Constanţa şi Suceava,cele mai mari ieftiniri de terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa şi Suceava,cele mai mari  ieftiniri de terenuri
Constanţa şi Suceava,cele mai mari ieftiniri de terenuri

Constanţa şi Suceava se situează pe primul loc în topul scăderilor de preţ înregistrate în ultimele 12 luni.Ieşirea din joc a dezvoltatorilor reprezintă principala cauză a îngheţării pieţei terenurilor. Acum ies la rampă cumpărătorii finali.

Preţuri în stagnare şi vânzări aproape de nivelul zero. De mai bine de un an de zile, aceasta pare a fi imaginea definitorie a pieţei terenurilor din marile oraşe din ţară.

Cu toate acestea, 13 dintre cele 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori monitorizate de Adevărul au înregistrat ieftiniri ale terenurilor în ultimele 12 luni.

Constanţa şi Suceava se situează amândouă pe primul loc, cu reduceri maxime de 1.300 de euro pentru un metru pătrat în intravilan. Locurile doi şi trei sunt ocupate de Cluj şi Oradea, cu scăderi de 700 de euro, respectiv 450 de euro.

Apar cumpărătorii speculativi

Media ieftinirilor înregistrate la terenurile constănţene intravilane este de circa 30%, spune Leonard Budeşcan, directorul agenţiei locale Euroclas Invest. Tendinţa de scădere a început să se facă simţită în urmă cu aproximativ un an de zile. „Nu mai există interes imobiliar.

Dezvoltatorii nu mai au bani să termine ce au început, darămite să investească în altceva. Deocamdată, se bate pasul pe loc. Foarte rar se mai întâmplă câte o tranzacţie”, explică Budeşcan. Acesta precizează însă că în piaţă au reapărut speculanţii, care vor să profite de pe urma crizei. Nu este vorba însă de mari dezvoltatori, ci de mici cumpărători care investesc sume de ordinul a câteva sute de mii de euro.

Mulţi mizează încă pe o continuare a trendului descendent al preţurilor, însă nu prea au şanse. Asta pentru că preţurile sunt deja destul de scăzute, iar majoritatea proprietarilor refuză să-şi reducă pretenţiile mai mult de atât, crede directorul Euroclas Invest.

Cerere la preţuri mici

În ceea ce priveşte perspectivele de revenire a pieţei locale a terenurilor, Budeşcan se abţine de la previziuni. „E atipic ce se întâmplă acum”, motivează el.

În Suceava, ieftinirea drastică a terenurilor era de aşteptat, crede Mihai Olimpiu, directorul agenţiei Imostar Suceava. Şi asta deoarece, în toamna anului trecut, preţurile ajunseseră la un nivel maxim, ce nu mai putea fi susţinut de cererea din piaţă.

Spre exemplu, la un bloc de 12 etaje, un dezvoltator nu mai câştiga suficient pentru a-şi amortiza preţul terenului, plus celelalte cheltuieli şi să mai scoată şi profit. În momentul de faţă, chiar şi după reduceri semnificative, majoritatea terenurilor au rămas tot nevândute.

Asta pentru că cerere pentru terenuri există, însă aceasta se situează la un nivel destul de redus ca disponibilitate de plată.Majoritatea cumpărătorilor sunt persoane fizice, care vor să achiziţioneze loturi de 500-1.000 de metri pătraţi situate la periferia oraşului, cu preţuri cuprinse între 10.000 şi 15.000 de euro. De cele mai multe ori, clienţii caută să obţină o reducere de 25% din valoarea cerută de către proprietar.

Tranzacţiile mai mari, de ordinul a sute de mii de euro, sunt rare. Dezvoltatorii nu se mai avântă atât de uşor la investiţii. Chiar şi când se hotărăsc să cumpere un teren, intenţia de a dezvolta un proiect este una cu termen mai îndelungat de realizare.

Olimpiu dă exemplul unui dezvoltator care a achiziţionat un teren de mai mari dimensiuni în Suceava, pentru a beneficia de pe urma preţurilor relativ acceptabile, fără a avea însă intenţia de a începe construcţia mai devreme de trei-patru ani.

Se reiau tranzacţiile

În Cluj, terenurile s-au ieftinit cu 30-50%, în zonele cu potenţial relativ limitat de dezvoltare, estimează Doru Lupeanu, senior consultant & partner Fix Up Marketing. „Piaţa intră cât de cât în normalitate – nu în sensul că s-ar ajunge la preţurile din anii trecuţi, ci că încep să se încheie tranzacţii”, subliniază acesta.

Cele mai multe cereri vizează terenuri cu suprafeţe reduse, cuprinse între 300 şi 500 de metri pătraţi. Acestea vin în general din partea persoanelor fizice care vor să-şi construiască o casă.

Pentru cei care dispun de lichidităţi, acesta este un moment oportun pentru a începe o asemenea lucrare, crede Lupeanu. Asta nu doar datorită preţurilor reduse ale terenurilor, dar şi ca urmare a cheltuielilor mai mici cu materialele de construcţie şi cu forţa de muncă.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite