Reducere estivală la apartamentele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducere estivală la apartamentele vechi
Reducere estivală la apartamentele vechi

Constanţa şi Clujul se situează în topul celor mai semnificative scăderi din provincie. După o lună de creşteri speculative ale preţurilor de listare, proprietarii îşi revizuiesc din nou aşteptările. În scădere, de data aceasta.

Pentru prima oară după o perioadă îndelungată, luna trecută apăreau primele majorări de preţuri la apartamentele vechi. Clienţii nu s-au lăsat însă impresionaţi de dorinţa proprietarilor de a se menţine tari pe poziţii. În aceste condiţii, „contraatacul“ vânzătorilor s-a dovedit a fi unul de scurtă durată.

Potrivit datelor www.imobiliare.ro, aceştia bat din nou în defensivă. Astfel, 15 dintre cele 18 mari oraşe incluse în analiza portalului imobiliar au înregistrat ieftiniri în ultima lună. „Se pare că sensibila creştere a preţurilor la apartamente la care am asistat luna trecută a fost una trecătoare.

Proprietarii care sunt nevoiţi să vândă au, în prezent, o singură soluţie: să îşi reducă pretenţiile. Pe o piaţă în care în continuare cererea este mică, tendinţa naturală a preţurilor este una de scădere“, explică Daniel Crainic, director de marketing al www.imobiliare.ro.

30.000 de euro, discountul-record

Cea mai mare reducere înregistrată este în valoare de 30.000 de euro şi a fost consemnată de locuinţele cu trei camere din Constanţa. Pe locul al doilea în topul ieftinirilor se situează apartamentele cu două camere din Cluj, care costă cu 19.000 de euro mai puţin decât în urmă cu o lună. Cea de-a treia poziţie este ocupată de locuinţele cu două camere din Bacău, care sunt cu 14.000 de euro mai ieftine.

Principala cauză din spatele scăderii preţurilor este reprezentată de lipsa vânzărilor, în contextul lipsei de lichidităţi provocate de recesiunea economică, crede Paul Dogaru, managerul agenţiei constănţene Coriax 97. Acesta crede că preţurile vor continua să cadă, lent, pentru următoarele 8-12 luni.

Aşa cum creşterea preţurilor a fost un proces ce a durat trei-patru ani, şi regresul se va întinde pe o perioadă de timp ceva mai îndelungată, argumentează Dogaru. Pentru moment, scăderile considerabile înregistrate până acum rămân fără vreun ecou notabil în piaţă, în condiţiile unei cereri încă reduse. „Ne aflăm în continuare într-o perioadă de criză. Din analizele pe care le efectuăm, credem că preţurile pot înregistra în continuare scăderi“, subliniază şi Crainic.

Evoluţia preţurilor, dependentă de creditare

Mihai Stan, director general al portalului imobiliar www.topestate.ro, este însă ceva mai optimist. Acesta estimează că, în viitorul apropiat, preţurile apartamentelor vechi vor reintra pe o uşoară tendinţă de creştere, de circa 5% pe an. „Acestea au trecut deja printr-o puternică corecţie, indusă de blocarea pieţei financiare“, explică el.

Astfel, în ultimul an, preţurile au scăzut cu până la 40%, iar în unele cazuri, precum locuinţele construite înainte de 1980, reducerile au ajuns şi până la 50%. În plus, precizează Stan, deoarece toate preţurile anunţate în piaţă sunt negociabile, în urma confruntării cererii concrete cu oferta, valoarea de tranzacţionare este mai scăzută cu 5% decât cea de pornire. Directorul www.topestate.ro crede că o bună parte din temerile şi miturile care au circulat în ultima vreme în piaţa imobiliară încep să se risipească.

„Acum traversăm o perioadă de tatonare, în care cei care au nevoie neapărat să vândă vin cu preţuri realiste, de bun simţ. Cumpărătorii din această perioadă sunt persoane cu cash, care nu depind de bănci pentru credit“, explică Stan. Aceştia sunt, de cele mai multe ori, persoane conştiente de faptul că, imediat ce accesul la credite va deveni ceva mai facil, şi preţurile îşi vor relua trendul ascendent.

image
image

Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.  

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite