Locuinţe noi mai ieftine cu 50 de euro/mp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul este campionul scăderilor pe metru pătrat, cu o reducere de 300 de euro faţă de luna trecută.În ultima lună, 12 mari oraşe au înregistrat ieftiniri ale locuinţelor din ansamblurile rezidenţiale.

Citiţi şi:
 adevarul.es - 534 de euro, chiria medie a unei locuinţe de 60 de metri pătraţi

Garsonierele, înapoi la 27.000 de euro

Vând teren în rate!

Valul de reduceri se extinde şi pe segmentul apartamentelor noi. Potrivit datelor centralizate de Adevărul, în ultima lună s-au înscris pe acest trend descendent următoarele oraşe de provincie: Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa, Arad, Oradea, Craiova, Satu Mare, Suceava şi Tîrgu Mureş.

Conform unei analize realizate de portalul imobiliare.ro, reducerile înregistrate în primele şapte oraşe enumerate se încadrează între 20 de euro pe metrul pătrat, în Constanţa, şi 54 de euro pe metru pătrat, în Oradea.

10.000 de euro, reducerea la vile

La nivel naţional, campionul absolut al ieftinirilor este însă Bucureştiul. Dezvoltatorii din Capitală cer un preţ de 1.661 de euro pe metru pătrat, cu 307 euro mai puţin decât luna trecută, arată studiul citat.

„Principalul motiv pentru care preţurile apartamentelor noi au scăzut în oraşele analizate este lipsa cererii. În continuare, numărul tranzacţiilor pe sectorul rezidenţial este extrem de mic, iar cererea este una slabă. Dezvoltatorilor nu le rămâne altceva de făcut decât să-şi reducă pretenţiile.“, explică Daniel Crainic, marketing manager în cadrul imobiliare.ro.

Tîrgu Mureş se numără printre oraşele care au înregistrat scăderi semnificative ale preţurilor în ultima lună. Cea mai mare reducere, de 10.000 de euro, a fost consemnată în cazul vilelor nou-construite din oraş. De la mijlocul anului trecut până acum, preţurile locuinţelor noi s-au diminuat, în medie, cu 15-20%, spune Octavian Ispas, directorul agenţiei Euro Imobil din Tîrgu Mureş. Principala cauză din spatele acestei evoluţii o constituie cererea foarte slabă de locuinţe, efectele crizei economice fiind amplificate de un factor psihologic.

Raportate la metrul pătrat, preţurile locuinţelor noi din oraş au ajuns în ultimele 12 luni la valoarea de 800 de euro, faţă de 1.000-1.050 de euro, estimează Ispas. Mansardele construite pe acoperişurile blocurilor vechi situate în zone foarte bune costă încă şi mai puţin: 600-700 de euro pe metru pătrat, după reduceri de 200-300 de euro. În ciuda acestor ieftiniri semnificative, apartamentele noi tot nu se vând. „Tranzacţii se fac doar cu apartamente vechi, la preţuri mult sub nivelul pieţei. Acum e perioada oportuniştilor. Aceştia oferă 65-70% din preţul cerut“, spune Ispas.

Varianta cea mai ieftină, în top

Cum se explică dezinteresul cumpărătorilor pentru apartamentele noi? Principala cauză constă în tendinţa acestora de a se orienta spre varianta cea mai ieftină de achiziţie a unei case. Pentru că dispun de suprafeţe considerabil mai generoase, apartamentele noi ajung să coste mai mult decât cele vechi. „Toată lumea aşteaptă să vadă ce se va întâmpla cu programul Prima Casă. Deocamdată nu există semnale clare de deblocare a tranzacţiilor“, spune Ispas.

Acesta estimează că, odată intrat în vigoare programul, centrul atenţiei vor fi tot locuinţele vechi, mai ieftine – abia după aceea oamenii se vor îndrepta din nou spre ansamblurile rezidenţiale. „În doi ani de zile, tot apartamentele noi vor fi la putere. De anul viitor, preţurile ar putea începe să crească din nou“, previzionează directorul Euro Imobil. Trendul ieftinirii va continua atâta vreme cât nu se vor încheia tranzacţii, crede Crainic. Pentru perioada imediat următoare, este posi­bil să asis­tăm la o stagnare a preţurilor, determinată de impulsul dat pieţei - cel puţin din punct de ve­de­re psihologic - prin programul Prima Casă. 

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite