„Prima Casă“ lasă rece piaţa locuinţelor noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Prima Casă“ lasă rece piaţa locuinţelor noi
„Prima Casă“ lasă rece piaţa locuinţelor noi

Posibilitatea achitării de rate direct la dezvoltator este o modalitate de plată preferată de către clienţi, în detrimentul accesării unui credit. După luni de aşteptare, sunt tot mai puţini cei care aplică pentru un credit garantat de stat. Cei care îşi fac totuşi curaj preferă apartamentele vechi.

Citeşte şi

Casă nouă la preţ de casă veche

Ultima lună a fost caracterizată de aceeaşi evoluţie neuniformă a preţurilor, ca urmare a unor creşteri şi scăderi uşoare, în funcţie de oraş şi tipul de locuinţă analizat.

Potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro, trendul general în şase mari oraşe ale ţării (Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Sibiu şi Timişoara) a fost unul de ieftinire. Pe un curs ascendent s-au situat garsonierele din Braşov, locuinţele cu una şi două camere din Cluj şi Sibiu, dar şi garsonierele din Timişoara.

Numitorul comun al tuturor acestor proprietăţi este că se situează sub pragul de 60.000 de euro. Potrivit noilor reaşezări de preţuri, dintre locuinţele care s-au scumpit în ultima lună, primul loc este ocupat de apartamentele cu două camere din Cluj, cu un preţ mediu cerut de 54.433 de euro.

Dorinţa dezvoltatorilor de a se plia pe direcţiile actuale ale pieţei rămâne însă, în mare parte, fără rezultat. „Influenţa programului «Prima Casă» este din ce în ce mai mică. Este adevărat că în septembrie am asistat la tranzacţii în cadrul acestui program, însă numărul acestora nu a fost cel scontat de către dezvoltatori“, spune Daniel Crainic, marketing manager al Imobiliare.ro. Reacţia clienţilor este deocamdată moderată şi nu se poate vorbi încă de o cerere stabilă.

Neîncrederea, principala problemă

În plus, o bună parte dintre cei care au achiziţionat până acum locuinţe cu ajutorul unui credit garantat de către stat au optat pentru apartamente vechi.

Această situaţie se regăseşte şi pe piaţa imobiliară din Suceava. Mihai Olimpiu, directorul agenţiei locale Imostar, spune că, deşi majoritatea clienţilor ar prefera, la modul teoretic, un apartament nou, sfârşesc totuşi prin a alege unul vechi, din cauza preţurilor mai mici.

Principala problemă a pieţei sucevene este însă neîncrederea oamenilor. Deşi programul „Prima Casă“ se mişcă ceva mai bine decât la început, potenţialii cumpărători şi-au pierdut entuziasmul. „Dacă înainte veneau şase oameni pe zi să întrebe de «Prima Casă», acum nu ştiu dacă mai aştept un client la două zile“, spune Olimpiu.

Această lipsă de încredere afectează contractarea creditelor în general, nu doar a celor garantate de către stat. În acest context, un succes semnificativ îl are sistemul de rate direct la dezvoltator, deşi valoarea dobânzii este aproape egală cu cea a unui credit normal.

Rapiditatea acestei metode şi neimplicarea băncii sunt factorii ce contribuie decisiv la decizia de cumpărare. În opinia lui Olimpiu, deblocarea pieţei imobiliare depinde de măsurile adoptate la nivelul întregului sistem bancar – dacă băncile îşi vor da sau nu seama că dobânzile prevăzute de programul guvernamental sunt, de fapt, cele la care românii îşi permit să ia un credit.

La nivel minim sau nu?

Ceva mai optimist este Aurel Vid, directorul general al agenţiei timişorene Sovida. Acesta recunoaşte că revigorarea pieţei în urma programului guvernamental a întârziat să apară, multe dosare fiind blocate.

Acum însă, lucrurile par să se îndrepte spre o direcţie ceva mai încurajatoare. Potrivit informaţiilor pe care le deţine Vid, aprobarea dosarelor ar urma să ia avânt în perioada următoare. „Dacă lucrurile încep să se mişte, în două-trei luni se deblochează piaţa“, estimează directorul Sovida.

Pentru moment însă, spune Crainic, pe piaţa locală nu există încă o masă critică de cumpărători. Mai devreme sau mai târziu, dezvoltatorii vor reacţiona.

„Mulţi dintre ei sunt presaţi să vândă, iar între a nu vinde deloc şi a vinde cu o marjă minimă sau chiar fără marjă de profit, vor fi dezvoltatori care vor alege a doua opţiune. Nu cred că am atins încă nivelul minim al preţurilor la locuinţele din România“, estimează reprezentantul imobiliare.ro.

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite