Terenurile nu mai interesează pe nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea pe acest segment a scăzut semnificativ în ultimele 12 luni. Doar 1% din cumpărătorii de pe piaţa imobiliară se orientează spre achiziţii funciare. Preţul mediu pe metru pătrat a scăzut cu 22% în marile oraşe ale ţării, faţă de decembrie 2008. Cu toate acestea, tranzacţiile cu loturi de pământ sunt practic inexistente.

În decembrie anul trecut, dezvoltatorii au început să nu mai achiziţioneze terenuri în provincie.

Interesul altor categorii de cumpărători a scăzut şi el pe parcursul acestui an. Astfel, luna trecută au dispărut de pe piaţă şi micii cumpărători, cei care achiziţionau parcele pentru a-şi construi o casă în regie proprie. Şi asta în ciuda faptului că preţul cerut a scăzut cu aproximativ 22% în ultimele 12 luni.

Astfel, un metru pătrat de teren costă astăzi în marile oraşe ale ţării, în medie, 407 euro, în timp ce anul trecut pe vremea asta nivelul era de 518 euro.

„După ce ani la rând a fost cea mai speculată piaţă, cu triplări de preţuri de la un an la altul, acum segmentul terenurilor are cel mai mult de suferit. Nimeni nu vinde, nimeni nu cumpără. Doar 1% dintre cumpărătorii din piaţa imobiliară se orientează spre terenuri", afirmă Răzvan Muntean, manager general Imopedia.ro

Vânzări zero în Baia Mare

În oraşul din nordul ţării, preţurile nu s-au schimbat prea mult în ultimul an.

Singura modificare este că parcelele cele mai ieftine, care în 2008 costau 70 de euro pe metru pătrat, s-au ieftinit cu mai mult de 50%. „Am vândut în zona fabricii de canapele Ital Stofa, unde sunt şi utilităţi, o parcelă de teren la preţul de 25 de euro pe metru pătrat", spune Virginia Herţa, director al agenţiei băimărene GMG Imo.

Vânzarea respectivă a fost însă excepţia de la regulă. Herţa spune că nici nu mai există cerere pe acest segment, nici măcar la nivel de prospectare a ofertei.

Bugete există,nu şi tranzacţii

În ultimul an, vânzările de terenuri din Ploieşti şi zonele limitrofe au scăzut cu 80%. „Practic nu se întâmplă tranzacţii din cauza diferenţei mari între preţurile cerute de către proprietari şi ofertele foarte mici ale cumpărătorilor", spune Paul Dumbrăvanu, broker/owner al agenţiei imobiliare RE/MAX Star din Ploieşti.

Potrivit acestuia, doar 33% din totalul ofertelor se află în piaţă la un preţ „corect", adică unul la care tranzacţia ar avea şanse să se încheie. Mai mult de o treime dintre ofertele din piaţa nu sunt atractive din cauza preţului prea mare cerut de proprietar, iar aproximativ 30% sunt retrase din piaţă.

Companiile care ar putea cumpăra terenuri pentru a-şi dezvolta afacerile au bugete pentru cumpărarea suprafeţelor de teren, dar nu şi pentru construcţiile aferente.

„Aici ar fi trebuit să intervină băncile cu partea de finanţare. Din păcate statul influenţează negativ piaţa imobiliară în acest moment prin presiunea mare asupra băncilor pentru împrumuturi guvernamentale. De aici rezultă lipsa interesului acestora pentru acordarea creditelor", crede Dumbrăvanu.

Speranţe pentru 2010

În Craiova lucrurile par să se mişte, cel puţin la nivel de interes. „În ultima vreme, am primit cereri de oferte pentru terenuri potrivite dezvoltărilor de spaţii industriale. Cei care au cerut informaţii spun că doresc să achiziţioneze undeva în primăvara anului viitor", spune Cristian Daniel Clenciu, manager general al companiei CDC Imobiliare Grup din Craiova. Investitorii s-au arătat dispuşi să aloce sume cuprinse între un milion şi patru milioane de euro.

Pe metru pătrat, preţurile pe care cumpărătorii potenţiali sunt dispuşi să le ofere variază între 10-15 euro pentru investiţii tip „greenfield" şi 30 de euro pentru parcele situate în zone în care există infrastuctură. Pe segmentul de loturi mici, potrivite edificării de case în regie proprie, cererea este nulă.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite