Închiriate ca să nu stea goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta de apartamente vechi oferite spre închirere în Târgu Mureş a crescut cu 25% faţă de anul trecut.Creşterea ofertei, urmare a scăderii drastice a vânzărilor, a dus la scăderea chiriilor.

În Târgu Mureş, cererea la vânzarea de apartamente vechi a scăzut cu 80% faţă de anul trecut, potrivit lui Octavian Ispas, manager al agenţiei locale Euro Imobil.

În aceste condiţii, singura soluţie pentru proprietari rămâne oferirea spre închiriere. „Chiar noi, ca agenţie, îi îndrumăm pe proprietarii care vor să vândă să dea apartamentul în chirie. Dacă sunt închiriate, apartamentele nu stau goale şi produc bani”, explică Ispas. Dacă, printr-un miracol, apare un cumpărător la preţul cerut de proprietar, atunci chiriaşului i se dă un preaviz de 30 sau 45 de zile.

Cerere pentru locuinţe mobilate modern

Oferta de apartamente vechi de închiriat în Târgu Mureş a crescut cu 25% faţă de anul trecut. Şi cererea a crescut, dar numai cu 10 – 15%. Oferta mai mare decât cererea a dus, evident, la scăderea chiriilor. Astfel, o garsonieră se închiriază astăzi cu 130 – 180 de euro, faţă de 140 – 190 de euro luna trecută şi faţă de 150 – 200 de euro în luna februarie 2009.

Apartamentele vechi sunt căutate mai ales de către tinerii căsătoriţi sau de către cupluri care vor să se mute împreună şi care nu au bani să cumpere o locuinţă.

Cele mai căutate sunt apartamentele cu chirii sub preţul pieţei, de exemplu imobile cu o cameră la 130-150 de euro lunar sau de două camere la 150-190 de euro lunar. „98% dintre clienţii din Târgu Mureş doresc ca apartamentul să fie mobilat, dar nu ca pe vremea bunicii, ci modern. Din punct de vedere al tranzacţiilor, chiriile merg foarte bine, s-a înregistrat o creştere cu 40-50% faţă de anul trecut”, spune Ispas.

Vânzări doar în caz de forţă majoră

Comportamentul de expectativă în privinţa cumpărării, un adevărat stimulent pentru piaţa chiriilor, reiese şi dintr-un sondaj efectuat de cercetari.ro în perioada 2-16 Aprilie 2009 în cele mai mari 12 oraşe ale ţării.  Potrivit acestuia, 80% dintre respondenţi nu doresc să facă o tranzacţie imobiliară. Aproape 39% dintre cei care sunt în principiu dispuşi să facă o asemenea tranzacţie, doreau să cumpere un imobil, dar mai aşteaptă. Majoritatea acestora (58,3%) cred că preţurile vor mai scădea. Există şi o categorie de proprietari care doresc să vândă acum.

Aceştia reprezintă aproape 14% dintre respondenţi. „Interesant este că sunt mai mulţi cei care ar dori să cumpere faţă de cei care doresc să vândă şi, cu toate acestea, nu se realizează tranzacţii decât în caz de forţă majoră”, explică Romulus Oprica, managing partner Q-Team Romania, compania care a realizat sondajul. Potrivit cercetării, 10,2% dintre cei intervievaţi locuiesc în prezent cu chirie. 21,4% dintre respondenţi, care locuiesc încă cu părinţii, ar putea fi viitori clienţi pentru proprietarii de apartamente destinate închirierii.

image
image

Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Chiriile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite