Fluctuaţii majore pe piaţa locuinţelor noi
0
După o lună de ieftiniri, apartamentele din ansambluri înregistrează o creştere a preţurilor de listare. Programul Prima Casă creează răsturnări de situaţii pe piaţa imobiliară. Proprietarii îşi modifică pretenţiile de la o lună la alta.
Citiţi şi:
Spaniolii construiesc case low-cost, cu 30% mai ieftine
După ieftinirile înregistrate luna trecută pe segmentul apartamentelor noi din provincie, piaţa pare să o fi luat în sens invers. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, dintre cele opt oraşe de provincie supuse monitorizării, şapte au înregistrat majorări ale preţurilor pe metru pătrat.
Campionul absolut al scumpirilor este oraşul Constanţa, unde un metru pătrat într-un apartament nou costă cu 263 de euro mai mult decât în urmă cu o lună. Oraşul de la malul mării este urmat de Oradea, cu o creştere de 191 de euro, şi de Braşov, cu 173 de euro. La polul opus, Iaşiul a consemnat cele mai mici majorări de preţuri, cu 81 de euro pe metru pătrat.
Scenariul creşterilor de preţuri nu este susţinut însă de toate vocile din piaţă. Adrian Cornea, consultant în cadrul filialei constănţene a agenţiei Euroest, spune că, potrivit datelor sale, apartamentele noi din Constanţa nu au înregistrat deocamdată creşteri semnificative. Mai mult decât atât. Potrivit agenţiei locale Coriax, în intervalul 20 mai - 20 iunie locuinţele noi s-au ieftinit.
Astfel, o garsonieră costă 55.000 de euro, faţă de 76.000 de euro. „De la începutul anului, nu s-a vândut mai nimic“, motivează Cornea. E adevărat însă că dezvoltatorii sunt acum ceva mai optimişti şi speră să vândă. Programul Prima Casă ridică însă dificultăţi pe segmentul apartamentelor noi. Astfel, deşi acesta admite accesarea unui credit pentru o locuinţă aflată în fază de proiect, puţine sunt băncile care acceptă aceşti termeni.
În căutarea pragului de stabilizare
„Piaţa este în continuare în căutarea unui echilibru, de unde variaţiile de la o lună la alta. Totuşi, în ciuda creşterii din ultima lună, privite pe o perioadă mai mare de timp, preţurile sunt într-un trend de scădere la toate categoriile rezidenţiale“, explică Daniel Crainic, marketing manager al imobiliare.ro. Acesta precizează că există o serie de factori care influenţează dinamica preţurilor pe termen scurt.
Primul dintre acestea este programul Prima Casă iniţiat de Guvern, secondat de anumite promoţii şi oferte speciale acordate pe o perioadă limitată de timp. În acest context, piaţa apartamentelor noi se află în căutarea unui prag de stabilizare. Atât timp cât raportul dintre cerere şi ofertă este însă dezechilibrat, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă, un asemenea nivel nu poate fi atins.
„În consecinţă, credem că preţurile vor avea în continuare o evoluţie descendentă, dar că vor exista şi unele momente de revenire sau chiar creştere“, subliniază Crainic.
Primele majorări după 16 luni
Aceeaşi tendinţă de majorare speculativă a preţurilor poate fi observată şi pe segmentul locuinţelor vechi din Capitală. Astfel, potrivit raportului de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro pentru prima jumătate a lunii iulie, preţurile apartamentelor au înregistrat prima creştere din ultimele 16 luni.
„Entuziasmul proprietarilor legat de succesul mult discutatului program guvernamental s-a reflectat pe piaţă, mărind uşor preţurile pentru garsoniere şi două camere şi ceva mai semnificativ pentru apartamentele de trei şi patru camere“, explică autorii studiului.
Creşterea din această primă perioadă a lunii nu este dată de raportul dintre cerere şi ofertă, aşa cum este normal pe orice piaţă. Cu siguranţă, cea mai mare influenţă vine pe fond psihologic şi este cauzată de programul Prima Casă. „Nu cererea efectivă este cea care a generat creşterea, ci doar speranţa proprietarilor că în sfârşit îşi vor vinde proprietăţile“, se arată în monitorizarea AnunturiParticulari.ro.


Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.
