Creşteri spectaculoase pentru chiriile magazinelor de cartier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acelaşi timp, specialiştii pieţei imobiliare spun că preţul metrului pătrat în malluri intră pe o pantă descendentă Proprietarii de spaţii comerciale situate stradal în

În acelaşi timp, specialiştii pieţei imobiliare spun că preţul metrului pătrat în malluri intră pe o pantă descendentă

Proprietarii de spaţii comerciale situate stradal în cartierele bucureştene au motive de mulţumire. Chiria pentru un astfel de imobil a înregistrat cea mai mare creştere de pe piaţa de profil, majorându-se cu până la 40% faţă de perioada similară a anului trecut. Asta în timp ce chiriile în malluri, spun specialiştii companiei Regatta, vor scădea datorită sporirii consistente a ofertei de acest tip.

Astfel, cu un preţ de până la 60 de euro pe metrul pătrat, magazinul de cartier pare una dintre cele mai rentabile investiţii imobiliare. Un calcul simplu arată că un spaţiu de 100 de metri pătraţi poate genera un venit anual de peste 70.000 de euro doar din închiriere. Şi, în general, aceasta este suprafaţa căutată de clienţi. Cine sunt aceştia? De regulă bănci sau alte instituţii finaciare, lanţuri de farmacii, cazinouri, reţelele de magazine IT sau showroomuri.

"Faţă de 2006 preţurile au crescut cu aproximativ 20% pe arterele din zona ultracentrală şi cu circa 30-40% în cartiere. Creşterea este mai mare în cartiere datorită extinderii reţelei bancare şi a magazinelor. După acoperirea zonei centrale, acestea s-au orientat spre marile aglomerări urbane. Pentru 2008 estimăm menţinerea trendului crescător, însă la o viteză mai lentă", a declarat Carmen Godeanu, senior real estate broker în Departamentul spaţii industriale şi comerciale al Regatta.

Magheru şi Brătianu deschid topul celor mai scumpe locaţii

Cele mai mari chirii pentru spaţiile stradale din Bucureşti se înregistrează pe bulevardele Magheru şi Brătianu, unde închirierea unui metru pătrat costă circa 150 de euro pe lună. Pe alte artere din Capitală, precum Calea Victoriei sau Dorobanţi, chiria lunară este cuprinsă între 80 şi 100 de euro pe metru pătrat. Aceasta scade odată cu depărtarea de centru. Pe şoseaua Ştefan cel Mare, pe Calea Moşilor şi pe Mihai Bravu, nivelul ajunge la 50 de euro pe metru pătrat pe lună. "Preţurile variază în funcţie de locaţie şi de suprafaţă. În cazul acestui tip de proprietăţi intervine un nou factor, vadul comercial. Acesta este la fel de important, la fel ca locaţia şi suprafaţa în stabilirea preţului", precizează Godeanu.

Tendinţe pe piaţa chiriilor spaţiilor comerciale

Estimările companiei CB Richard Ellis arată că, până la sfârşitul acestui an, vor intra pe piaţa spaţiilor comerciale aproximativ 150.000 de metri pătraţi. Totodată, aceştia spun că marii retaileri îşi vor îndrepta atenţia către zonele de sud şi est ale Bucureştiului. Această tendinţă este deja vizibilă în cazul preînchirierilor semnate de Cora, Mobexpert sau BauMax în cadrul proiectului Sun Plaza. În acelaşi timp, specialistul companiei Regatta apreciază că spaţiile stradale nu se vor extinde semnificativ ca număr şi ca suprafaţă. În marea majoritate, acestea sunt situate la parterul blocurilor vechi, iar noile dezvoltări nu au, în general, asemenea spaţii. Doar unele clădiri de birouri au proiectate spaţii comerciale, care sunt însă ocupate de bănci sau de unităţi de alimentaţie publică, respectiv cafenele sau restaurante. O altă caracteristică a pieţei semnalată de Godeanu este scăderea drastică a numărului de magazine de îmbrăcăminte şi încălţăminte situate în spaţiile comerciale stradale. Tot mai adesea, proprietarii de astfel de afaceri preferă mallurile şi galeriile comerciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite