Directorii se mută la garsonieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marile companii au redus costurile micşorând bugetul alocat chiriei personalului de conducere
Marile companii au redus costurile micşorând bugetul alocat chiriei personalului de conducere

Deşi chiriile apartamentelor de lux au scăzut şi cu 50%, tot mai mulţi clienţi se îndreaptă spre imobile de dimensiuni mici. Bugetele companiilor cu activităţi în oraşele mari din ţară sunt adaptate situaţiei economice. Astfel, managerii nu mai pot locui în apartamente mari şi vile.

În Tîrgu Mureş, chiriile au scăzut de la un an la altul cu 15-20%. În ciuda acestor diminuări, firmele cu activitate pe piaţa locală s-au limitat la spaţii mai mici.

„Au fost în ultima perioadă cazuri de directori care să se mute în apartamente mai mici sau să insiste pentru renegocierea contractelor. Mai rămân în imobilele închiriate în trecut dacă li se oferă un preţ mai mic cu 15-25%", spune Octavian Ispas, director al agenţiei locale EuroImobil.

În general, puţini mai sunt interesaţi de imobile cu suprafaţă mare. Cei care închiriază acum cer apartamente cu o cameră sau două. „Sunt şi clienţi care vor condiţii mai speciale şi toată gama de dotări. Aceştia sunt dispuşi să plătească în acest sens şi cu 50% mai mult, dar tot spre spaţii mici se orientează", explică Ispas.

Chirie redusă la jumătate

Această situaţie nu este singulară, ea se întâlneşte şi în alte oraşe mari. Astfel, cei care au apartamente închiriate de câteva luni poartă discuţii cu chiriaşii în vederea schimbării tarifelor percepute. De cele mai multe ori, se obţin contracte mai mici cu 15-20%. Asta dacă vorbim de apartamente medii ca suprafaţă.

Pentru cei care deţin apartamente mari, aceste renegocieri sunt în această perioadă un adevărat coşmar. Preţurile la care mai sunt dispuşi să stea chiriaşii sunt mult sub ce şi-ar fi putut imagina.

„Pot să vă dau exemplul unei vile situate central în Ploieşti şi evaluate iniţial la 1.500 euro, dar care a fost închiriată cu 750 euro pe lună. Piaţa de lux a fost afectată şi de faptul că scade numărul de expaţi. Multe companii active în oraş preferă cât mai mulţi angajaţi locali", povesteşte avocatul Paul Dumbrăvanu, proprietarul RE/MAX Star, referindu-se la piaţa rezidenţială din Ploieşti.

Apartamentele noi,mai uşor de închiriat

Cererea a scăzut la nivel de ţară pe segmentul închirierilor de apartamente utilate complet, cu preţuri de lux şi a crescut considerabil pentru cele ieftine având chirii cu valori cuprinse în medie între 150 şi 350 de euro. „Tendinţa se va menţine pe tot parcursul anului datorită dificultăţilor economice", crede Dumbrăvanu.

Mari schimbări pe piaţa închirieirilor nu au fost înregistrate de la o lună la alta. Practic există acelaşi fond de apartamente disponibile în piaţă. „În Ploieşti pentru apartamente de două camere se cere minimum 200 de euro, dar se poate ajunge şi la oferte la 600 de euro, dacă deţii un imobil într-un complex rezidenţial nou, cu toate dotările", adaugă agentul ploieştean.

Şi chiriaşii din spaţii industriale doresc scăderea chiriilor ca urmare a problemelor economice actuale. Cei care nu reuşesc să negocieze cu locatorul îşi mută activitatea în alte spaţii mai ieftine.

Scăderi de 40% în Iaşi

Valoarea chiriilor de lux s-a diminuat ca valoare comparativ cu anul trecut cu 30-40% în Iaşi. Apartamente care erau oferite la 600-700 de euro, acum sunt pe piaţă la 500 de euro. Nici aşa nu se prea închiriază. Căutate sunt cele de două camere la preţuri de 180 de euro, faţă de 250 de euro anul trecut.

„Mai sunt căutate şi imobile de trei-patru camere bine amenajate şi în zone bune din oraş, cererea venind din partea directorilor companiilor de aici", explică Emil Ştefănoaia, agent în cadrul Terra Imobiliare.

Tabel
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite