Oradea, cel mai ieftin teren de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea, cel mai ieftin teren de casă
Oradea, cel mai ieftin teren de casă

Următoarele două oraşe în topul celor mai avantajoase oferte sunt Tîrgu Mureş şi Satu Mare. Reducerile succesive de pe segmentul terenurilor creează adevărate oportunităţi pentru cei care vor să-şi construiască o casă.

Citiţi şi:
adevarul.es - Reduceri de sute de mii de euro la case


Segmentul terenurilor este cel mai grav lovit de recesiune. Iată un adevăr la care agenţiile imobiliare, din ţară sau din Capitală, subscriu în unanimitate. Această situaţie are, desigur, şi aspecte pozitive. Dacă vrei să-ţi construieşti o casă şi ai nevoie de teren, acesta este cel mai bun moment pentru acţiune.

În topul celor mai bune oferte, Ardealul deţine conducerea detaşată. Astfel, potrivit datelor centralizate de Adevărul, în Oradea poate fi achiziţionat cel mai ieftin teren intravilan, cu o medie de 87,5 euro pe metru pătrat.

Reducerea înregistrată în ultimele 14 luni este una semnificativă. Astfel, în luna martie a anului trecut, preţul mediu era de 310 euro pe metrul pătrat. „Segmentul de piaţă cel mai puţin solicitat şi tranzacţionat este al terenurilor de orice fel“, explică Delia Szabo, managerul agenţiei orădene Cardell Imobiliare.

Aceasta precizează că, deşi scăderea înregistrată până în momentul de faţă este una destul de vizibilă, este foarte probabil ca trendul descendent să continue. Ar fi o evoluţie firească în actuala situaţie de piaţă. Szabo se abţine însă de la a face o previziune exactă cu privire la evoluţia preţurilor pe segmentul terenurilor până la sfârşitul anului.

În aşteptarea efectelor Primei Case

Următoarea poziţie în clasamentul oraşelor cu cele mai ieftine terenuri este ocupată de Tîrgu Mureş. Aici, un metru pătrat de teren intravilan costă 117,5 euro. În ciuda ieftinirilor din ultimele luni, puţini sunt clienţii care se arată interesaţi de achiziţionarea unui teren pentru casă, spune Octavian Ispas, directorul agenţiei Euro Imobil.

Pe acest segment al pieţei imobiliare se înregistrează de altfel cele mai puţine tranzacţii la ora actuală. La polul opus, în ceea ce priveşte interesul clienţilor, se situează apartamentele vechi. Asta deşi, tehnic vorbind, este mai ieftin să construieşti o casă decât să cumperi un apartament.

Ispas precizează că principalul motiv pentru dezinteresul oamenilor pe acest segment este unul psihologic. „Oamenii se tem să mai investească în ceva. Deocamdată, aşteaptă să vadă ce se va întâmpla cu programul Prima Casă“, subliniază directorul Euro Imobil.

Acesta recunoaşte că, cel mai probabil, iniţiativa guvernamentală va da un impuls şi pieţei terenurilor. Asta chiar dacă, în mod previzibil, efectul va fi sensibil mai redus decât în cazul segmentului rezidenţial. În acest context, Ispas crede că preţurile pe acest segment se apropie de stabilizare, de atingerea unui prag minim.

Clujul, nivelul maxim în provincie

Cea de-a treia poziţie în clasament este ocupată de Satu Mare, unde preţul mediu al unui metru pătrat de teren intravilan este de 135 de euro. La polul opus, tot Ardealul se află pe primul loc. Astfel, cel mai scump teren din provincie poate fi  găsit în Cluj.

Aici, un metru pătrat în intravilan costă 925 de euro. Următoarele două locuri în ordinea celor mai mari preţuri sunt ocupate de Ploieşti, cu 825 de euro pe metru pătrat, şi de Râmnicu Vâlcea, cu 650 de euro pe metru pătrat.

În Capitală, situaţia pe piaţa terenurilor se menţine relativ neschimbată. În ciuda ieftinirilor de până la 50% înregistrate pe acest segment, interesul cumpărătorilor se limitează de cele mai multe ori la prospectarea pieţei, fără a ajunge şi la decizia concretă de achiziţie.

Cum cel mai important aspect luat în considerare de aceşti clienţi este preţul, principalul punct de interes este reprezentat de localităţile limitrofe, spune Cristian Badea, managerul departamentului de terenuri din cadrul agenţiei Bastion. La începutul anului 2008, terenurile din aceste zone costau între 200 şi 400 de euro pe metru pătrat. Scăderile înregistrate sunt, în medie, de 40-60%. 

image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru terenurile situate intravilan şi extravilan. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite