Tranzacţiile cu terenuri mari se vor relua în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, vânzările pe acest segment implică doar parcele mici, de maximum 700 de metri pătraţi. Cererea pe segmentul de terenuri vine din partea persoanelor care vor să-şi construiască o casă dar şi din partea investitorilor speculativi.

De mai bine de un an de zile, piaţa terenurilor este cufundată în apatie. Tranzacţiile derulate la preţuri fabuloase de către investitorii imobiliari par un vis demult uitat , deşi unii actori din piaţă cred că acum este momentul achiziţiilor.

„În cazul celor 100 de proiectede retail  anunţate pentru acest an, dezvoltatorii au cumpărat terenurile în 2007-2008, la preţurile de atunci, iar acum sunt în dificultate deoarece nu pot dezvolta, iar dacă le vând pierd. Cei care cumpără terenuri acum şi dezvoltă la preţurile de acum sunt mai bine poziţionaţi”, a declarat recent Andrei Văcaru, senior broker Jones Lang LaSalle.

Până la momentul în care şi alţi jucători să ajungă la această concluzie mai este însă cale lungă. Deocamdată, cei care menţin activitatea de pe acest segment la un nivel puţin peste zero sunt micii cumpărători. Numărul acestora este însă unul destul de redus – cel puţin în Capitală. Potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, la cererea portalului Proiecte.biz, mai puţin de 3% dintre bucureşteni sunt interesaţi de achiziţia unui teren.

Preţurile, încă mari

În ceea ce priveşte perspectivele de deblocare a tranzacţiilor cu loturi mai mari de teren, destinate investitorilor, Gabriel Tiba, project manager al companiei imobiliare braşovene General LMC, nu se arată foarte optimist. El crede că, atâta vreme cât preţurile se vor menţine la un nivel ridicat, şansele ca achiziţiile să fie reluate sunt reduse.

La rândul său, Doru Lupeanu, partner & senior consultant Fix Up Marketing estimează că o deblocare pe acest segment va avea loc la câteva luni după revenirea economiei pe plus. „Probabil că spre sfârşitul anului viitor lucrurile vor începe să se mai mişte”, spune reprezentantul Fix Up Marketing. 

Mihai Stan, managerul portalului TopEstate,  crede că piaţa terenurilor va începe să ruleze tranzacţii spre sfârşitul anului 2010, ajungând la normalitate după jumătatea lui 2011. Revigorarea depinde însă de facilităţile fiscale pentru investiţii imobiliare acordate de stat întreprinderilor şi întreprinzătorilor şi de existenţa pachetelor avantajoase de credite oferite de bănci.

Ceva mai diferit stau lucrurile pe piaţa constănţeană. Nu toţi investitorii au fugit din oraşul de la malul mării. Potrivit lui Mihai Stan, scopul achiziţiilor actuale este unul exclusiv speculativ. „Puţinii cumpărători îşi îndreaptă atenţia către loturi foarte mici, creând probleme viitoarei urbanizări”, spune Stan.

În ciuda acestor achiziţii ocazionale, lipsa tranzacţiilor este în continuare principala problemă a pieţei constănţene. „Incoerenţa ofertelor, care variază de la simplu la dublu şi chiar mai mult pentru acelaşi metru pătrat de teren, zgârie logica posibililor clienţi”, recunoaşte managerul TopEstate. În continuare pot fi găsite oferte ce sar de 1.000 de euro pe metru pătrat, deşi acest preţ de vânzare, mai ales în cazul loturilor de mari dimensiuni, ar fi justificat doar de realizarea unui proiect.

Ieftiniri de 50% la Braşov

În Braşov, singurele achiziţii care au loc în această perioadă sunt cele cu loturi de teren de mici dimensiuni, de 500-600 de metri pătraţi, potrivit lui Gabriel Tiba. La un preţ de 10 euro pe metru pătrat, asemenea loturi se vând cu sume cuprinse între 5.000 şi 6.000 de euro. Cumpărătorii sunt clienţi finali, oameni care vor să-şi construiască o casă – acum sau mai târziu. C

ele mai vizate zone pentru astfel de achiziţii sunt comunele din jurul oraşului, pe o rază de 20 de kilometri de Braşov. „Pe fondul lipsei de bani, aşa ceva se vinde. Am avut 60 de parcele în jurul Braşovului, iar 25 dintre ele s-au vândut în ultimele două luni”, precizează Tiba. El spune că asemenea oferte au apărut în ultimele şase luni, după o corecţie de circa 50% a preţurilor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Accesul la utilităţi, esenţial

O situaţie similară se regăseşte şi în vestul ţării. Şi în Cluj, terenurile pentru casă sunt singurele care se mai vând. „În general, se caută zonele limitrofe, localităţile din jurul oraşului, care să aibă acces relativ facil la utilităţi”, subliniază Doru Lupeanu. Potrivit acestuia, cele mai căutate suprafeţe încep de la 250-500 de metri pătraţi şi ajung la 600-700 de metri pătraţi.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite