Oradea, cele mai mari ieftiniri ale chiriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea, cele mai mari ieftiniri ale chiriilor
Oradea, cele mai mari ieftiniri ale chiriilor

150 de euro este scăderea maximă a preţurilor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Prima lună de toamnă este săracă în variaţii ale chiriilor. Comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2008, tendinţa este însă de diminuare.

Citeşte şi:
Cum pescuiesc dezvoltatorii imobiliari clienţi în apele tuburi ale crizei

La o primă vedere, tabloul chiriilor din septembrie 2009 seamănă neaşteptat de bine cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. 14 dintre cele 24 de oraşe analizate de „Adevărul“ au rămas la aproximativ acelaşi nivel al preţurilor.

Asta chiar şi după primele săptămâni de toamnă, aşteptate cu înfrigurare de proprietari pentru a-şi majora pretenţiile. În mod şi mai surprinzător, şapte dintre cele zece oraşe care au înregistrat modificări se disting nu prin scumpiri, ci prin ieftiniri.

Locuinţele cu trei camere, ţinta scăderilor

Cel mai mare declin, în valoare de 150 de euro, a fost consemnat de apartamentele vechi cu trei camere din Oradea. Delia Szabo, managerul agenţiei locale Cardell Imobiliare, spune că, în general, acest tip de locuinţe nu se bucură de o cerere prea mare venită din partea studenţilor, ci se adresează în special familiilor.

Este însă dificil ca acest public-ţintă să susţină un nivel ridicat al chiriilor, în actualul context economic.  Szabo apreciază că, faţă de jumătatea acestui an, chiriile orădene s-au diminuat, per ansamblu, cu circa 30%.

Deşi în ultimele câteva săptămâni piaţa a fost caracterizată de o uşoară creştere a cererii de apartamente, în aşteptarea începerii anului universitar, aceasta nu a fost de ajuns pentru a genera o majorare a preţurilor, după modelul anilor trecuţi.

Reprezentanta Cardell Imobiliare se arată reticentă în a vedea o stabilizare a chiriilor la nivelul actual. O altă serie de ieftiniri nu este exclusă. Un alt oraş universitar afectat de ieftiniri în plin debut de an şcolar este Tîrgu Mureş. Şi aici, apartamentele vechi cu trei camere au resimţit cel mai mult valul de scăderi înregistrat în ultimul an.

Acestea pot fi închiriate în prezent cu 50 până la 100 de euro mai puţin faţă de septembrie 2008. Octavian Ispas, directorul agenţiei Euroimobil, explică reticenţa chiriaşilor faţă de acest tip de locuinţe prin costurile de întreţinere ridicate, ce ajung la 450-550 de lei pe timp de iarnă.

Blocajul vânzărilor trage preţurile în jos

În cazul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere, scăderile de 30 de euro, respectiv 20-60 de euro, ar putea părea de neînţeles în condiţiile în care „tranzacţiile merg ca-n vremurile bune“, potrivit directorului Euroimobil.

Avansul anual de 5-10% al cererii este însă depăşit de creşterea cu 30-35% a ofertei, ca urmare a blocajului resimţit pe segmentul vânzărilor de apartamente. Această răsturnare de situaţie dă un net câştig de cauză clienţilor.

„Chiriaşii sunt mult mai cumpătaţi decât în anii trecuţi, calculează fiecare euro“, spune Ispas. Acesta estimează că, după 20 octombrie, chiriile vor mai înregistra o uşoară scădere. Cea mai semnificativă, în valoare de 5-10%, va afecta tot apartamentele cu trei camere.

Şi în Timişoara chiriile au un trend descendent. Deşi zona de nord a oraşului este foarte căutată, datorită apropierii de complexul studenţesc, preţurile sunt considerabil mai mici faţă de anul trecut.

Astfel, garsonierele se închiriază cu 130-150 de euro, faţă de 200 de euro în 2008, iar proprietarii apartamentelor cu două şi trei camere cer 200-250 de euro, respectiv 350 de euro – cu 100 de euro mai puţin faţă de valoarea maximă atinsă în 2008.





Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Chiriile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori. creştere  scădere  stagnare 

image
image
image
image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite