Triplexul sau vila din bloc, un nou gen de ofertă imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O astfel de locuinţă este construită pe trei etaje şi are o suprafaţă impresionantă de până la 280 mp, iar costul mediu se poate ridica până la jumătate de milion de euro O ofertă

O astfel de locuinţă este construită pe trei etaje şi are o suprafaţă impresionantă de până la 280 mp, iar costul mediu se poate ridica până la jumătate de milion de euro

O ofertă imobiliară hibridă, la graniţa dintre o locuinţă la bloc şi o vilă, îşi croieşte drum pe piaţa luxului autohton. Specialiştii îi spun triplex sau townhouse. Iar ceea ce îl individualizează în peisajul locativ bucureştean este caracterul său inedit.

Este, în fapt, o vilă cu trei etaje încadrată de alte imobile ale unui complex de locuinţe. "A fost conceput ca la parter să fie livingul şi bucătăria, la primul etaj, dormitoarele, fiecare cu câte o baie, iar la cel de-al doilea etaj, un alt living sau hobby room cu acces la terase", punctează principalele caracteristici ale triplexului Adrian Dumitru, director de vânzări în cadrul agenţiei imobiliare Neocasa.

Alte câteva trăsături care diferenţiază triplexul de orice alt imobil de lux situat într-un complex de blocuri este prezenţa unei grădini, de până la 40 de metri pătraţi, dar şi a unei parcări, situată la nivelul subsolului. Cu o suprafaţă de până la 280 de metri pătraţi, triplexul face saltul către un tip de locuinţă care vrea să cumuleze avantajele unor locaţii centrale cu plusurile unei vile din apropierea Capitalei.

Cumpărătorii de triplex plătesc doar cash

Prinde însă o astfel de ofertă la clientul român? Reprezentanţii Neocasa spun că da. Ei îşi motivează răspunsul pe baza vânzărilor înregistrate în cadrul complexului Emerald Residence, complex care vine cu o ofertă de 20 de apartamente de tip triplex. "Au fost deja vândute peste 50% dintre acestea", spune Adrian Dumitru, care afirmă totodată că, în prezent, pe piaţa bucureşteană, concurenţa pe acest segment este limitată. "Mai există foarte puţine apartamente de acest tip pe piaţă, şi acestea însă diferite, în sensul că respectivele apartamente sunt situate la ultimele etaje ale unor imobile", mai spune directorul Neocasa.

Preţul unei astfel de locuinţe este însă unul pe măsură. El începe de la 388.000 de euro şi poate ajunge la 479.000 de euro, sume la care trebuie să adăugaţi şi TVA. "Triplexul oferă soluţia pentru clienţii care au bani pentru o vilă, dar vor să stea în centrul oraşului", afirmă Adrian Dumitru. Tot el spune că, fie că este achiziţionat pentru uz propriu, fie că este tratat ca o investiţie, triplexurile vândute până în prezent au fost achitate cu banii jos, fără a se apela la vreo formă de credit. Şi dacă până acum ne gândeam la un duplex sau la un penthouse ca la suprema realizare în domeniul apartamentelor la bloc, iată că piaţa vine cu o ofertă care spulberă acest mit. Grădina şi etajul destinat exclusiv momentelor de recreere fac din triplex o locuinţă care ţinteşte palierul de sus chiar şi al segmentului de lux.

Piaţa luxului, încă neacoperită

Iar piaţa imobiliară românească de după revoluţie îşi are începuturile tocmai în dezvoltarea vechilor zone "bune" ale Capitalei. După 1997, cei interesaţi să investească în imobiliar au ales cu predilecţie segmentul de lux, adresându-se exclusiv acelor clienţi dispuşi să plătească cele mai mari preţuri. Nici acum acest segment de piaţă nu este unul acoperit.

Specialiştii companiei DTZ Echinox afirmă chiar că, pentru un imobil considerat de lux, există mai mulţi potenţiali cumpărători, această nişă fiind în continuare una foarte dinamică. Preţuri de 2.500 de euro pe metrul pătrat construit reflectă în mod direct evaluarea constantă a terenurilor din centrul şi nordul Bucureştiului, dar şi o cerere sporită pentru finisaje de o calitate tot mai bună.

Claudia Dăscălescu, senior consultant în cadrul departamentului rezidenţial al DTZ, arată că cei mai mulţi dintre dezvoltatorii care atacă acest segment al pieţei sunt oameni de afaceri români, care au achiziţionat din timp terenuri şi care acum construiesc proiecte de lux, de mici dimensiuni.

Caracteristicile unei proprietăţi de lux

- locaţia selectă (de exemplu Universitate, Romană, Kiseleff, Aviatorilor, Primăverii, Dorobanţi, Băneasa - Iancu Nicolae sau Snagov)
- gradul de raritate
- panoramă deosebită
- încăperi spaţioase, dotări şi finisaje de calitate superioară
- terase largi şi grădini amenajate
- locuri de parcare subterane
- servicii standard precum: recepţie, sistem de monitorizare permanent cu camere video, piscină, sală de fitness

Fabian dă 60 milioane euro pentru Cubic Centre

Fondul de investiţii Fabian Romania Property a achiziţionat imobilul de birouri de clasa A Cubic Centre din nordul Bucureştiului.

Afacerea, de 60 milioane de euro, reprezintă a doua mare tranzacţie a anului, după vânzarea recentă, pentru 70 milioane de euro, a unui parc industrial bucureştean. Achiziţia va fi realizată în două etape. Fondul va plăti iniţial 12,25 milioane de euro, din care a achitat deja cinci milioane de euro sub forma unui credit. La finalizarea proiectului, prevăzută pentru a doua parte a anului, Fabian va plăti şi restul sumei, astfel încât randamentul din chirii să fie de 7,4-7,8%, se arată într-un comunicat al fondului. Proiectul Cubic Center, localizat în zona Pipera, are o suprafaţă construită de 44.000 de metri pătraţi, pe 12 etaje, dintre care 27.000 de metri pătraţi reprezintă spaţii închiriabile. De asemenea, clădirea oferă 533 spaţii de parcare. Lucrările de construcţie au fost iniţiate, finalizarea imobilului fiind prognozată pentru a doua parte a anului 2009.

Proprietăţi de 50 milioane de euro în Bucureşti

Fondul britanic mai deţine în Capitală două imobile de birouri, achiziţionate la începutul anului trecut, şi participaţii la două proiecte rezidenţiale în curs de execuţie. Unul dintre imobilele de birouri controlate de Fabian, Cascade Office Building, a fost achiziţionat pentru 12,2 milioane de euro, valoarea de piaţă a proiectului fiind estimată la sfârşitul lunii martie la 14,7 milioane de euro.

Pentru Floreasca Business Center, Fabian a plătit 12,3 milioane de euro, valoarea activului apreciindu-se la finele primului semestru cu 23,6%, la 25,2 milioane de euro. În acelaşi timp, fondul dezvoltă în parteneriat cu firma nord-irlandeză Mivan proiectul rezidenţial New Town, iar valoarea participaţiei Fabian la proiect a fost iniţial de 5,75 milioane de euro. Valoarea acestui proiect, pentru care investiţia necesară dezvoltării este estimată la 85 milioane de euro, a crescut cu 74%, la 10 milioane de euro. Lakeview este al doilea proiect rezidenţial la care Fabian deţine o participaţie, care a fost estimată iniţial la 5,3 milioane de euro.

La sfârşitul lunii martie, valoarea de piaţă a participaţiei Fabian a crescut cu 57%, la 8,3 milioane de euro. Valoarea proprietăţilor fondului Fabian Romania Property în Bucureşti a crescut la sfârşitul primului trimestru cu 36% faţă de momentul achiziţiei, la 48,2 milioane euro, cea mai mare apreciere fiind înregistrată de New Town.

COMENTARIU


Imobiliar, imobiliar, refrenul afacerilor româneşti

Actori, cântăreţi, ambasadori, politicieni sau oameni de afaceri. Ce uneşte aceste personaje în afara unei notorietăţi mai mult sau mai puţin evidente? Răspunsul, neaşteptat la o primă vedere, este… businessul imobiliar. O singură zi de muncă în acest trepidant domeniu al economiei autohtone m-a pus în faţa unui veritabil vernisaj de oferte din domeniu, dar şi de chipuri pe care nu le-aş fi asociat cu afacerile cu case. A, poate doar cu notabila excepţie a fostului prim-ministru Adrian Năstase, prezent şi el săptămâna trecută la lansarea unui complex rezidenţial.

În rest, showmen precum Florin Piersic sau Călin Goia, solistul trupei Voltaj, şi-au luat în serios rolul de promotori ai unor proiecte imobiliare. Nu mai puţin cunoscutul ex-politician şi permanent om de afaceri George Pădure a beneficiat de serviciile seniorului Piersic. Acesta a vorbit, mai puţin decât ne obişnuise, însă pe tema deloc teatrală a locurilor de parcare şi a finisajelor complexului Metropolis. George Pădure a expus şi el punctele forte ale proiectului său. A lansat chiar şi afirmaţia unor investiţii de 750 milioane de euro în afacerile imobiliare româneşti. O sumă surprinzător de apropiată de cea vehiculată de 1 aprilie, odată cu lansarea ştirii venirii lui Donald Trump pe plai cu mioriţe, dar cu case puţine. O strategie de marketing şi mai elaborată au propus, în aceeaşi zi, cei de la Colliers. Maestru de ceremonii şi client al indienilor care dezvoltă Asmita Gardens, Călin Goia a falsat câteva note într-un registru imobiliar. Momentul revelaţiei depline l-am trăit abia spre seară. Atunci mi-am amintit de îndemnul, uşor întors pe dos, al maestrului Heliade Rădulescu care-mi pistona în ureche: "Vindeţi, vindeţi orice, numai vindeţi". Trăgaciul a fost reprezentat de discursul excelenţei sale Daniele Mancini, ambasadorul Italiei în frumosul Bucureşti, cărămidă în plus la edificarea bunei reputaţii a fraţilor Albarosa. Momentul, care marca cea mai mare tranzacţie pe piaţa imobiliară autohtonă din 2007 (vânzarea pentru 70 milioane de euro a unui parc industrial dezvoltat de Cefin către fondul de investiţii britanic Teesland), m-a dus cu gândul că poate, în sfârşit, am întrezărit domeniul-regină al economiei româneşti.


Immoeast cumpără Euromallul din Galaţi

Fondul austriac de investiţii Immoeast va prelua centrul comercial Euromall Galaţi, dezvoltat de firma Union Investiţii. Investiţia totală este estimată la 45 milioane de euro. Immoeast a preluat în primă fază un pachet de 25% din părţile sociale ale companiei Union Investiţii, urmând să achiziţioneze proiectul Euromall Galaţi integral după finalizarea proiectului. Complexul comercial va avea o suprafaţă construită de 52.000 de metri pătraţi, dintre care 23.000 metri pătraţi reprezintă suprafaţa închiriabilă. (Mediafax)


North Real Estate va investi 250 milioane de euro în România


Fondul britanic de investiţii imobiliare North Real Estate Opportunities Fund (NRE) va achiziţiona, în perioada următoare, trei parcuri de retail din România, pentru care investiţia necesară dezvoltării depăşeşte 250 milioane de euro. "În plus, avem în vedere achiziţia de locaţii pentru dezvoltarea de proiecte în România şi Ucraina a căror valoare este de peste 100 milioane de euro", se arată în raportul anual al fondului. (Mediafax)


America-Israel ridică 700 de noi locuinţe

Compania America-Israel a plătit cinci milioane de euro pentru achiziţia unui teren de peste 16.000 de metri pătraţi în zona Pipera din Bucureşti, unde va construi un proiect de 700 de locuinţe, cu o valoare de vânzare de 110 milioane de euro. Ansamblul va fi dezvoltat în parteneriat cu firma românească Frorum, participaţia America-Israel în cadrul proiectului fiind de 90%, se arată într-un anunţ al investitorului israelian. Acesta este al doilea proiect al companiei israeliene în România, după ce recent a încheiat un acord de achiziţie a unui alt teren în Bucureşti, unde va construi 120 de apartamente. (Mediafax)

Primele vânzări la NeoPeninsula

Primele 208 apartamente din complexul NeoPeninsula, situat în zona Doamna Ghica, au fost scoase la vânzare. Tranzacţiile se realizează prin intermediul companiei imobiliare Regatta, care estimează că, până la sfârşitul anului, toate unităţile vor fi vândute.
Preţurile pornesc de la 1.000 de euro pe metrul pătrat şi variază în funcţie de suprafaţa apartamentului, etajul la care este amplasat şi vederea către lac sau către parcul interior. (Ionuţ Morariu)

Investiţie imobiliară în Otopeni

Compania Vitra Real Estate va investi 25 milioane de euro pentru construcţia unui proiect rezidenţial cu 160 de apartamente în zona Otopeni. Construcţia va începe în luna mai 2007 şi va fi finalizată în septembrie 2008. Vânzările vor începe de la 15 mai 2007. Locuinţele vor avea câte două camere, cu suprafeţe de 67-127 mp. Apartamentele de trei camere au între 129 şi 139 mp, cele de patru camere sunt de 196 mp, iar cele penthouse ajung la 308 mp. Preţul unui metru pătrat construit este de 1.050 euro. (NewsIn)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite