Garsonieră de închiriat cu doar 60 de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garsonieră de închiriat  cu doar 60 de euro!
Garsonieră de închiriat cu doar 60 de euro!

Aradul se situează pe primul loc în topul oraşelor din ţară cu cele mai mici chirii.Recesiunea economică a tras serios în jos segmentul închirierilor. Speranţele de revenire la valorile din urmă cu un an sau doi sunt minime.

Deşi nu atât de adânc ca în cazul celorlalte segmente imobiliare, recesiunea economică a lovit şi chiriile din marile oraşe ale ţării. Cu un an în urmă, o garsonieră la un preţ mai mic de 100 de euro era un vis.

Astăzi, există câteva oraşe în care visul a devenit realitate. Într-un top al celor mai mici chirii, Aradul ocupă primul loc. Aici, o garsonieră într-un bloc vechi poate fi închiriată şi cu 60 de euro, în vreme ce preţul maxim ajunge la 120 de euro.

Ieftiniri de 30%-40%

Valoarea chiriilor s-a diminuat cu cel puţin 30%-40% faţă de începutul anului – şi chiar mai mult în unele cazuri, potrivit Monicăi Platon, directorul agenţiei arădene Euromon.

Astfel, un apartament cu două sau trei camere, complet mobilat şi echipat, care se închiria înainte cu 350 de euro, ajunge astăzi la 200 de euro. Ieftinirile sunt justificate de scăderea considerabilă a cererii de apartamente de închiriat. Potrivit reprezentantei Euromon, aceasta este cu circa 50% mai mică faţă de anul trecut.

În condiţiile actuale de piaţă, există destui proprietari de apartamente vechi cu două sau trei camere mobilate şi amenajate modern care refuză să le închirieze la asemenea preţuri. Speranţa acestora este că nivelul chiriilor va reveni la cel din anii trecuţi.
Platon se arată însă sceptică în ceea ce priveşte eventualitatea unor scumpiri.

Aceasta aduce ca argumente situaţia economică precară, alături de influxul considerabil mai redus al celor care vin să lucreze în oraş. Deşi o revigorare a activităţii pe segmentul închirierilor este de aşteptat în toamnă, odată cu revenirea studenţilor, este totuşi puţin probabil ca aceasta să se traducă printr-o creştere a preţurilor.

Cerere îngheţată pe timp de vară

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mici chirii se situează Oradea. Aici, o garsonieră poate fi închiriată şi cu 80 de euro pe lună. Preţul maxim este de circa 120 de euro. Potrivit Deliei Szabo, managerul agenţiei Cardell Imobiliare, faţă de începutul anului chiriile s-au diminuat cu circa 20%.

În momentul de faţă, acest segment al pieţei imobiliare orădene este caracterizat printr-o lipsă a unei cereri semnificative. Szabo anticipează însă o oarecare revenire a pieţei către sfârşitul lunii august, odată cu încheierea perioadei de vacanţe şi concedii.

Şi reprezentanta Cardell Imobiliare crede că este puţin probabil ca valorile chiriilor să crească în următoarele luni, neexistând „nicio justificare economică“ în acest sens.Asta pentru că majorările semnificative înregistrate până anul trecut au fost într-o oarecare măsură artificiale. Astfel, ca răspuns la scumpirile masive înregistrate de preţurile de vânzare ale apartamentelor vechi, proprietarii au crescut în mod automat şi chiriile.

Plin sezon la malul mării

La polul opus faţă de oraşele din vestul ţării, cele mai mari chirii se găsesc în Constanţa. Aici, o garsonieră într-un ansamblu rezidenţial nou poate fi închiriată cu 300-400 de euro pe lună.

Comparativ cu celelalte segmente ale pieţei imobiliare constănţene, cel al închirierilor înregistrează un nivel de activitate semnificativ mai bun, apreciază Leonard Budeşcan, director Euroclas Invest.

Faţă de începutul anului, chiriile s-au menţinut constante. Un avânt deosebit este dat în această perioadă de influxul masiv de turişti. „Suntem în plin sezon şi majoritatea proprietarilor închiriază în regim hotelier“, spune Budeşcan.

image
image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite