Preţurile locuinţelor vechi scad din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile locuinţelor vechi scad din nou
Preţurile locuinţelor vechi scad din nou

Tendinţa survine după o perioadă cu extrem de puţine vânzări. Echilibrul dintre preţurile cerute şi cele oferite nu s-a produs încă. Astfel, este de aşteptat ca proprietarii să-şi reducă în continuare pretenţiile.

Şi în luna octombrie, tabloul evoluţiei preţurilor locuinţelor vechi se distinge prin predominanţa tendinţei de ieftinire. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, pe o direcţie universal descendentă a preţurilor cerute de proprietari s-au înscris oraşe precum: Braşov, Constanţa, Iaşi, Piteşti şi Ploieşti.

În alte cazuri – Arad, Bacău, Oradea sau Timişoara – ieftinirile la anumite tipuri de locuinţe au fost amestecate cu scumpiri pe alte segmente. Galaţiul este singurul mare oraş al ţării în care proprietarii şi-au majorat pretenţiile atât la garsoniere, cât şi la apartamente cu două şi trei camere. „Programul «Prima Casă» nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor proprietarilor, iar numărul tranzacţiilor este în continuare mic, ceea ce are o influenţă directă asupra preţurilor cerute de proprietari şi explică tendinţa generală de scădere înregistrată în majoritatea oraşelor din ţară“, explică Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro.

În momentul de faţă, cumpărătorii sunt conştienţi că piaţa actuală este una în care ei dictează regulile şi că sunt posibile în continuare scăderi de preţuri. O victorie parţială a cumpărătorilor este ilustrată de piaţa rezidenţială arădeană. Monica Platon, director al agenţiei locale Euromon, spune că, deşi încurajaţi de zvonurile din piaţă, unii proprietari şi-au majorat pretenţiile. Ei nu au reuşit însă să vândă.

Minus de 10.000 de euro într-o lună

Ca urmare, în ultima lună şi jumătate, preţurile reale, de tranzacţionare, au scăzut şi cu 10.000 de euro. Astfel, un apartament cu două camere situat într-o zonă centrală poate fi achiziţionat acum şi la 32.000 de euro. Cum se explică această revenire cu picioarele pe pământ? „Proprietarii şi-au dat seama că nu vând altfel. Cei care lasă la preţ, vând“, explică Platon. În acest context, pe piaţa locală se simte o uşoară revigorare a tranzacţiilor. Asta se întâmplă doar în cazul celor mai ieftine proprietăţi. Astfel, preţul la care este achiziţionată o garsonieră în Arad se încadrează între 16.000 de euro şi maximum 19.000 de euro; pentru apartamentele cu două camere, tranzacţiile se fac la preţuri între 25.000 şi 35.000 de euro, iar pentru cele cu trei camere – între 35.000 şi 45.000 de euro.

Monica Platon precizează că vânzătorilor le e greu să renunţe la pretenţiile mari din trecut, dar atunci când înţeleg că altfel nu vând, acceptă să scadă. Edificator este exemplul unei cliente care vroia să-şi vândă apartamentul cu două camere cu peste 50.000 de euro. După ce i s-a explicat că este prea mult, aceasta l-a scos pe piaţă cu 49.000 de euro. După trei săptămâni, a acceptat să scadă la 45.000, apoi a mers până la 39.000 de euro. Nici acum nu a reuşit însă să vândă, pentru că în zona respectivă apartamente similare se vând cu 35.000 de euro.

Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei imobiliare More Real Estate, este de părere că tendinţa universală de aliniere a preţurilor în jurul sumei de 60.000 de euro, indusă de „Prima Casă“, este una artificială, ce nu face decât să blocheze piaţa.

Pretenţiile prea mari îngheaţă piaţa

La aceste valori nu au loc tranzacţii. „Oamenii care ar putea vinde acum cu 40.000 de euro, vor vinde în final cu 30.000 de euro, pentru că acum cer 60.000 de euro şi nu cumpără nimeni“, spune Papageorgiadis. Acesta precizează că ideea programului guvernamental este corectă, însă problema este dată de mentalitatea de a specula orice oportunitate de a creşte preţurile. Lucrurile se vor debloca atunci când costurile vor începe din nou să scadă. „Piaţa merge în jos şi va continua să scadă, încă nu am atins pragul de jos“, subliniază Papageorgiadis.

De părere că preţurile vor scădea în continuare este şi Crainic. Acesta precizează că abia în primăvara anului viitor am putea asista la o reluare a volumului de tranzacţii. Nu se va ajunge însă la creşterile galopante din anii trecuţi.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite