Locuinţele vechi, o piaţă complet neechilibrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele vechi, o piaţă complet neechilibrată
Locuinţele vechi, o piaţă complet neechilibrată

Pretenţiile proprietarilor de apartamente construite înainte de 1989 fluctuează după cum bate vântul. Sibiul ilustrează perfect haosul de pe piaţă. Pe metru pătrat, garsonierele s-au ieftinit cu 314 euro, în timp ce locuinţele de trei camere s-au scumpit cu 74 de euro.

Trendul de ieftinire pe segmentul apartamentelor vechi continuă. Scumpirile reduse apărute pe alocuri nu sunt decât excepţia ce confirmă regula. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro asupra preţurilor cerute pentru locuinţele din principalele oraşe ale ţării, Sibiul a fost oraşul extremelor în ultima lună.

Acesta a înregistrat atât cea mai mare creştere de preţ, cât şi cea mai mare ieftinire pe segmentul apartamentelor vechi. Astfel, o garsonieră costă aici cu 314 euro pe metru pătrat mai puţin decât luna trecută, în vreme ce un apartament cu trei camere este cu 74 de euro pe metru pătrat mai scump, comparativ cu aceeaşi perioadă.

Variaţiile din ultima lună au fost moderate comparativ cu evoluţiile înregistrate în primele două luni de vară. „În general, perioadele în care dinamica preţurilor înregistrează fluctuaţii mari sunt urmate de perioade mai liniştite din acest punct de vedere”, explică Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

 Acesta precizează că proprietarii încearcă în continuare să-şi ajusteze oferta, astfel încât să corespundă cu programul „Prima Casă”. Ajustările pot avea loc fie în sus, fie în jos, astfel încât ofertele să fie cât mai aproape de pragul de 60.000 de euro. Aşa se explică şi evoluţia uşor neuniformă a preţurilor, care înregistrează atât scăderi, cât şi creşteri, în funcţie de tipul şi preţul iniţial al locuinţei.

Uşoară revigorare la Cluj

Strategia de adaptare a proprietarilor pare a avea succes. „Din feedbackul primit de la clienţi, în ultima lună cel puţin, au început să mai aibă loc tranzacţii”, spune Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro. Acesta precizează însă că distanţa dintre preţul cerut şi cel de tranzacţionare este mai mare decât anul trecut, variind în prezent între 15% şi 30%.

Un exemplu în ceea ce priveşte revigorarea uşoară a tranzacţiilor este Clujul. „În oraş şi în localităţile limitrofe s-au înregistrat în ultimele două luni 110 tranzacţii prin programul «Prima Cas㻓, spune Doru Lupeanu, senior consultant & partner Fix Up Marketing. Asta chiar şi în condiţiile în care preţurile nu au scăzut foarte mult. Cele mai căutate au fost apartamentele cu una şi două camere, cu preţuri mai mici de 60.000 de euro. Acest volum de achiziţii reprezintă o revigorare clară faţă de începutul anului.

„Anii trecuţi însă, numărul tranzacţiilor era mult mai mare, astfel încât aceste cifre sunt doar o picătură de apă într-un ocean”, subliniază Lupeanu. Spre comparaţie, în 2008 se semnau 700-800 de ipoteci pe lună.

Preţuri nerealiste

În ciuda diminuărilor semnificative înregistrate de la începutul acestei veri, când programul guvernamental a ridicat semnificativ pretenţiile proprietarilor, nu se poate spune că piaţa se situează în momentul de faţă la un prag de stabilizare. „Cred că palierul pe care s-au aşezat acum preţurile are de-a face cu aşteptările ridicate ale proprietarilor legate de programul «Prima Cas㻓, spune Erimescu, precizând că, în opinia sa, aceste preţuri nu sunt reale.

Analizând ceea ce s-a întâmplat anul acesta pe piaţa imobiliară, o prognoză cu privire la ce se va întâmpla anul viitor este greu de întrevăzut, crede Crainic. Varianta cea mai probabilă este reprezentată de continuarea trendului de ieftinire pe toate segmentele pieţei. „O revigorare reală a pieţei va apărea doar după relansarea economiei, pentru că oamenii sunt reticenţi la a lua credite în condiţii de instabilitate economică”, crede Lupeanu.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite