Preţuri speculative la apartamentele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încurajaţi de zvonurile privind o apropiată stabilizare a pieţei imobiliare, proprietarii de locuinţe din marile oraşe de provincie încep să majoreze preţurile de listare. Deşi nu se poate vorbi de o reluare a tranzacţiilor, cumpărătorii încep să arate mai mult interes faţă de achiziţionarea unei locuinţe.

Citiţi şi:
adevarul.es - În Spania, apartamentele se vând la jumătate de preț


După mai bine de un an de scăderi succesive ale preţurilor apartamentelor vechi, piaţa imobiliară dă uşoare semne de revenire. Cel puţin aşa cred vânzătorii.

Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, sumele solicitate de proprietari au înregistrat creşteri de câteva mii de euro, în unele localităţi din provincie. Printre acestea se numără Arad, Bacău, Braşov sau Cluj-Napoca. „Spre deosebire de luna precedentă, am observat că tendinţa de scădere s-a diminuat în multe oraşe din ţară, ba chiar în unele s-au înregistrat uşoare creşteri ale preţurilor de strigare”, spune Daniel Crainic, marke-ting manager imobiliare.ro.

Acesta precizează că, pentru moment, semnale clare de reluare a tranzacţiilor nu există. Explicaţia acestor majorări stă în faptul că vânzătorii reacţionează faţă de trendul descendent înregistrat până în prezent şi încep să ţină de preţ. „Rămâne de văzut dacă se va confirma acest fenomen şi în luna iunie, dacă va lua amploare, generalizându-se la nivelul întregii ţări, sau, dimpotrivă, pe fondul unei lipse a cererii, vânzătorii vor ceda, reducându-şi şi mai mult pretenţiile”, subliniază Crainic.

Clienţii nu simt presiunea unei achiziţii

Doru Lupeanu, partner & senior consultant în cadrul firmei Fix Up Marketing din Cluj, spune că se simte o oarecare revigorare a pieţei. Asta însă doar din punctul de vedere al atenţiei manifestate de cumpărători. „Dacă până acum o  lună-două, toată lumea credea că piaţa va mai continua să cadă, acum oamenii încep să fie mai interesaţi”, adaugă Lupeanu. El precizează că nu se poate vorbi încă o schimbare majoră în privinţa numărului de tranzacţii înregistrate.

„Clienţii se informează, însă nu simt deocamdată o presiune, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu doi-trei ani. Nu se simt ameninţaţi de o creştere continuă şi iminentă a preţurilor”, motivează Crainic.

Preţurile de listare ale apartamentelor depind foarte mult de nevoia de lichidităţi a proprietarilor. Acestea variază momentan între nişte limite destul de largi - între 800 şi 1.400 de euro pe metru pătrat, ajungând la valori chiar mai mari decât atât pentru garsoniere.

Faţă de preţurile afişate de proprietari, există însă marje destul de mari de negociere. Referitor la evoluţia viitoare a preţurilor, Lupeanu speră la o stabilizare. „Per ansamblu, preţurile vor continua să se menţină în aceeaşi plajă largă, fără a mai înregistra tendinţe majore de creştere sau scădere”, estimează el.

Ieftiniri mai reduse în Capitală

image

Şi în Bucureşti apar semnale ale unei uşoare stabilizări a pieţei. Potrivit unui raport de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro, preţurile medii solicitate iniţial de proprietari şi-au oprit scăderea abruptă devenită obişnuinţă în ultimele luni. În ultima lună, preţurile au scăzut cu doar 5%.

Potenţialii cumpărători nu se lasă intimidaţi de tendinţa ascendentă a preţurilor Foto: Petrică Tănase

„Deşi preţurile iniţiale solicitate de proprietari manifestă această uşoară inerţie, în sensul că proprietarii întotdeauna solicită o sumă cât mai mare, totuşi, preţurile efective de vânzare a apartamentelor din Bucureşti au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii trei ani”, se arată în raportul citat.

Astfel, suma medie cerută de proprietari este de 45.000 de euro pentru o garsonieră şi ajunge la 70.000 de euro şi 97.000 de euro, pentru un apartament cu trei, respectiv patru camere. „De acum încolo ne putem aştepta numai la fluctuaţii moderate”, conchid într-o notă optimistă autorii raportului.

5% este scăderea înregistrată de locuinţele vechi în Bucureşti.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

image

creştere 

image

scădere 

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite