Semnale de revenire pe piaţa terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Semnale de revenire  pe piaţa terenurilor
Semnale de revenire pe piaţa terenurilor

De la începutul lui 2009, preţurile loturilor din valea Prahovei şi de pe litoral au scăzut cu 20% până la 30%. În general, tranzacţiile cu terenuri sunt foarte rare. Un segment unde s-au înregistrat însă vânzări în ultima vreme este reprezentat de parcelele situate în zone turistice.

Maria O. este proprietara mai multor loturi de teren în nordul Bucovinei, cu suprafeţe de la 2.000 până la 250.000 de metri pătraţi. Circa 100 de hectare din suprafaţa totală sunt situate în zone împădurite. De un an şi jumătate – adică exact de când a început criza economică – le-a scos la vânzare. Pentru un hectar în extravilan cere circa 1.650 de euro (7.000 de lei), în timp ce un metru pătrat în intravilan ar costa 6-10 euro.

Până acum însă, nu a reuşit să vândă nimic. Cu toate acestea, spune ea, nu intenţionează să scoată loturile de la vânzare. Spune că, de sărbători mai ales, zona este plină de turişti. Ea însăşi deţine 10 pensiuni, cu o capacitate de cinci până la 10 camere. Începerea lucrărilor la o pârtie de ski de 5,5 kilometri în zonă îi alimentează speranţele. Crede că, odată ce piaţa imobiliară se va debloca, acelaşi lucru se va întâmpla cu apetitul pentru terenurile destinate construcţiei de case de vacanţă sau pensiuni.

Luna septembrie a venit cu tranzacţii

Potrivit semnalelor din piaţă, speranţele Mariei O. par a fi îndreptăţite. În Valea Prahovei, spre exemplu, lucrurile încep din nou să se mişte. „Septembrie a fost o lună bună. Au scăzut preţurile, iar cumpărătorii încep să vină”, spune Ciprian Kore, director de vânzări în cadrul agenţiei Mervani Invest. Faţă de începutul anului, terenurile prahovene sunt cu 20-25% mai ieftine.

Un preţ mediu se situează acum la circa 150 de euro pe metru pătrat. În acest context, în ultima lună, agenţia Mervani a încheiat 10 tranzacţii cu terenuri. Cele mai căutate sunt loturile pentru case de vacanţă, cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1.000 de metri pătraţi. Buşteni, Sinaia şi Azuga se numără printre cele mai populare zone.

În ceea ce priveşte perspectivele de revenire a acestui segment, Kore este optimist. El crede că o relansare a pieţei va avea loc anul viitor. Într-o apropiată revenire crede şi Bogdan Giurgiu, administratorul agenţiei Bramo Imob, ce se ocupă de tranzacţionarea terenurilor din zona Bran-Moeciu.

„De la începutul lunii septembrie, s-a mai simţit o revigorare a pieţei. Există destul de mulţi clienţi interesaţi, doar că sunt foarte speriaţi de criză. Acum durează mult mai mult să fie încheiată o tranzacţie”, subliniază acesta. De la începutul anului, preţurile din această zonă a ţării au înregistrat o scădere de 20-30%, situându-se acum la valori de 25-50 de euro pe metru pătrat. Primăvara anului viitor este momentul spre care Giurgiu priveşte cu încredere, în aşteptarea deblocării tranzacţiilor.

Scăderi de 30% în centrul Constanţei

Nu chiar atât de roz sunt lucrurile şi la malul mării. „Terenuri n-am vândut mai deloc. E o lipsă de interes, oamenilor le este frică să investească”, spune Leonard Budeşcan, directorul agenţiei constănţene Euroclas Invest. În ciuda absenţei tranzacţiilor pe acest segment, proprietarii nu au scăzut preţurile cerute. Astfel, de la începutul anului, costurile au rămas relativ constante.

Doar în centrul oraşului, unde valorile erau exagerat de mari, au fost înregistrate ieftiniri de circa 30%. De la un nivel de 1.000-1.200 de euro pe metru pătrat, au ajuns la 700 de euro pe metru pătrat.

Până acum, aceste scăderi nu au fost însă suficiente pentru a stârni interesul cumpărătorilor. În opinia lui Budeşcan, impulsul necesar pentru ieşirea din apatie a pieţei terenurilor ar fi ca băncile să fie mai transparente şi să acorde mai uşor credite.

Perspectivele pentru piaţa terenurilor de pe litoral nu sunt însă chiar negre. Budeşcan speră că reluarea tranzacţiilor cu apartamente resimţită în ultimele luni va avea un impact şi asupra acestui sector. „Dacă începe să meargă un segment, se deblochează şi celelalte”, explică acesta. Posibilitatea ca preţurile să scadă şi mai mult faţă de nivelul actual este însă una redusă, crede el, ieftinirile consemnate până acum fiind destul de semnificative.

image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru terenurile situate intravilan şi extravilan. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite