Garsoniera "comunistă", maximum 37.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2008, înainte de declanşarea crizei, în Piteşti  puteau fi găsite imobile vechi la preţuri doar puţin mai mici decât cele din Capitală. Acum doi ani, cea mai scumpă garsonieră din provincie se afla în Piteşti şi costa 60.000 de euro. Astăzi, Ploieştiul conduce în acest top, dar preţul este de 37.000 de euro.

Ritmul de scădere al valorii apartamentelor construite înainte de 1989 din Piteşti a fost curpins între 40 şi 50%. Principalul element care a influenţat piaţa de aici îl reprezintă greutatea de a accesa credite.

Apartamentele amplasate în blocuri vechi îşi continuă traseul descendent în ceea ce priveşte valoarea lor de la lună la lună. Faţă de datele din ultima lună, într-un singur oraş au existat fluctuaţii majore, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro. În Piteşti, preţul garsonierelor a crescut cu 17,5%. Cu toate acestea, oraşul rămâne unul cu valori dintre cele mai
mici dacă luăm în calcul oraşele mari din ţară. Garsonierele costă aici între 23.000 şi 25.000 de euro.

Raportat la martie 2008, aceste valori reprezintă cifre greu de imaginat. „Atunci oricine putea lua credite. Cu un salariu de 2.000 de lei, banca îţi dădea 60.000 de euro. Acum poate îţi dă cu acelaşi venit aproximativ 15.000 de euro", explică Daniel Mitroi, director al agenţiei imobiliare Imperial Grup House.

Accesul facil la credite s-a tradus acum doi ani printr-o cerere foarte mare. Proprietarii de apartamente plusau uşor cu 2.000-3.000 de euro la negocieri. Acum se mulţumesc să fii destul de interesat încât să le vizitezi proprietatea.

Dacă în Piteşti poţi cumpăra acum unele dintre cele mai ieftine locuinţe vechi, la doar 140 de kilometri distanţă preţurile sunt la polul opus. Ploieştiul este cel mai scump oraş pe aceste segment alături de Cluj Napoca, potrivit datelor celor de la imobiliare.ro. Aici o garsonieră costă peste 37.500 de euro, iar faţă de luna trecută a existat o uşoară depreciere. Faţă de primăvara anului 2008 valorile sunt cu 50% mai mici.

Ieftiniri de 10.000 de euro

Raportat la vârful pieţe imobiliare, respectiv prima parte a anului 2008, valoarea garsonierelor a scăzut în medie cu 10.000 de euro în ţară. Ieftiniri mai mari au avut loc în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor cerute pentru apartamente de două camere. Apartamentele de trei şi patru camere se tranzacţionează foarte greu, iar variaţiile de preţ comparativ martie 2008 sunt cuprinse între 2.000 şi 27.000 de euro.

De asemenea, acum diferenţele valorice dintre locuinţele de acelaşi tip sunt foarte mari. „În Bacău, în zona semicentrală poţi cumpăra o garsonieră în medie cu 25.000 de euro, faţă de 35.000 de euro în 2008. Asta, în cazul imobilelor confort unu. Cele mai slab cotate pot fi achiziţionate uşor şi la un preţ de 9.000 de euro", declară Florin Nedelcu, agent vânzări RE/MAX Expert.
Dotările locuinţelor sunt la fel de importante. Calculele celor de la RE/MAX relevă că este preferabil să achiziţionezi un apartament fără îmbunătăţiri. Trebuie doar să fii atent la diferenţa de preţ faţă de unul care are toate dotările.

„În medie, îmbunătăţirile aduse unui apartament costă aproximativ 3.000 de euro, asta dacă ne referim la dotări minime. Dacă foloseşti materiale de calitate ajungi şi la costuri suplimentare de 6.500 de euro", adaugă Nedelcu.

image
Tabel 2

Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Chiriile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite