Preţurile locuinţelor vechi o iau la vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele din fondul locativ „comunist” din majoritatea oraşelor mari din ţară costă semnificativ mai puţin decât în aprilie. Tendinţa de diminuare a costurilor va persista şi în perioada următoare. De la Prut până la Tisa, valul ieftinirilor mătură tot ce îi iese în cale. În aceste condiţii, interesul potenţialilor cumpărători creşte de la o zi la alta.

Potrivit unei monitorizări pe luna aprilie, realizată de site-ul imobiliare.ro pentru „Adevărul” în 18 dintre cele 24 de oraşe mari din ţară, costurile apartamentelor construite înainte de 1989 s-au micşorat semnificativ în Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Cluj, Constanţa, Focşani, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Tîrgu Mureş, Timişoara. „Am constatat încă din a doua jumătate a anului trecut o tendinţă de ieftinire aproape constantă a sectorului rezidenţial.

În primele luni ale anului în curs, această tendinţă a continuat în toate oraşele mari din ţară, însă cu un ritm diferit de la un oraş la altul: Constanţa, de pildă, prezintă un ritm de scădere mai mic decat Iaşiul, Bucureştiul sau Timişoara”, afirmă Daniel Crainic, marketing manager în cadrul imobiliare.ro.

Cel mai dinamic segment şi la Baia Mare

În Capitală, segmentul de apartamente vechi a fost, în primul trimestru, cel mai dinamic din întreaga piaţă imobiliară, potrivit unui raport recent al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker. Situaţia este similară şi în Baia Mare.

„Explicaţia constă în faptul că  apartamentele vechi sunt disponibile imediat”, spune Virginia Herţa, manager al agenţiei imobiliare locale GMG Imo. Un alt aspect care defavorizează apartamentele în blocuri noi este reprezentat de amplasamentul acestora. De obicei, majoritatea clădirilor rezidenţiale noi din Baia Mare sunt poziţionate la periferia oraşului, iar beneficiarii evită să se mute într-o zonă mărginaşă, unde infrastructura nu este dezvoltată.

La Craiova, lucrurile stau exact invers. Deşi în Capitala Olteniei preţurile au scăzut de asemenea, tranzacţiile încă nu s-au reluat. „Cei care se ocupau îndeosebi de apartamente vechi au probleme cu agenţiile. Ori le-au închis, ori nu prea mai au activitate. Concluzia este că nu se mişcă această piaţă.

Se vând numai locuinţele cu preţuri extrem de mici, situate în cartierele sărace”, spune Cristian Daniel Clenciu, general manager al CDC Imobiliare Grup din Craiova. Optimismul a început să îşi facă timid simţită prezenţa în rândurile agenţilor imobiliari. „Putem, în sfârşit, să vorbim de o revigorare a pieţei. Începutul de an ne-a creat emoţii, dar acum interesul celor care vor să cumpere este real.

Telefoanele au început să sune nu doar pentru o simplă informaţie, ci şi pentru o programare pentru vizionare şi cumpărare”, spune Virginia Herţa.

Reluarea tranzacţiilor se face treptat

Interesul potenţialilor cumpărători ar putea fi stimulat şi de continuarea tendinţei actuale de diminuare accelerată. „Cu siguranţă, nu am ajuns încă la nivelul minim al preţurilor. Cel mai probabil şi în perioada care urmează costurile apartamentelor vor continua să scadă”, crede Daniel Crainic.

În privinţa reluării tranzacţionării, tonul este mai temperat. Marketing managerul imobiliare.ro crede că, indiferent de ritmul de ieftinire al apartamentelor vechi, deblocarea pieţei şi reluarea tranzacţiilor nu se poate face altfel decât treptat.

De aceeaşi părere este şi Cristian Daniel Clenciu. „Piaţa imobiliară se mişcă la nivel de interes, dar probabil va mai dura câteva luni până vor începe să se înmulţească tranzacţiile”, afirmă managerul general al CDC Imobiliare Grup.

image

Cu siguranţă, nu am ajuns încă la nivelul minim al preţurilor. Costurile apartamentelor vor continua să scadă

image


Daniel Crainic
marketing manager imobiliare.ro.

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite