Cumpărătorul de teren, o specie pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din provincie spun că numărul de tranzacţii este într-un declin sever. Volumul tranzacţiilor cu terenuri este în scădere în oraşe precum Cluj, Arad sau Bacău. Şi asta pentru că dezvoltatorii imobiliari  nu mai achiziţionează alte parcele.

Proprietarii se văd nevoiţi să scadă preţul cerut pe metrul pătrat de teren, dacă vor neapărat să vândă în acest moment.

„Dezvoltatorii sunt interesaţi de parcelele intravilane mari, dar doresc să cumpere la un preţ cât mai bun. Avem, de exemplu, în ofertă un teren intravilan situat în zona serelor, în suprafaţă de peste şapte hectare, pentru care există discuţii de doi ani. Anul trecut, proprietarul cerea 25 de euro pe metrul pătrat, astăzi cere 16 euro, pentru că şi-a dat seama că altfel nu îl va vinde”, spune Monica Platon, director al agenţiei imobiliare arădene Euromon.

În Cluj, dezvoltatorii imobiliari preferă să finalizeze proiectele deja începute. Vremurile tulburi îi fac reticenţi la ideea de a achiziţiona noi loturi. „Preţul terenului a scăzut în Cluj pe fondul diminuării interesului dezvoltatorilor, care au cumpărat deja loturile necesare proiectelor rezidenţiale.

Există încă multe terenuri, dar care sunt viabile pentru construirea de birouri şi centre logistice şi se comercializează la un preţ mai mic decât cele destinate rezidenţialului. Tranzacţiile au scăzut cu 20% în ultima lună”, explică Doru Lupeanu, manager al agenţiei imobiliare clujene Grup de Lux.

Persoanele fizice nu îşi mai permit achiziţii

O altă cauză a scăderii vânzărilor de terenuri este şi numărul din ce în ce mai mic de amatori de parcele mici, pretabile construcţiei de locuinţe unifamiliale.

„Preţul la terenurile din Arad a scăzut pentru că sunt din ce în ce mai puţini cumpărători. Există foarte multe oferte, dar foarte puţine cereri. Această situaţie este cauzată şi de faptul că persoanele fizice nu au bani să cumpere, deşi ar dori să o facă. Pentru loturile centrale şi ultracentrale, de pildă, al căror preţ ajunge şi la 500 de euro pe metru pătrat, pur şi simplu nu există cumpărători”, spune Monica Platon.

Şi Clujul se confruntă cu lipsa clienţilor, chiar şi potenţiali,  pentru loturile de mici dimensiuni. „Persoane fizice care să achiziţioneze parcele pentru a-şi construi case nu mai sunt multe. Clujeni care să aibă bani pentru acest gen de construcţie nu prea mai sunt, iar cei care se mută în oraş din ţară sau din localităţile învecinate şi vor să-şi construiască o casă pe pământ sunt în număr relativ mic”, spune Lupeanu.

Şi în alte oraşe din ţară, numărul de tranzacţii încheiate a scăzut, dar nu a implicat şi o scădere a preţurilor.

Piaţa se echilibrează

„Din cauza faptului că în Bacău se găsesc din ce în ce mai puţine terenuri pe care să se poată construi, parcelele care apar totuşi la vânzare sunt foarte scumpe. Nici la noi în oraş dezvoltatorii nu mai sunt interesaţi de achiziţionarea de terenuri, pentru că majoritatea au început construcţia de cartiere rezidenţiale pe loturile pe care le deţineau deja. Din aceste motive, tranzacţiile pe acest segment nu mai sunt la fel de numeroase ca în anii trecuţi.

În plus, lipsa lichidităţilor şi condiţiile dificile de obţinere a creditelor ipotecare contribuie şi ele la reducerea numărului de vânzări de terenuri”, spune Roxana Dobre, reprezentant al agenţiei imobiliare băcăuane Proadvice.

Toate aceste tendinţe nu sunt percepute de către specialiştii imobiliari drept motive de îngrijorare, ci mai degrabă ca o avangardă a echilibrului imobiliar mult-aşteptat. „Piaţa supraîncălzită a terenurilor, creşterea costurilor de construcţie şi condiţiile dificile de obţinere a finanţărilor ar trebui să conducă la constrângerea ofertei, încurajând formarea unui echilibru sănătos dintre cerere şi ofertă.

De acest echilibru vor beneficia atât dezvoltatorii şi investitorii instituţionali existenţi, cât şi cei care vor intra ulterior în piaţă”, au explicat recent reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite