Românii împart "fifty-fifty" cu străinii piaţa de depozitare şi logistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele specialiştilor arată că pe piaţa românească de distribuţie-depozitare şi servicii de logistică operează aproximativ 300 de companii, din care jumătate sunt româneşti, iar

Analizele specialiştilor arată că pe piaţa românească de distribuţie-depozitare şi servicii de logistică operează aproximativ 300 de companii, din care jumătate sunt româneşti, iar celelalte au capital străin. "Cererea de spaţii de depozitare este de cel puţin două ori mai mare decât oferta", a declarat Marilena Matei, director general al societăţii Trafic Media, organizator al unei serii de conferinţe internaţionale pe teme de logistică. Referindu-se la potenţialul acestei pieţe, operatorii străini estimează că în România se va investi masiv, în următorii cinci ani, urmând să se ajungă până la 1,5 milioane de metri pătraţi. În prezent, costurile pentru amenajarea spaţiilor de depozitare se ridică la 1.500 de euro/mp.

Două treimi din expediţii se fac pe cont propriu

În urma unei anchete realizate în rândurile firmelor care recurg la externalizarea serviciilor de depozitare şi logistică s-a observat că principalii clienţi - în proporţie de 65% din total - sunt comercianţii şi firmele profilate pe retail, restul revenindu-le societăţilor cu profil de producţie industrială. "Piaţa serviciilor de logistică se va maturiza în următorii 3-4 ani, când administratorii companiilor vor înţelege avantajele externalizării acestor servicii", a precizat Robin Martens, director general al companiei olandeze Archicom. "Deşi procesele sectorului de logistică sunt vizibile, companiile româneşti preferă, în proporţie de peste 80%, să îşi efectueze serviciile de distribuţie a produselor pe cont propriu, ceea ce determină acoperirea limitată a teritoriului ţării. Acest mod de distribuţie este deja învechit în UE, unde logistica este externalizată către furnizori specializaţi. Costurile totale de distribuţie reprezintă, în România, 12 până la 16 procente din cifra de afaceri, în timp ce firmele cele mai performante din alte ţări ating numai o treime din aceste costuri", a mai spus Robin Martens.
În România, peste 500 milioane de euro s-ar putea economisi prin îmbunătăţirea structurii distribuţiei, iar externalizarea logisticii reprezintă un instrument de bază pentru realizarea acestor economii. Începând cu anul 2005, în ţara noastră au apărut suprafeţe importante de depozitare, care au plasat România în topul statelor din centrul şi estul Europei din punctul de vedere al suprafeţei spaţiilor cu destinaţie logistică şi industrială.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite