Se reiau vânzările din primăvară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul redus de tranzacţii cu apartamente noi face imposibilă stabilirea unei tendinţe în privinţa evoluţiei preţurilor
Numărul redus de tranzacţii cu apartamente noi face imposibilă stabilirea unei tendinţe în privinţa evoluţiei preţurilor

După câteva luni de „îngheţare” a lucrărilor, unii dezvoltatori se grăbesc să finalizeze ansamblurile. Jucătorii din piaţă speră la o revenire a tranzacţiilor cu locuinţe noi la începutul lui 2010. Optimismul lor se reflectă deja asupra preţurilor, care au crescut în unele oraşe. 

Clujul s-a remarcat în această lună printr-o creştere a preţurilor la toate tipurile de apartamente noi. Nu se poate vorbi însă de o tendinţă clară. „Clujul este un oraş cu o evoluţie oscilantă, perioadele de creştere alternând cu cele de scădere", explică Daniel Crainic, marketing manager în cadrul portalului imobiliare.ro.

Astfel, aceste aprecieri de preţuri sunt punctuale şi nu pot da o imagine de ansamblu a pieţei locale. „Numărul redus de tranzacţii face dificilă extrapolarea unui anumit trend în privinţa preţurilor la care se încheie tranzacţiile", precizează Doru Lupeanu, partner & senior consultant în cadrul companiei clujene Fix Up Marketing.

Strategia vânzărilor oprite

Evoluţia oscilantă reiese şi din analiza cifrelor din ofertele dezvoltatorilor. Preţurile pe metru pătrat de locuinţă nouă variază în Cluj între 400 de euro la periferie şi 1.400 de euro în oraş.

Un alt lucru atrage însă atenţia pe piaţa locală. În ciuda volumului redus al tranzacţiilor, unii dezvoltatori continuă lucrările, chiar dacă au comunicat în trecut o „îngheţare a vânzărilor" până la revenirea pieţei. „Se lucrează la proiectele ce sunt aproape de finalizare şi ai căror proprietari au şi susţinerea financiară necesară", afirmă Lupeanu.

Un lucru este cert: nimeni nu-şi permite să renunţe complet la vânzări. „Pentru cei mai mulţi dintre dezvoltatori, fiecare zi ce trece înseamnă costuri, prin urmare sunt nevoiţi să vândă", spune Crainic. Speranţe există şi în rândul constructorilor aflaţi cu ansamblurile într-un stadiu incipient.

Aceştia se bazează şi ei pe o revigorare a pieţei de la anul şi pe revenirea la sistemul de vânzări din fază de proiect. „Într-adevăr, se vehiculează o revenire a pieţei în primăvara lui 2010, dar nu există un studiu relevant în acest sens. Vorbim mai degrabă de opinii personale şi nu de fapte sau date concrete", explică Crainic.

Scade stocul din Braşov

În oraşul de sub Tâmpa sunt în curs de dezvoltare şapte proiecte de locuinţe, cu un total de 1.602 de unităti, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Dintre aceste apartamente, mai mult de jumătate sunt încă disponibile la vânzare. Comparativ cu mijlocul anului 2008, stocul este mult mai scăzut, ca urmare a amânarii a cinci proiecte rezidenţiale, imediat după impactul crizei financiare. Astfel, au ieşit din piaţă 1.422 de unităti aflate în primele faze.

„Această nouă perioadă a pieţei rezidenţiale a adus o schimbare importantă în comportamentul cumpărătorilor de apartamente din Braşov. A crescut interesul pentru locuinţe finalizate şi, totodată, a scăzut cel pentru locuinţe în stadiul de proiect", spune Ştefania Baldovinescu, manager consulting division în cadrul Colliers International.

image
image

Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite