Îngheţ prelungit pe piaţa locuinţelor noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările sunt la cota de alarmă, în ciuda reducerilor făcute de către dezvoltatori. Posesorii de lichidităţi aşteaptă noi ieftiniri pentru a se decide să cumpere. Ofertă în creştere, preţuri în scădere şi tranzacţii aproape inexistente. Aşa arată începutul de an pentru segmentul apartamentelor nou-construite.

Volumul redus de tranzacţii este cauzat şi de comportamentul de aşteptare adoptat de cei care încă dispun de resurse financiare. „Lichidităţi încă mai sunt pe piaţă, chiar dacă într-un volum redus. Teoretic ar fi trebuit să observăm o oarecare mişcare pe segmentul de vânzări, însă, normal, cei ce dispun de bani cash preferă fie să aştepte , fie să profite de oportunităţi de moment.

Criza financiară şi  înăsprirea condiţiilor de creditare au avut ca efect reducerea cu 80% a tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară gălăţeană”, explică Marian Chiosa-Rotaru, manager al agenţiei gălăţene Centru de Investiţii Imobiliare. Acest comportament reduce şi mai mult cash-flow-ul constructorilor, care se văd nevoiţi să-şi diminueze marja de profit, pentru a încerca să deblocheze vânzările.

Lipsa clienţilor pentru locuinţele situate în blocuri noi mai are şi o altă explicaţie. „În anul 2008 s-a demarat începerea construcţiilor de vile de către  clienţii care aveau cumpărate terenuri din anii 2004-2007. Mulţi dintre aceştia au renunţat la apartamentele achiziţionate anterior, ca investiţie.

Astfel, oferta spre vânzare a crescut simţitor”, spune Andrei Pricop, director al agenţiei imobiliare Activ Casa din Iaşi, oraş în care preţul apartamentelor noi a scăzut în intervalul martie – decembrie 2008 cu sume de până la 20.000 de euro.

Începutul lui 2009 nu a adus multe schimbări pe piaţă. „Beneficiarii care până nu demult dezvoltau un proiect de locuinţe noi în aproximativ 15 luni, iar în luna a zecea aveau vândute deja toate apartamentele, la momentul de faţă se chinuie să improvizeze mai multe variante de vânzare, inclusiv cea de închiriere cu posibilitate de cumpărare în doi sau trei ani”, explică Daniel Mitroi, director al agenţiei imobiliare piteştene Imperial Grup House.

Scăderea în lei, mai mică decât cea în euro

Costurile apartamentelor noi scad şi fără ca dezvoltatorii să opereze reduceri.

Şi asta datorită cursului leu/euro. „Diminuarea preţurilor la apartamentele noi de la finele lui 2008 se datorează şi cursului monedei europene care a crescut la valoarea de 4,30 lei pentru un euro, faţă de 3,40 lei pentru un euro în luna august 2008. Referitor la numărul de tranzacţii se observă o uşoară remediere a situaţiei, dar mai mult la vilele noi”, spune Daniel Mitroi. Astfel, un apartament de două camere în Piteşti costa în august 85.000 de euro, adică 289.000 de lei.

Astăzi un asemenea apartament se comercializează cu 68.000 de euro, ceea ce, la un curs de 4,2 lei pentru un euro, înseamnă 285.600 de lei. Scăderea există prin urmare şi în moneda naţională, dar este mult mai mică în procente dacă se raportează la aceasta, şi nu la moneda europeană.

Relaxarea creditelor nu deblochează piaţa

Pe parcursul lui 2008, dezvoltatorii imobiliari din ţară au încercat să contracareze efectele înăspririi normelor de acordare a creditelor prin diverse promoţii, printre care şi reduceri semnificative de preţ.

Agenţii imobiliari sperau la sfârşitul anului trecut ca Banca Naţională să cedeze presiunilor din piaţă şi să anunţe măsuri care să stimuleze acordarea de împrumuturi. „Toată lumea speră ca, odată cu venirea noului an, Banca Naţionala să-şi revizuiască politica vizavi de aplicarea normelor privind acordarea creditelor ipotecar-imobiliare”, spunea în decembrie Virginia Herţa, manager al agenţiei imobiliare GMG IMO din Baia Mare, localitate în care dezvoltatorii au redus preţul pe metrul pătrat de construcţie de la 1.200 de euro la 700 de euro.

Cu toate că Banca Naţională a făcut anunţul mult-aşteptat, vânzările încă se situează la un nivel alarmant. „Relaxarea creditării anunţată de BNR  nu va impulsiona imediat  vânzările de apartamente noi. Numărul tranzacţiilor imobiliare  nu s-a îmbunătăţit. Există interes din partea cumpărătorilor, dar sunt mult mai prudenţi în luarea unei decizii de achiziţionare”, spune Andrei Pricop.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.A creştere u scădere  stagnare 2

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite