Tranzacţiile imobiliare, la pragul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzacţiile imobiliare,  la pragul minim
Tranzacţiile imobiliare, la pragul minim

Investiţiile autohtone înregistrate în al doilea trimestru din 2009 au atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani: 12 milioane de euro.Scăderea interesului investitorilor străini pentru piaţa din România şi blocajul existent în piaţă se reflectă din plin în lipsa tranzacţiilor.

12 milioane de euro. La această valoare s-a ridicat volumul tranzacţiilor de investiţii din imobiliarul românesc în ultimele trei luni. Un nivel în scădere drastică - 98% - faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Cushman & Wakefield Romania.

În prima jumătate a anului, s-a înregistrat un volum de 62 de milioane de euro, cu 92% mai mic decât nivelul de 815,3 de  milioane de euro consemnat în primul semestru din 2008.

„Incertitudinile privind stabilitatea economică a României şi scăderea ratingului de ţară au condus la scăderea interesului investitorilor internaţionali”, subliniază Costel Florea, partener şi director al departamentului de investiţii în cadrul Cushman & Wakefield Romania.

Randamente ridicate – în teorie

La ora actuală, piaţa românească nu oferă un tablou prea îmbucurător. O concluzie evidentă, după o comparaţie rapidă cu situaţia sensibil mai optimistă din piaţa europeană. În al doilea trimestru al anului, valoarea investiţiilor la nivelul continentului a înregistrat o creştere de 2,5% faţă de cel dintâi, până la o valoare de 11,97 miliarde de euro.

Principala cauză a majorării este reprezentată de intensificarea activităţii cumpărătorilor străini. Potrivit lui Florea, singurul lucru atractiv pentru piaţa din România ar fi reprezentat de preţul în scădere al proprietăţilor şi, implicit, randamentele crescute ale unor achiziţii.

În medie, apreciază acesta, începând cu luna octombrie 2008, randamentele proprietăţilor imobiliare autohtone au crescut cu 25 puncte de bază per trimestru - o cifră care se situează peste media europeană de 7 puncte de bază înregistrată în al doilea trimestru al anului.

Adevărul este însă că lipsa unor tranzacţii face dificilă aprecierea reală a ratelor de capitalizare pentru proprietăţile imobiliare din România. „Aceste randamente sunt totuşi doar ipotetice, deoarece încă nu au fost înregistrate tranzacţii la valori de peste 9%”, precizează Florea. Ţinând cont că există proprietăţi care oferă randamente de 8% pe an în ţări precum Germania sau Anglia, atenţia investitorilor rămâne orientată preponderent spre aceste ţări, subliniază reprezentantul Cushman & Wakefield Romania.

Revenire în cel puţin cinci ani

În ceea ce priveşte chiriile, valoarea acestora s-a diminuat pe toate segmentele pieţei imobiliare. Per ansamblu, au fost consemnate scăderi ale valorii acestora cuprinse între 10 şi 30%. Cel mai mic declin a avut loc pe segmentul industrial.

Cel mai mare, în valoare de 20-30%, a afectat sectorul spaţiilor comerciale stradale. Şi piaţa rezidenţială se distinge prin acelaşi trend descendent al chiriilor, cu valori cuprinse între 10-15%. În actualul context nu tocmai încurajator, revenirea pieţei imobiliare din România va fi foarte lentă, estimează Costel Florea.

Va fi necesară probabil o perioadă de minimum cinci ani pentru a mai ajunge la randamentele înregistrate în 2007, anul de vârf al imobiliarului autohton. Un avantaj major al pieţei locale constă în valoarea scăzută a stocului existent pe toate segmentele pieţei. „Odată cu revenirea cererii de spaţii, este posibil să asistăm la o creştere a activităţii de dezvoltare, însă acest lucru nu se va întâmpla înainte de a doua jumătate a anului 2010”, crede Florea.

Randamente mici în Europa de vest

Volumul de investiţii înregistrat în al doilea trimestru la nivel european s-a ridicat la doar 41% din media anului 2008 şi la 19% din valorile de vârf atinse în 2007.

„Cererea este mai vastă acum decât la începutul anului. O serie de pieţe s-au bazat aproape exclusiv pe investitorii interni la începutul anului, însă acest ultim trimestru a cunoscut o cerere internaţională în creştere de la instituţii şi investitori privaţi”, subliniază Michael Rhydderch, directorul European Cross Border Capital Market Group din cadrul Cushman & Wakefield.

În Europa, randamentele medii pentru spaţii comerciale de calitate superioară se ridică în prezent la 7,52%. Randamentele occidentale (cu excepţia Marii Britanii) au o medie de 6,65%, faţă de 6,97% în Regatul Unit, 8,63% în Europa Centrală şi 12,86% pe pieţele din est.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite