelul actual este însă în continuare unul scăzut raportat la anul 2007 şi începutul lui 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite