Şanse mici ca ieftinirea locuinţelor noi să înceapă în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totuşi, analiştii spun că dacă ar urma modelul statelor recent integrate, în România ar trebui să asistăm, încă de anul acesta, la o scădere a preţului locuinţelor noi de aproape 10%

Totuşi, analiştii spun că dacă ar urma modelul statelor recent integrate, în România ar trebui să asistăm, încă de anul acesta, la o scădere a preţului locuinţelor noi de aproape 10%

Preţuri cu până la 10% mai mici pentru apartamentele noi. Acesta ar trebui să fie trendul pieţei imobiliare autohtone în 2007, dacă ar urma evoluţii similare celor înregistrate în ţările vecine. Părerile specialiştilor sunt însă împărţite. Mulţi analişti imobiliari văd în România o ţară atipică, cu o evoluţie imobiliară greu de comparat cu cea a statelor care au aderat la Uniunea Europeană în 2004.

Iminenţa unor corecţii semnificative în jos ale preţurilor apartamentelor porneşte de la ideea că, în prezent, acestea sunt supraevaluate şi că foarte curând oferta se va diversifica exponenţial. "Aceeaşi tendinţă a fost vizibilă şi în Cehia, care a cunoscut o scădere a preţurilor pe segmentul rezidenţial. În marile oraşe, investitorii încearcă să vândă imobilele nou construite la acelaşi preţ ca şi acum doi-trei ani, la care se adaugă unele bonusuri faţă de ceea ce ofereau înainte de intrarea în Uniunea Europeană", afirmă managerul Willbrook Management International, Daiana Voicu.

Piaţa imobiliară autohtonă, o piaţă atipică

Primele două luni postaderare au confirmat însă cel puţin în parte caracterul atipic al pieţei imobiliare româneşti. Pe segmentul locuinţelor de lux, proprietarii au cerut preţuri cu peste 10% mai mari decât la finalul anului trecut. Numărul mare de tranzacţii consemnt este un semn că piaţa a acceptat această majorare. Consultanţii DTZ Echinox afirmă chiar că cererea pentru locuinţe de lux în luna februarie a fost una peste medie.

În timp ce agenţiile imobiliare care se ocupă de tranzacţionarea apartamentelor în blocuri vechi se plâng de numărul mic de clienţi în acest început de an, segmentul rezidenţail de lux se înscrie clar pe un trend ascendent. "Bucureştiul pare să se încadreze în tiparul praghez de dezvoltare imobiliară, piaţa rezidenţială de lux având un trend pozitiv în ultimii doi ani, prin construcţia a tot mai multor imobile, atât individuale, cât şi în ansambluri rezidenţiale", mai spune Daiana Voicu. Reprezentantul Willbrook Management precizează, totodată, că preţul pentru un apartament de lux de 120 de metri pătraţi în nordul Bucureştiului este în medie 282.000 de euro, metrul pătrat costând 2.350 de euro.

În domeniul rezidenţial, opt din 10 clienţi sunt străini

În ceea ce priveşte costul pe metru pătrat de apartament în capitala Cehiei, situat într-o zonă rezidenţială similară, un metru pătrat de apartament se vinde cu 2.500 de euro. În România, piaţa noilor apartamente este dominată de clienţi de origine străină. Specialiştii DTZ Echinox avansau recent ideea că aproximativ 80% din imobilele noi sunt achiziţionate de fondurile de investiţii străine. Acestea sunt atrase în special de randamentele încă mari generate de investiţiile imobiliare din această zonă şi mai puţin de veniturile obţinute dintr-o eventuală închiriere. Motivul? Chiriile mari cerute pentru astfel de case le fac neatractive pentru un potenţial client local. Spre exemplu, închirierea pentru o lună a unui penthouse, într-o zonă bună a Capitalei, poate scoate din buzunarul doritorului până la 10.000 de euro. De aceea, străinii care cumpără apartamente cu scopul de a le închiria le preferă pe cele cu suprafeţe mici, a declarat, pentru agenţia NewsIn, managerul proiectului West Park, Monica Vlădescu. Pentru a obţine un profit cât mai mare din chirii, străinii se orientează către locuinţele situate la etaje superioare, orientate către sud, pentru mai multă lumină, utilate cu săli de sport, parcări subterane, situate în apropierea centrelor comerciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite