Prima Casă 2 lasă preţurile reci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de prima etapă a programului, noua variantă nu are efect în piaţă. În perioada 15 ianuarie-15 februarie în piaţă a fost agitaţie. Mulţi s-au îngrămădit să prindă un apartament cu avans de doar 5%. Preţurile nu au variat, dar s-a negociat mai dur.

Oferta de aparatamente din piaţă, în special pe categoria imobile vechi, a rămas una ridicată. Prea mare pentru a mai fi influenţată de cererea din partea celor care şi-au dorit să achiziţioneze o locuinţă prin programul „Prima Casă".

„În acest moment se vinde cam un apartament din zece oferte. Nu prea e loc de scumpiri", declară Cristian Chiş de la agenţia timişoreană Corales Real Estate Consulting. Tranzacţiile care se efectuează în oraşul de pe Bega implică în multe cazuri persoane care dispun de numerar sau tineri cu bani suficienţi pentru a-i prezenta ca avans pentru un credit bancar obişnuit. În Constanţa sunt mii de oferte în piaţă. Cumpărători, la nivelul mării, adică zero.

„Se vinde foarte puţin. Sunt apartamente scoase la vânzare şi de acum patru-cinci luni, aşadar nu au apărut prea multe modificări de preţ. Oferta e foarte mare aici pentru a mai spera la scumpiri, chiar şi prin acest program", declară Ioan Ududec, administrator al agenţiei imobiliare constănţene Elion.

Preţuri fixe

În Baia Mare, pe segmentul de apartamente vechi, s-au menţinut preţurile bifate în ultimele luni ale anului precedent. S-au înregistrat doar accidental uşoare scumpiri, înainte ca în piaţă să existe informaţii concrete despre continuarea programului guvernamental pe parcursul acestui an.

„Până pe 15 februarie au fost foarte multe tranzacţii în oraş, neştiind ce se va întâmpla cu acest program. Nu au crescut preţurile, dar proprietarii nu au mai fost dispuşi să negocieze comparativ cu alte luni", declară Virginia Herţa de la GMG Imo. În această perioadă la uşile agenţiilor imobiliare băimărene bat din ce în ce mai mulţi clienţi dornici să profite de avantajele oferite de stat. Programul a prins aici.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre Oradea, oraş în care localnicii nu au fost deloc impresionaţi. Tranzacţiile au rămas la acelaşi nivel, iar preţurile îngheţate. „Orădenii nu au fost deloc înnebuniţi după acest program", spune Delia Szabo, manager Cardell Imobiliare.

Apartamentele cu preţuri speciale

În Timişoara, în ultima lună au existat proprietari care şi-au permis să pluseze cu 1.000-2.000 de euro la preţul cerut anul trecut. Asta, deoarece exista cerere alimentată tot de frica dispariţiei programului „Prima Casă". Au putut creşte preţurile doar cei cu apartamente deosebite. „Doar ofertele speciale, gen apartamente centrale situate la etaje între primul şi al treilea, deci foarte puţine, au intrat în această categorie", spune Chiş.

Brăila e un oraş în care programul guvernamental a fost asemenea unui superhit. „Aici 70-80% dintre tranzacţii s-au realizat doar prin intemediul acestui program. Preţul nu a fost deloc influenţat acum, însă. E o piaţă puţin diferită aici", afirmă Daniel Bunea, director Ecuator Imobiliare.

Capitala se ieftineşte

În Bucureşti preţurile au scăzut, dar într-un ritm aproape insesizabil. Ultimul raport de monitorizare imobiliară realizat de anunturiparticulari.ro pentru perioada 1-24 februarie 2010 relevă că preţul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră continuă să scadă.

Preţul mediu de vânzare al unui apartament cu două camere s-a depreciat cu 3,1 % faţă de luna ianuarie, iar cele de trei camere cu 0,51 %.

.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite