Terenurile, cele mai rentabile, dar şi cele mai riscante investiţii imobiliare în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că proprietăţile din sudul şi estul Capitalei vor cunoaşte cele mai consistente aprecieri ale preţurilor Profiturile cele mai consistente de pe piaţa imobiliară

Specialiştii spun că proprietăţile din sudul şi estul Capitalei vor cunoaşte cele mai consistente aprecieri ale preţurilor

Profiturile cele mai consistente de pe piaţa imobiliară românească vin şi în 2007 din afacerile cu terenuri. Analiştii văd în zonele de sud şi de est ale Capitalei reginele tranzacţiilor acestui an. Nici în marile oraşe din ţară preţurile nu vor sta pe loc.

În Cluj-Napoca, primele luni postaderare au adus deja un avans impresionant, de aproximativ 25%, pe piaţa locală a terenurilor. Reprezentanţii agenţiei clujene "Edil Casa" cred că loturile situate în intravilan au în continuare potenţial de creştere. "În momentul de faţă, toate terenurile de la periferia oraşului sunt luate în calcul pentru dezvoltări imobiliare şi, în principal, pentru construcţia de blocuri sau minicartiere de case înşiruite", se arată într-un studiu al agenţiei clujene. În Bucureşti, o investiţie în teren va continua să aducă un randament peste media celorlalte segmente ale pieţei imobiliare, însă specialiştii sunt circumspecţi în a avansa procente. Daniel Mitarcu, senior consultant în cadrul departamentului Terenuri al companiei DTZ Echinox, afirmă că "tendinţa de creştere a preţurilor va continua şi în anii viitori, cu precădere pentru terenurile care sunt în vecinătatea dezvoltărilor majore în Capitală". În acest context, tot mai multe voci din rândul investitorilor se plâng de nivelul ridicat al preţurilor terenurilor care, în opinia lor, ar face neprofitabilă o eventuală investiţie. În fapt, aceştia se văd nevoiţi să-şi asume riscuri mai mari în condiţiile unui profit mai mic.

O staţie de metrou, semn al unei investiţii profitabile

Alexandru Bursuc, consultant DTZ, crede că cele mai profitabile zone din Bucureşti sunt cele în care preţurile nu au explodat odată cu cele ale terenurilor din centrul şi din nordul oraşului. Un alt reper investiţional important pe care acesta îl identifică este şi proximitatea faţă de o viitoare staţie de metrou. Cu toate acestea, "orice creştere a preţurilor la terenuri este, din acest moment, influenţată de proiectele primăriei de echipare cu utilităţi şi de dezvoltările imobiliare de amploare, care ar putea ridica noi zone din Bucureşti", spune Alexandru Bursuc.

Un recent studiu al companiei CB Richard Ellis arăta că preţurile de vânzare a terenurilor bucureştene au crescut în medie cu 25-30%. Au existat însă şi zone, precum Titan, Rahova sau Progresului, în care cei care au cumpărat la începutul anului 2006 au putut în mai puţin de 12 luni să constate că proprietatea achiziţionată are o valoare de piaţă cu 50% mai mare. O parcelă din aceste cartiere, suficient de generoasă pentru a permite o dezvoltare rezidenţială, s-a vândut, conform datelor din piaţă, şi cu 700 de euro pe metrul pătrat. Primăverii şi Kiseleff sunt alţi poli ai creşterii preţurilor. Un metru pătrat de teren în aceste zone a ajuns să fie tranzacţionat chiar şi cu fabuloasa sumă de 3.500 de euro.

Ce va aduce nou anul 2007 pe piaţa terenurilor

În provincie sau în Capitală, preţurile terenurilor nu vor sta pe loc. Analiştii locali prognozează şi pentru acest an aprecieri substanţiale ale acestui tip de proprietate.

Cum terenul în centrul Clujului, de exemplu, a ajuns să fie tranzacţionat la preţuri care se învârtesc în jurul cifrei de 1.000 de euro pe metrul pătrat, specialiştii locali întrevăd o ridicare a zonelor considerate până nu de mult periferice. Ei spun chiar că există cereri numeroase pentru zone mai puţin căutate în anii trecuţi, precum: Becaş, Borhanci, Făget, Floreşti şi Apahida. Pentru Bucureşti, consultanţii CB Richard Ellis mizează pe terenurile din est şi sud, zone în care vor fi finalizate proiecte rezidenţiale, dar şi comerciale importante.

În acelaşi timp, specialiştii spun că anul acesta va aduce un nou trend pe piaţa imobiliară - apariţia cu o tot mai mare frecvenţă a parteneriatelor între proprietarii de terenuri şi investitori, lucru datorat în special ofertei din ce în ce mai scăzute de proprietăţi valoroase.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite