Ieftiniri în lanţ la apartamentele noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacăul este al treilea mare oraş din ţară în care au apărut, anul acesta, locuinţe noi la preţul de 700 de euro pe metru pătrat. Prima localitate în care dezvoltatorii au anunţat reduceri semnificative anul acesta a fost Baia Mare. În ciuda ieftinirilor, tranzacţiile rămân la nivel minim.

În Oradea s-au înregistrat scăderi de preţ la toate tipurile de locuinţe noi. Cea mai mare corecţie a suferit-o costul vilelor, de la 350.000 de euro la 150.000 de euro. Preţul garsonierelor a scăzut cu 10.000 de euro.

„Potenţialii cumpărători nu prea au reacţii la ieftinirile acestea. Ei se interesează mai degrabă de informaţiile referitoare la relaxarea normelor de creditare. Astfel, deşi dezvoltatorii au redus preţurile, nu au vânzări semnificative”, spune Delia Szabo, manager al agenţiei imobiliare orădene Cardell.

Varianta „la alb”, soluţia băcăuană

În Bacău există ansambluri rezidenţiale care nu s-au vândut nici în proporţie de 30%. „Dezvoltatorii încă nu disperă. Preţurile la proiectele imobiliare nu au cunoscut o scădere foarte mare şi de aceea clienţii nu se îngrămădesc. Singurele care se vând momentan sunt proiectele ale căror preţuri pe metru pătrat sunt sub 700 de euro.

Majoritatea acestor ansambluri sunt în zone limitrofe ale oraşului”, explică Roxana Dobre, reprezentantă a agenţiei imobiliare băcăuane Pro Advice. Alţi dezvoltatori au optat pentru vinderea imobilelor în varianta „la alb”, adică fără finisajele interioare.Alte promoţii includ diverse bonusuri, care însă în alte oraşe, printre care şi Capitala, nu au avut ca efect reluarea tranzacţiilor. Printre acestea se numără „faimoasele”  bucătării mobilate sau locuri de parcare gratuite.

Unele oferte presupun oferirea de discounturi în cazul în care clientul achită un avans de 40% - 60%.  Preţurile încă mari pe unitate se explică şi prin generozitatea spaţiilor, o tendinţă în rezidenţialul nou în anii trecuţi, când piaţa nu era afectată de criză.

„Cei care au început proiecte mai recent s-au adaptat situaţiei, adică au făcut apartamente mai mici.Astfel şi preţurile sunt mai scăzute şi au şanse mai mari de vânzare. S-a crezut că, odată cu introducerea TVA-ului de 5%, se va mai debloca un pic piaţa. Într-adevăr, a fost o zvâcnire, însă lucrurile au început din nou să se închidă”, explică Roxana Dobre.

Rată de succes în scădere

Impact Developer&Contractor, companie care are în diverse stadii de finalizare mai multe proiecte în Bucureşti şi în ţară, a anunţat o rată de succes (raportul dintre contracte şi contacte) de 1/100, faţă de 1/50 anul trecut şi 1/30 în 2007. De asemenea, volumul de vânzări a scăzut în primul trimestru din 2009 cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 4,5 milioane de euro din 39 de contracte semnate. Dintre acestea 33% au fost cu plata integrală, 10% în rate şi 57% prin închiriere cu opţiune de cumpărare. „Vedeta vânzărilor  a fost apartamentul cu două camere, datorită faptului ca s-a încadrat în limitele legale pentru aplicarea unui TVAde 5%, dar şi datorită finanţărilor mai mici acordate de bănci”, se arată în comunicat.

Şi cumpărătorii din Oradea manifestă un interes mai mare pentru acest tip de locuinţă. „Solicitate, dacă putem să ne exprimăm astfel în condiţiile actuale de piaţă, sunt apartamentele cu două camere”, afirmă Delia Szabo.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite