Reduceri de primăvară la apartamentele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna martie a venit cu noi diminuări de preţuri ale locuinţelor construite înainte de 1989. Cele mai mari scăderi se înregistrează la unităţile cu trei camere. Tranzacţiile sunt însă în continuare „îngheţate”. Apartamentele de trei camere din Galaţi sunt cu 15.000 de euro mai ieftine decât la începutul anului. Preţurile au scăzut în toată ţara cu procente cuprinse între 4% şi 21%.

Cele mai mari scăderi procentuale s-au înregistrat, în perioada ianuarie – martie, la apartamentele de trei camere din Oradea şi Galaţi. La începutul anului, o astfel de locuinţă costa în oraşul de pe malul Dunării 75.000 de euro. Astăzi preţul cerut este cu 20% mai mic. „Scăderi sunt pe toate segmentele pieţei imobiliare, însă în ultima perioadă am înregistrat un interes crescut pentru apartamentele cu două camere, fapt ce a condus la o oarecare atenuare a căderii preţului la acest tip de locuinţă”, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partener  al Centrului de Investitii Imobiliare Galaţi.

În Oradea, reducerea la trei camere este de 21%, de la 70.000 la 55.000 de euro. „Atâta timp cât proprietarii imobilelor nou-construite oferă apartamente la un preţ similar cu cel al locuinţelor amplasate în blocuri vechi, e logic că segmentul cumpărătorilor le preferă pe primele”, afirmă Delia Szabo, manager al agenţiei imobiliare orădene Cardell. Următoarele oraşe în topul discounturilor la acest tip de apartament sunt Iaşi (11,2%), Craiova (9%), Piteşti (9%), Satu Mare (7,6%) şi Tîrgu Mureş (4%).

19%, scăderea maximă la două camere

Tot Oradea este pe primul loc şi la diminuările de preţ pe segmentul apartamentelor de două camere. 10.000 de euro este scăderea medie la acest tip de locuinţă. În Craiova, situaţia este asemănătoare. Cu 17% au scăzut preţurile în Capitala Olteniei, de la 59.500 de euro în ianuarie, la 50.000 de euro în martie.

„Tranzacţiile sunt blocate în continuare. Totuşi, am constatat un interes crescut din partea cumpărătorilor”, explică Cristian Daniel Clenciu, general manager al CDC Imobiliare Grup din Craiova. Şi la Satu Mare au scăzut preţurile. Diminuarea cea mai mare, 7.000 de euro, se înregistrează la garsoniere.

 „Nevoia de bani a proprietarilor si numărul mic de cumpărători a dus la scăderea preţului. În majoritatea cazurilor, proprietarii acceptă oferta, fără să mai negocieze. Tendinţa este vizibilă mai ales la garsoniere, pentru că puţinii posesori de lichidităţi nu dispun de sume mari şi au preferat să cumpere fără să mai apeleze la bănci”, afirmă Mirela Hudac, administrator al agenţiei sătmărene Imobiliare Maria.

Timişorenii, neinteresaţi de locuinţele vechi

Oraşul de pe Bega a fost şi el afectat de valul ieftinirilor. „Preţul a scăzut la garsoniere în special. Garsonieră în Timiş înseamnă cameră cu suprafaţă redusă, maximum 16 metri pătraţi, minibucătărie şi baie. Locuinţele cu aria cuprinsă între 25 şi 38 de metri pătraţi,  cu bucătărie mare şi cu baie cu vană se încadrează la apartamente cu o cameră”, explică Aurel Vid, manager al agenţiei imobiliare timişorene Sovida.

În Capitală, discounturile ating şi 50%. „Patru camere la pret de două. Aşa sună un anunţ de vânzare pentru un apartament de patru camere în cartierul Rahova. Acelaşi proprietar cerea, în februarie 2008, pentru acelaşi apartament, 140.000 euro. L-a vândut de-abia acum, cu 72.000 de euro”, se arată într-un raport anunturiparticulari.ro.  Pentru o locuinţă veche de patru camere în Drumul Taberei, se cereau in 2008 chiar şi 180.000 de euro, dar acum acelaşi proprietar cere 80.000 de euro şi tot nu se vinde, potrivit raportului. 

17% este scăderea preţurilor la garsonierele din Craiova, Piteşti şi Oradea.

image
image

Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

image

creştere 

image

scădere 

image

stagnare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite