Vând teren în rate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metodele flexibile de plată, prin care vânzătorii şi cumpărătorii evită accesarea unor împrumuturi bancare, se extind şi pe piaţa terenurilor. Blocarea tranzacţiilor imobiliare îi determină pe proprietarii de pământ să apeleze la modalităţi de vânzare inedite. 

 Ai visat dintotdeauna să ai o casă la munte, departe de aglomeraţia şi poluarea oraşului? În perioadele de recesiune, cei mai mulţi îşi îndeasă asemenea visuri sub pernă, cu gândul că orice intenţie de acest gen e compromisă din start. Exact un astfel de moment ar putea fi însă cel mai potrivit pentru a face primul pas în direcţia unei investiţii pe termen lung.

Avans de 500 de euro

Îngheţul ce afectează de mai bine de un an piaţa terenurilor din întreaga ţară scoate la iveală şi adevărate oportunităţi. În luna ianuarie a acestui an, George Dia, administratorul site-ului de profil www.terenuribran.ro, a scos pe piaţă o ofertă inedită.

„45 de parcele de 500 de metri pătraţi situate într-o poieniţă înconjurată de o pădure de brad şi cu o privelişte superbă către Piatra Craiului. Avansul este de 500 euro din preţul total de 5.000 de euro, iar restul de 4.500 de euro se achită în rate de 150 euro pe lună, timp de 30 de luni, direct la proprietar, fără bancă, fără giranţi, fără adeverinţă de salariu sau alte dovezi ale venitului”.

Interesul clienţilor nu s-a lăsat aşteptat. În plin blocaj al acestui segment imobiliar, Dia spune că a vândut 21 dintre loturile scoase la vânzare. Cei mai mulţi clienţi care au răspuns la această ofertă sunt din Bucureşti şi Constanţa. „Unii mai negociază, alţii nu. Nu pot să le dau chiar gratis. Ce contează foarte mult este să explici exact omului ce cumpără”, subliniază el. Dia speră să vândă şi restul terenurilor până la sfârşitul acestui an.

Precizează că mai are şi alte parcele, localizate tot în zona Branului, ce pot fi achiziţionate la preţuri similare, de circa 10 euro pe metru pătrat. Deşi ideal ar fi ca plata pentru acestea să fie făcută cu banii jos, poate fi negociată şi varianta de achitare în rate.

Astfel de metode flexibile de plată reprezintă un răspuns direct la dificultăţile din piaţa financiară. „Băncile sunt foarte conservatoare în finanţarea terenurilor, într-un context în care este dificil, dacă nu imposibil, să calibrezi riscul fără valori parametrizate ale garanţiei”, spune Raluca Dobre, analist financiar Kiwi Finance.

Sunt totuşi bănci care finanţează achiziţia de terenuri, însă în anumite condiţii. Lotul trebuie să fie în intravilan, amplasat într-o zonă cu perspective de dezvoltare. Banca finanţează însă maximum 50% din valoarea evaluată, cu un avans minim acceptat de 50%, asigurat numai din surse proprii.

Aproape de echilibru

Condiţiile financiare dificile par a fi adus preţurile aproape de un prag minim. Potrivit monitorizării realizate de Adevărul, ultima lună a fost caracterizată de stagnări generalizate ale costurilor de achiziţie a terenurilor din ţară. Singurul oraş care face excepţie este Satu Mare, unde cele mai scumpe loturi situate în intravilan pot fi achiziţionate cu 50 de euro mai puţin decât luna trecută.

„În comparaţie cu primele două luni ale anului, când au avut loc scăderi putenice, de până la 40%, încă din luna mai resimţim o stabilizare a preţurilor la terenuri.

Acestea nu au mai fluctuat notabil încă din luna aprilie, drept pentru care, în prezent, putem considera că se conturează praguri minime pe regiuni”, spune Mihai Stan, directorul general al portalului imobiliar www.TopEstate.ro. Pe timpul lunilor de vară, estimează acesta, preţurile vor stagna.

În anumite cazuri însă, cei care vor vrea să vândă cu orice chip vor scădea în continuare preţurile şi vor rămâne deschişi la acceptarea mai multor variante de plată. „Spre finalul anului, odată cu reluarea creditării, este posibil ca şi preţurile la terenuri să crească, însă nu foarte mult, maximum 10%. Sunt oferte bune pe piaţă şi este de investit”, crede Stan.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite